Radionice

AKTUALNO

 

RukoTvornica predmeta od šibe, slame, rogoza

 

Program obuhvaća savladavanje stare tradicijske vještine izrade predmeta svakodnevne uporabe poput košara, korpica, torba – cekera i slično od biljnih tvari – grana, trave i lišća. Radionicom želimo privući zainteresirane polaznike na nove mogućnosti primjene narodnih umijeća pletenja prirodnina u suvremenom vremenu kada nas ekološka svijest potiče na izbor uporabe sirovina za domaćinstvo, ali i modne dodatke sa stilom. Osim povijesno-etnološke podloge za razumijevanje nastanka i razvoja pletarstva Sjeverne Hrvatske, polaznici će se upoznati s rijetkim izvornim kazivačima koji izrađuju tradicijske predmete od šibe, lišća ili slame, promičući i prenoseći gotovo zaboravljenu pletarsku vještinu na naraštaje kao svoju nematerijalnu kulturnu baštinu.

 

 

Dob: 18+

Satnica: 20 sati (120 min tjedno kroz 10 termina)

Pohađanje: Kulturni centar, Dubrava 51 a

Voditelj: Marija Mihaljević

Termin: utorak od 17.00 do 19.00 sati

Cijena radionice: 600 kn (plativo u dva obroka)

 

Hekleraj –  stare vještine u službi novog

 

Radionica heklanja ili kukičanja nudi učenje osnovnih i naprednih tehnika pletenja uz pomoć kukice ili heklice. Ručno pletenje nekada je bilo dio kućne radinosti, te omogućavalo talentiranim osobama izradu odjevnih predmeta, ali i dodatni izvor prihoda u zajednici. Danas, u potpuno novim i drugačijim uvjetima života, posežemo za tradicijskim znanjima sadržanim u vještinama tekstilnih tehnika koje osim brojnih bodova, ukrasnih tekstilnih rukotvorina poput šalova, prekrivača, torbi i sl. nude originalnu ornamentiku i osebujni kolorit primjenjiv na atraktivnim predmetima svakodnevne uporabe, modnim dodatcima, aplikacijama i igračkama. Vrijeme provedeno na radionici pruža odmak od ubrzane svakodnevice, opterećene dodatnim stresom, te nudi odmor u opuštajućoj i kreativnoj atmosferi učenja, prenošenja brojnih iskustava heklanja i druženja.

 

 

Dob 18+

Satnica: 20 sati (1 x120 min)

Pohađanje: Kulturni centar Dubrava 51 a

Voditelj: Ljubica Hunjak

Termin: četvrtkom od 17.00 do 19.00 sati

Cijena tečaja: 600,00 kn (plativo u dva obroka)

 

Naše čipke – naš ponos

Radionica se oslanja na edukaciju o izradi čipke na iglu, tijekom koje će se etnološki objasniti  kontekst nastanka, trajanja i povijesnog razvoja čipkarskih tehnika u okviru tradicijskog rukotvorstva očuvanog do današnjih dana u hrvatskim krajevima. U dalekoj prošlosti čipka je nastajala uglavnom ženinom zaslugom, oplitanjem, izvlačenjem ili vezanjem niti na tekstilnom tkivu posteljnog ruha, uporabnog tekstila i narodne nošnje i kostima, kao odabrani umjetnički dekor, kojim se željelo ukazati na bogatstvo, jedinstvenost, svečanost, posebno prisutno kao komponenta odijevanja na svečanom ruhu, odgovarajući životnoj dobi, statusu i vjerskoj pripadnosti osobe koja ju je odijevala. Rasplet, priplet, ažur, bijeli vez, šupljika, pukan’ca i samostalna čipka (paška, međimurska, sunčana i dr.) poznata su etnološka nomenklatura za naše brojne čipke i čipkarske tehnike. Osmišljena radionica poduke o značenju, izradi i primjeni manje poznate, lijepe i decentne čipke, ali i karakteristične, jedinstvene i prepoznate tradicijske tekstilne vještine izrade izvan granice Lijepe naše, želi pridodati dodatnu vrijednost u osmišljenim novim suvremenim dekoracijama.

 

Dob: 18+

Satnica: 20 sati (120 min tjedno)

Pohađanje: Kulturni centar Dubrava 51 a

Voditelj: Veronika Filipec

Termin: ponedjeljak od 17.00 do 19.00 sati

Cijena tečaja: 600,00 (plativo u dva obroka)

 

Zlatne niti baštine – radionica zlatoveza

 

Program radionice Zlatne niti baštine obuhvaća izradu zlatoveza preko kartona i „skroz na skroz“, rijetke tekstilne vještine vezenja, nekada više korištene u izradi svečanih narodnih nošnji istočne Slavonije. Tehnike vezenja koriste samostalne zlatne niti bez ili preko kartona, uz dodatke zlatnih perlica, šljokica i zlatne žice. Zlatovez je fina vještina narodne umjetnosti, a primjenjiva je i na ukrasnim modnim detaljima suvremenih odjevnih predmeta i suvenira. Cilj radionice je upoznati polaznike s razvojem “prestižne” i cijenjene tehnike tradicijskog rukotvorstva u prošlosti, potaknuti vrednovanje vlastite baštine, svladati osnove izrade zlatoveza, pobuđujući njeno očuvanje, zaštitu i primjenu u svakodnevici.

 

Dob: 18+

Satnica: 20 sati (120 min jednom tjedno u 10 termina)

Pohađanje: Kulturni centar, Dubrava 51a

Voditelj: Antun Leinveber

Termin: srijeda od 17.00 do 19.00 sati

Cijena: 600,00 kn (plativo u dva obroka)

 

 

 

Skip to content