Radionice

AKTUALNO


Hekleraj kroz 10 sati

Početak novog ciklusa radionice Hekleraj kroz 10 sati je u četvrtak 7. travnja 2022.!
 
U galeriji pogledajte slike radova nastalih u radionici:

Kratka radionica Hekleraj

U zimskim danima nađi inspiraciju za svoj ceker!

Tijekom kratkog programa kukičanja polaznici će kroz deset sati naučiti izraditi svoj ceker ili torbu za svakodnevnu uporabu. Pod stručnim vodstvom kreativne voditeljice polaznici će prema vlastitom odabiru materijala naučiti jednostavne bodove kukičanja.  
 
SATNICA: 10 sati
TERMIN: četvrtkom od 17 do 19 sati
POHAĐANJE: Kulturni centar, Dubrava 51 a
 
*Materijal za izradu donose polaznici.
 

RukoTvornica predmeta od šibe, slame, rogoza

Program obuhvaća savladavanje stare tradicijske vještine izrade predmeta svakodnevne uporabe poput košara, korpica, torba – cekera i slično od biljnih tvari – grana, trave i lišća. Radionicom želimo privući zainteresirane polaznike na nove mogućnosti primjene narodnih umijeća pletenja prirodnina u suvremenom vremenu kada nas ekološka svijest potiče na izbor uporabe sirovina za domaćinstvo, ali i modne dodatke sa stilom. Osim povijesno-etnološke podloge za razumijevanje nastanka i razvoja pletarstva Sjeverne Hrvatske, polaznici će se upoznati s rijetkim izvornim kazivačima koji izrađuju tradicijske predmete od šibe, lišća ili slame, promičući i prenoseći gotovo zaboravljenu pletarsku vještinu na naraštaje kao svoju nematerijalnu kulturnu baštinu.

Dob: 18+

Satnica: 20 sati (120 min tjedno kroz 10 termina)

Pohađanje: Kulturni centar, Dubrava 51 a

Voditelj: Marija Mihaljević

Termin: utorak od 17.00 do 19.00 sati

Cijena radionice: 600 kn (plativo u dva obroka)

 


Hekleraj –  stare vještine u službi novog

Radionica heklanja ili kukičanja nudi učenje osnovnih i naprednih tehnika pletenja uz pomoć kukice ili heklice. Ručno pletenje nekada je bilo dio kućne radinosti, te omogućavalo talentiranim osobama izradu odjevnih predmeta, ali i dodatni izvor prihoda u zajednici. Danas, u potpuno novim i drugačijim uvjetima života, posežemo za tradicijskim znanjima sadržanim u vještinama tekstilnih tehnika koje osim brojnih bodova, ukrasnih tekstilnih rukotvorina poput šalova, prekrivača, torbi i sl. nude originalnu ornamentiku i osebujni kolorit primjenjiv na atraktivnim predmetima svakodnevne uporabe, modnim dodatcima, aplikacijama i igračkama. Vrijeme provedeno na radionici pruža odmak od ubrzane svakodnevice, opterećene dodatnim stresom, te nudi odmor u opuštajućoj i kreativnoj atmosferi učenja, prenošenja brojnih iskustava heklanja i druženja.

Dob 18+

Satnica: 20 sati (1 x120 min)

Pohađanje: Kulturni centar Dubrava 51 a

Voditelj: Ljubica Hunjak

Termin: četvrtkom od 17.00 do 19.00 sati

Cijena tečaja: 600,00 kn (plativo u dva obroka)


Naše čipke – naš ponos

Radionica se oslanja na edukaciju o izradi čipke na iglu, tijekom koje će se etnološki objasniti  kontekst nastanka, trajanja i povijesnog razvoja čipkarskih tehnika u okviru tradicijskog rukotvorstva očuvanog do današnjih dana u hrvatskim krajevima. U dalekoj prošlosti čipka je nastajala uglavnom ženinom zaslugom, oplitanjem, izvlačenjem ili vezanjem niti na tekstilnom tkivu posteljnog ruha, uporabnog tekstila i narodne nošnje i kostima, kao odabrani umjetnički dekor, kojim se željelo ukazati na bogatstvo, jedinstvenost, svečanost, posebno prisutno kao komponenta odijevanja na svečanom ruhu, odgovarajući životnoj dobi, statusu i vjerskoj pripadnosti osobe koja ju je odijevala. Rasplet, priplet, ažur, bijeli vez, šupljika, pukan’ca i samostalna čipka (paška, međimurska, sunčana i dr.) poznata su etnološka nomenklatura za naše brojne čipke i čipkarske tehnike. Osmišljena radionica poduke o značenju, izradi i primjeni manje poznate, lijepe i decentne čipke, ali i karakteristične, jedinstvene i prepoznate tradicijske tekstilne vještine izrade izvan granice Lijepe naše, želi pridodati dodatnu vrijednost u osmišljenim novim suvremenim dekoracijama.

Dob: 18+

Satnica: 20 sati (120 min tjedno)

Pohađanje: Kulturni centar Dubrava 51 a

Voditelj: Veronika Filipec

Termin: ponedjeljak od 17.00 do 19.00 sati

Cijena tečaja: 600,00 (plativo u dva obroka)


Zlatne niti baštine – radionica zlatoveza

Program radionice Zlatne niti baštine obuhvaća izradu zlatoveza preko kartona i „skroz na skroz“, rijetke tekstilne vještine vezenja, nekada više korištene u izradi svečanih narodnih nošnji istočne Slavonije. Tehnike vezenja koriste samostalne zlatne niti bez ili preko kartona, uz dodatke zlatnih perlica, šljokica i zlatne žice. Zlatovez je fina vještina narodne umjetnosti, a primjenjiva je i na ukrasnim modnim detaljima suvremenih odjevnih predmeta i suvenira. Cilj radionice je upoznati polaznike s razvojem “prestižne” i cijenjene tehnike tradicijskog rukotvorstva u prošlosti, potaknuti vrednovanje vlastite baštine, svladati osnove izrade zlatoveza, pobuđujući njeno očuvanje, zaštitu i primjenu u svakodnevici.

Dob: 18+

Satnica: 20 sati (120 min jednom tjedno u 10 termina)

Pohađanje: Kulturni centar, Dubrava 51a

Voditelj: Antun Leinveber

Termin: srijeda od 17.00 do 19.00 sati

Cijena: 600,00 kn (plativo u dva obroka)


Narodno sveučilište Dubrava
Cerska 1, 10040 Zagreb
tel. 01 2050 030
ns-dubrava@ns-dubrava.hr

Facebook page

Kulturni centar i Infocentar
Dubrava 51 a, 10040 Zagreb
tel. 01 2050 050
www.ns-dubrava.hr

 

Skip to content