Radionice

AKTUALNO


Hekleraj – stare vještine u službi novog (pletenje prstima i heklicom)

Program: Radionica heklanja ili kukičanja nudi učenje osnovnih i naprednih tehnika pletenja uz pomoć prstiju i heklice. Ručno pletenje nekada je bilo dio kućne radinosti, te omogućavalo talentiranim osobama izradu odjevnih predmeta, ali i dodatni izvor prihoda u zajednici. Danas, u potpuno novim i drugačijim uvjetima života, posežemo za tradicijskim znanjima sadržanim u vještinama tekstilnih tehnika koje osim brojnih bodova, ukrasnih tekstilnih rukotvorina poput šalova, prekrivača, torbi i sl. nude originalnu ornamentiku i osebujni kolorit primjenjiv na atraktivnim predmetima svakodnevne uporabe, modnim dodatcima, aplikacijama i igračkama. Vrijeme provedeno na radionici pruža odmak od ubrzane svakodnevice, opterećene dodatnim stresom, te nudi odmor u opuštajućoj i kreativnoj atmosferi učenja, prenošenja brojnih iskustava heklanja i druženja.

Skupine: 18 +

Satnica: 64 školska sata 

Vrijeme održavanja: četvrtkom od 17.00 do 18.30 sati

Voditeljica: Ljubica Hunjak

Pohađanje: Učionica br. 1, Kulturni centar, Dubrava 51 a

U galeriji pogledajte slike radova nastalih u radionici:
*Materijal za izradu donose polaznici.

Naše čipke naš ponos – radionica veza i čipke

Program: Radionica se oslanja na edukaciju o izradi čipke na iglu, tijekom koje će se etnološki objasniti  kontekst nastanka, trajanja i povijesnog razvoja čipkarskih tehnika u okviru tradicijskog rukotvorstva očuvanog do današnjih dana u hrvatskim krajevima. U dalekoj prošlosti čipka je nastajala uglavnom ženinom zaslugom, oplitanjem, izvlačenjem ili vezanjem niti na tekstilnom tkivu posteljnog ruha, uporabnog tekstila i narodne nošnje i kostima, kao odabrani umjetnički dekor, kojim se željelo ukazati na bogatstvo, jedinstvenost, svečanost, posebno prisutno kao komponenta odijevanja na svečanom ruhu, odgovarajući životnoj dobi, statusu i vjerskoj pripadnosti osobe koja ju je odijevala. Rasplet, priplet, ažur, bijeli vez, šupljika, pukan’ca i samostalna čipka (paška, međimurska, sunčana i dr.) poznata su etnološka nomenklatura za naše brojne čipke i čipkarske tehnike. Osmišljena radionica poduke o značenju, izradi i primjeni manje poznate, lijepe i decentne čipke, ali i karakteristične, jedinstvene i prepoznate tradicijske tekstilne vještine izrade izvan granice Lijepe naše, želi pridodati dodatnu vrijednost u osmišljenim novim suvremenim dekoracijama.

Dob: 15+

Satnica: 64 školska sata 

Vrijeme održavanja: ponedjeljkom od 17.00 do 18.30 sati

Pohađanje: Kulturni centar, Dubrava 51 a

Voditeljica: Veronika Filipec


Zlatne niti baštine – radionica zlatoveza – siječanj 2024.

Program: Program radionice Zlatne niti baštine obuhvaća izradu zlatoveza preko kartona i „skroz na skroz“, rijetke tekstilne vještine vezenja, nekada više korištene u izradi svečanih narodnih nošnji istočne Slavonije. Tehnike vezenja koriste samostalne zlatne niti bez ili preko kartona, uz dodatke zlatnih perlica, šljokica i zlatne žice. Zlatovez je fina vještina narodne umjetnosti, a primjenjiva je i na ukrasnim modnim detaljima suvremenih odjevnih predmeta i suvenira. Cilj radionice je upoznati polaznike s razvojem “prestižne” i cijenjene tehnike tradicijskog rukotvorstva u prošlosti, potaknuti vrednovanje vlastite baštine, svladati osnove izrade zlatoveza, pobuđujući njeno očuvanje, zaštitu i primjenu u svakodnevici.

Dob: 15+

Satnica: 16 sati 

Vrijeme održavanja: srijeda od 17.00 do 18.30 sati

Pohađanje: Kulturni centar, Dubrava 51a

Voditelj: Antun Leinveber

Početak: siječanj 2024.


EtnoNakit – radionica izrade nakita od staklenih perlica

Program: Radionica EtnoNakit obuhvaća izradu nosivog i elegantnog nakita od staklenih perlica po uzoru na tradicijski nakit sjeverne i sjeverozapadne Hrvatske. Programom radionice se želi educirati polaznike o umijeću izrade vratnog nakita ili ogrlica (kraluši, košic, kajica, grlinček, kajica i sl.), prsnih broševa, narukvica, uz izradu tradicijskih elemenata poput detalja moslavačke djevojačke krune ili parte i muške kravate od perlica iz Brezovice, ukupno dvadesetak vrsta nakita različitim tehnikama izradbe (nizanja i pletenja). U radionici polaznici dobivaju materijal za izradu.

Dob: 15+

Satnica: 48 školskih sati 

Vrijeme održavanja: petak od 17.00 do 18.30 sati

Pohađanje: Učionica br. 1, Kulturni centar, Dubrava 51a

Voditelj: Vinka Mareković


Mala škola tradicijskih znanja

Program: Polaznici u radionici proučavaju, istražuju i uče o tradicijskoj kulturi koja je dio kulturne baštine. Uče praktične vještine šivanja, veza, tkanja, izrade kruha i peciva, licitara, medenjaka, prigodnih vijenaca od zelenila, tradicijskog božićnog nakita od papira, slame i komušine, pokladne maske od različitih materijala po uzoru na tradicijske, božićne jaslice, tehnike ukrašavanje pisanice voskom, struganjem i oplitanjem vunom i papirom, uz mnoge druge vještine i umijeća prilagođena dječjem uzrastu. U radionici sudjeluju čuvari kulturne baštine: licitar, jasličar, graditelji tradicijskih glazbala. Uz pedagoško vodstvo u radionici se težište stavlja na poticanje cjelovitog razvoja djeteta (manualno rukovanje, kreativnost, vježbanje koncentracije), učenje o vlastitoj baštini, o njenom čuvanju i zaštiti, uz poticanje socijalnih vještina vezanih na suradnju s drugima u grupi bez vršnjačkog nasilja

Dob: 5+

Satnica: 64 školskh sati 

Vrijeme održavanja: petak od 17.00 do 18.30 sati

Pohađanje: Učionica br. 1, Kulturni centar, Dubrava 51a

Voditelj: Snježana Vuković


Igraj Kolo – tečaj dječjeg folklora

Program: Tečaj dječjeg folklora okuplja najmlađe polaznike koje vole igru, ples, učenje o živoj folklornoj baštini, koja u sebi sadržava tri važna segmenta umjetničkog dosega (ples, glazbu i narodnu nošnju). Metodičkom pristupom uz pravila dječjeg folklora, djeca uče kroz igru jednostavnije plesno-glazbene forme (brojalice, uspavanke, dječje igre, plesove), dobivaju šire spoznaje o kulturnom identitetu, razvijajući kritičko mišljenje i ljubav prema vlastitoj baštini. U radionici polaznici uče napjeve iz tradicijskih običaja, upoznavaju tradicijska glazbala, vrste narodnih nošnji, uz pravilno odijevanje ruha za nastup.

Dob: 5+

Satnica: 64 sata

Vrijeme održavanja: utorkom i četvrtkom, 18.30 – 19.30

Pohađanje: Učionica br. 1, Kulturni centar, Dubrava 51a

Voditelj: Lara Dulić


Narodno sveučilište Dubrava
Cerska 1, 10040 Zagreb
tel. 01 2050 030
ns-dubrava@ns-dubrava.hr

Facebook page

Kulturni centar i Infocentar
Dubrava 51 a, 10040 Zagreb
tel. 01 2050 050
www.ns-dubrava.hr

 

Skip to content