Arhiva

Zlatne niti baštine – radionica zlatoveza

Zlatne niti baštine naziv su radionice izrade zlatoveza, rijetke tekstilne vještine vezenja, nekada više korištene u izradi svečanih narodnih nošnji istočne Slavonije. Ova tehnika vezenja koristi zlatne niti konca preko kartona, uz dodatke zlatnih perlica, šljokica i zlatne žice. Zlatovez je fina vještina narodne umjetnosti, a primjenjiva je i na ukrasnim modnim detaljima suvremenih odjevnih predmeta i suvenira. Cilj radionice je upoznati polaznike s razvojem “prestižne” i cijenjene tehnike tradicijskog rukotvorstva u prošlosti, potaknuti vrednovanje vlastite baštine, svladati osnove izrade zlatoveza, pobuđujući njeno očuvanje, zaštitu i primjenu u svakodnevici.

 

Voditelj je Slobodan Hadjikan.
Radionica traje četiri mjeseca, dva sata tjedno.
Početak nastave je u srijedu 28. listopada 2020.

 

 

Bijelo zlato – radionica paške čipke

Bijelo zlato, radionica paške čipke, nastavak je radionice u kojoj su polaznice svladale osnove izrade čipke iglom i koncem na jastučiću. Osim etnološke poduke iz povijesti čipkarstva na tlu Hrvatske, zainteresirane polaznice će pod vodstvom čipkarice svladati nove tehnike i bodove za izradu samostalnih čipki. Cilj radionice je osvijestiti izniman značaj i približiti polaznicima zahtjevnu i specifičnu izradu paške čipke, tog “bijelog zlata”, nematerijalnog kulturnog dobra Republike Hrvatske uvrštenog na UNESCO-ov reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

 

Voditeljica je Veronika Filipec.
Radionica traje četiri mjeseca, dva sata tjedno.
Početak nastave je u ponedjeljak 26. listopada 2020.

 

Radionica paške čipke

Uspješno završena početna radionica paške čipke u Narodnom sveučilištu Dubrava!

Malobrojna, ali motivirana grupa polaznica uspješno je savladala osnove paške čipke pod stručnim vodstvom Veronike Filipec.

Tijekom programa polaznice su se upoznale sa povijesnim razvojem čipkarstva na hrvatskim prostorima s posebni naglaskom na razvoj i kontinuitet paške čipke, koja je s pravom dio nacionalne i svjetske zaštićene nematerijalne kulturne baštine.

Rezultat usvojenih teoretskih i praktičnih znanja bile su izrađene samostalne čipke.

Veselimo se da će napredna radionica čipke okupiti čipkarice na jesen.

Skip to content