Ususret Uskrsu

Ususret Uskrsu

Ovo jaje od srca se daje  – pisanica u tradiciji i suvremenosti  naziv je programa prigodnih radionica koje će se održati uoči slavljenja kršćanskog blagdana Uskrsa. Pisanica je simbol tradicijskog Uskrsa, darivanja, ali i prenošenja dobrih želja. Iako je pisanica prežitak pretkršćanskog razdoblja, vremenom postaje simbol života i Isusovog uskrsnuća. Boja i motivi na pisanici simboličkog su značenja. Običaj darivanja pisanice najčešće dragoj osobi, poseban je običaj koji smo baštinili kroz prošlost. Ispisane poruke voskom na jajima osobita su karakteristika hrvatskih pisanica. Iako smo mala zemlja možemo se pohvaliti osebujnim tradicijskim tehnikama ukrašavanja.

U subotu,  9. 4. 2022. od 10.00 do 11.30 sati nudimo radionice tradicijske i suvremene tehnike ukrašavanja i oslikavanja pisanica:

1. Radionica izrade međimurskih crnih pisanica obuhvaća višebojnu batik tehniku oslikavanja uskrsnih jaja kako se do danas radilo u Donjoj Dubravi u Međimurju. U radionici se uz pomoć pisala vrućim voskom i vodootpornim flomasterom crtaju cvjetni motivi u nekoliko faza, te se naposljetku boje u crnu boju. Radionica je namijenjena odraslim polaznicima i djeci iznad 10 godina.


2. Radionica oslikavanje čučerskih pisanica upotrebljava jednobojnom batik tehniku oslikavanja ili šaranja uskrsnih jaja kako se nekada radilo u Čučerju. U radionici se koristi rastopljeni vrući vosak koji se uz pomoć komadića trsa loze nanosi na prethodno skuhano jaje. Brzim pokretima i kratkim crticama pišu se ili crtaju karakteristični ornament cvijeća, srca, nebeskih tijela, poljoprivrednih alata, uz natpise kojima se prenose dobre želje i čestitke za Uskrs. Po završetku oslikavanja, pisanica se boja u prirodnu boju lukovice. Radionica je namijenjena djeci iznad 7 godina


 

3. Ukrašavanje pisanica mais masom je jedna od brojnih hobby art tehnika koja se upotrebljava za ukrašavanje uskrsnog jaja. Skuhano ili stiroporno jaje oboja se akrilinom bojom, a zatim se izrađuju dekoracije od mais mase (škrobno brašno), koje se lijepe na jaje. Radionica je namijenjena odraslima i djeci iznad 8 godina.


4. Radionica ukrašavanje pisanica suvremenim tehnikama želi najmlađe polaznike potaknuti na veću kreativnost prilikom izrade vlastite pisanice, koje se mogu raditi i u svom domu.  Raznovrsnim nitima vune, špage ili trakica omata se stiroporna pisanica uz pomoć ljepila. Nakon postupka sušenja dodavaju se ukrasi poput čipke, ukrasnih svilenih trakica, perlica i drugog. Radionica je namijenjena  djeci iznad 7 godina.


5. Radionica izrade košarica i uskrsnih jaja obuhvaća izradu uskrsne pisanice i košarice za jaje. Jaje se ukrašava slaganjem i lijepljenjem komadića raznobojnog papira, dok se košarica izrađuje od priručnih materijala kartona, papira i slično, a služi da bismo u nju stavili jaje i poklonili ga dragoj osobi na Uskrs. Radionica je namijenjena djeci iznad 7 godina ili mlađima u pratnji roditelja.


Radionice su besplatne. U radionicama je broj polaznika  ograničen. Zainteresirani  trebaju rezervirati svoje mjesto u radionici putem e-maila: tradicije@ns-dubrava.hr do četvrtka 7. travnja 2022. godine.

Nešto više o međimurskoj črnoj pisanici

Po svemu osebujna međimurska crna pisanica izranja iz uskrsne tradicije sjeverne Hrvatske. Pisanice su se darivale su se dragim osobama, posebno djeci na Uskrs nakon posvete jela u crkvi. Običaj posestrinstva karakterističan je za Bijelu nedjelju nakon Uskrsa kada su se pisanice izmjenjivale među sestrama. Do današnjih dana črna pisanica očuvana je zahvaljujući vrijednim međimurskim ženama, koje nastoje zaštititi i prenijeti tradicijska umijeća ukrašavanja pisanica na mlađe naraštaje.

Etnološki zapisi na području međimurske županije svjedoče o batik tehnici koja se izvodi pomoću rastopljenog voska uz pomoć pisaljke, a koja je nerijetko izrađena od štapića trsa, omotane bakrene žice koja u vosku ostavlja trag po prethodno skuhanom jaju. Boja se nekada dobivala iz kuhanih bobica bazge ili čađe, a danas je kupovna. Cvjetni motivi  su sveprisutni, a njihovo značenje upućuje na početak proljeća, time i vegetacije, pa se prema vjerovanju crtanjem proljetnica i ostalog cvijeća želi potaknuti prirodu u obilju, dok raznobojno cvijeće daje snagu prirodi.  Karakteristični su i natpisi poput Ovo jaje se na dar daje, Ovo jaje se za poljubac daje, Sretan Vuzem Ani i slično. Ova višebojna batik tehnika iziskuje veću kreativnost i strpljenje. Umijeće izrade međimurske črne pisanice je u postupku upisa na listu zaštićenog nematerijalnog dobra Republike Hrvatske.

Stručna voditeljica radionice crnih pisanica je svestrana umjetnica gospođa Biserka Vučenik iz Donje Dubrave, koja u svom atelijeru izrađuje više vrsta i tehnika uskrsnih pisanica. Posebnu ljubav ne krije prema tradicionalnom načinu oslikavanja dobrovske črne pisanice, oslanjajući se na duboku tradiciju, dodaje vlastite elemente umjetničkog pečata.


*Program se održava u skladu s propisanim epidemiološkim mjerama. Tijekom događanja posjetitelji su dužni pridržavati se uputa HZJZ.  Narodno sveučilište Dubrava zadržava pravo izmjene programa. 


Narodno sveučilište Dubrava
Cerska 1, 10040 Zagreb
tel. 01 2050 030
ns-dubrava@ns-dubrava.hr

Facebook page

Kulturni centar i Infocentar
Dubrava 51 a, 10040 Zagreb
tel. 01 2050 050
www.ns-dubrava.hr

 

Skip to content