Martina Nevistić Vukobrat – plesni filmovi i razgovor s umjetnicom iz Dubrave

Na Ljetnim večerima u Dubravi u utorak, 9. srpnja ugostit ćemo plesnu umjetnicu Martinu Nevistić Vukobrat.

Prikazat ćemo tri njezina plesna filma –  „The girl from tomorrow“ , „Nulta točka“ i „Korak pločnika“ – a razgovor s umjetnicom vodit će Sandra Banić Naumovski, ravnateljica Narodnog sveučilišta Dubrava.

Program se održava u Maloj dvorani Kulturnog centra, Dubrava 51 a, s početkom u 20 sati. Ulaz je slobodan.


Martina Nevistić Vukobrat, plesna umjetnica, rođena je 1983. u Zagrebu. Bavi se autorskim radom na području izvedbe i multimedije te organizacijom. Diplomirala je organizaciju i menadžment na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu te ples na Salzburškoj eksperimentalnoj akademiji (SEAD) u Austriji. Sudjelovala je u međunarodnim programima Nomadska plesna akademija (2009) i Communicating Dance (2014–2015). Od 2009. do 2017. bila je članica Zagrebačkog plesnog ansambla. Također, bavi se pedagogijom iz područja suvremenog plesa i vinyasa yoge te prenatal i postnatal yoge (RYT200- Yoga Alliance, Sangha Yoga Studio Zagreb i Spanda Yoga Institut). Od studenoga 2016. vodi plesni program u  Zagrebačkom plesnom centru.

Od početka autorskog stvaranja, surađujući s plesnim i drugim umjetnicima kreira  plesno-izvedbena, multimedijsko-izvedbena i plesno-filmska umjetnička djela unutar plesne estetike koja nije podređena uobičajenim okvirima kazališnog prikaza, izmicanjem jasne namjere ili jasno dana značenja. Procesom rada obuhvaća koreografiju kao umjetničku praksu i istraživački video, a u svojim djelima daje uvid u nadrealan, istodobno veoma blizak svijet na granici osjetnoga. Koncepcijski propituje odnos izvođača i gledatelja, značenja upisana u tijelo i njihovu percepciju na različitim planovima te optiku gledanja (video-formati, izvedbeni formati, instalacijski format). 

Plesni filmovi Martine Nevistić Vukobrat rasterećuju izvođača od reprezentacijskog imperativa koji mu nameće kazališni kontekst. Plesne izvedbe u kazališnim prostorima kod gledatelja će nerijetko stvoriti očekivanje da izvođačko tijelo nešto ili nekoga predstavlja, dok format videa omogućuje izvođačkom tijelu da bude to što jest, da komunicira sam sobom.

“The Girl from Tomorrow” plesni je film proizašao iz potrebe za otvaranjem novih mogućnosti razumijevanja tijela i pokreta kroz okvir filmske kamere, nudeći gledatelju fokus na detalj i minimalne promjene tijela u kretanju koje nam u kazališnom kontekstu mogu promaknuti.

“Nulta točka” poigrava se odnosom realnoga prostora i fiktivnog vremena, utoliko što se plesni film sastoji od multipliciranih koreografija, snimljenih u različita vremena, unutar istog, fiksnog prostora odnosno kadra. Slijedeći teoriju nulte točke, pokret i izmjena kadrova ritmički se kreću od dinamike prema statici. Prema kraju filma događa se postepeno smirivanje, što kroz redukciju pokreta, što kroz bliže kadrove koji nas od apstraktnog vraćaju na konkretan, individualan doživljaj tijela, zaustavljajući se na njegovom najosobnijem elementu – licu izvođačice.

Oslanjajući se na nasljeđe postmodernoga plesa i istodobno nastajući kao svojevrstan „hommageˮ plesnim umjetnicama Trishi Brown i Yvonne Rainer, „Korak pločnikaˮ usredotočuje se na to što znači izlazak iz scenskih u vanjske prostore danas kad smo suočeni s brojnim restrikcijama zbog koronavirusa te što pokret temeljen na svakodnevnim gestama znači u današnjem suvremenom plesu kad je ionako evidentna fuzija svakojakih pokreta. Projekt je nastao 2020. godine na lokacijama u Maksimiru-Paviljon jeke, te na i pored garaža kod Centra za kulturu i informacije Maksimir u Zagrebu.

(Fotografije: Ivan Idžojtić i Luka Matić)


*Narodno sveučilište Dubrava zadržava pravo izmjene programa.


Narodno sveučilište Dubrava
Cerska 1, 10040 Zagreb
tel. 01 2050 030
ns-dubrava@ns-dubrava.hr
Facebook Narodno sveučilište Dubrava

Kulturni centar i Infocentar
Dubrava 51 a, 10040 Zagreb
tel. 01 2050 050
www.ns-dubrava.hr
infocentar@ns-dubrava.hr

Dječje kazalište Dubrava
Cerska 1, 10040 Zagreb
tel. 01 2050 038
info@kazalistedubrava.hr
www.kazalistedubrava.hr
Facebook Kazalište Dubrava

Skip to content