Koncert gudačkog kvarteta Sebastian

Utorak, 30. 4., 19:00 h, Predvorje Kulturnog centra, Dubrava 51a
Ciklus Klasika & Jazz u D51a: Koncert gudačkog kvarteta Sebastian
Anđelko Krpan, violina, Teodora Sucala Matei, violina, Nebojša Floreani, viola, Zlatko Rucner, violončelo 
Ulaz slobodan


Kažu, s pravom, da kvantiteta ne čini kvalitetu, ali se mi ipak možemo i moramo pohvaliti da je pred nama treći koncert klasične glazbe ovog mjeseca, šesti ove godine, odnosno dvanaesti ove sezone u sklopu ciklusa Klasika & Jazz u D51a! No, najvažnije je to da nas vi, cijenjena publiko, pratite u stopu i da vaš broj ne popušta, štoviše, uporno raste! Za nadati se je dakle da kvantiteta ipak ostvaruje uzročno-posljedičnu vezu s kvalitetom. Naša akcija vaša je reakcija!

A mi vas izazivamo još jednom akcijom! Agirat će Gudački kvartet Sebastian, a supstanca koju će tvoriti materia prima (Beethoven), materia rara (Lisinski i Lhotka) i materia nova (Solovera Roje) bit će dobar agens!

Krenimo redom! Štajerski valcer (posvećen Stanku Vrazu) i Julien-polka, oba djela nastala 1846. godine originalno za glasovir, obrađena za gudački kvartet (F. Spiller) djela su koja nećemo svaki dan čuti ni u koncertnim dvoranama, niti na radiju, niti na Youtubeu!

Gudački kvartet Sebastian nas je razmazio svojim već uobičajeno zanimljivim programima i činjenicom da se na gotovo svakom njihovom koncertu krije i jedna praizvedba, pa ćemo tako i na ovom koncertu prisustvovati „rođenju“ jednog novog djela! Čut ćemo Drugi gudački kvartet nagrađivanog Čileanca Alioche Solovere Rojea, inače ljubljanskog i bečkog studenta.

Okosnica i ovog koncerta činit će bečki klasicizam. Originalno za glasovir napisan Beethovenov Kvartet u F-duru (Hess 34), prema poznatoj Klavirskoj sonati op. 14 br. 1 u obradi samog skladatelja iz 1801. zanimljiva je prerada klavirskog sloga u onaj gudačkog kvarteta te je po tome i taj kvartet posebnost sui generis!

Kvartet Sebastian se može pohvaliti između ostalog i svojim nosačima zvuka, a na jednom od njih se nalazi i Elegija i Scherzo za gudački kvartet, djelo iznimne ljepote i sugestivnosti, prožeto navijek nadahnjujućim folklorizmima „našeg Čeha“, Frana Lhotke iz 1934.

Izazov je tu, a vašu reakciju očekujemo u predvorju Kulturnog centra 30. travnja 2024. točno u 19 sati! Nemojte nas propustiti ni ovog puta!

Ulaz je slobodan.


PROGRAM

Vatroslav Lisinski: Štajerski valcer i Julien polka za klavir, obr. za gudački kvartet Felix Spiller

Aliocha Solovera Roje: Drugi gudački kvartet – praizvedba

Ludwig van Beethoven: Gudački kvartet u F-duru, op. 14, skladateljeva obrada vlastite klavirske sonate op. 14/1

I. Allegro moderato
II. Allegretto
III.
Allegro

Fran Lhotka: Elegija i scherzo


Gudački kvartet Sebastian

Anđelko Krpan, violina

Teodora Sucala Matei, violina

Nebojša Floreani, viola

Zlatko Rucner, violončelo


*Narodno sveučilište Dubrava zadržava pravo izmjene programa.


Narodno sveučilište Dubrava
Cerska 1, 10040 Zagreb
tel. 01 2050 030
ns-dubrava@ns-dubrava.hr
Facebook Narodno sveučilište Dubrava

Kulturni centar i Infocentar
Dubrava 51 a, 10040 Zagreb
tel. 01 2050 050
www.ns-dubrava.hr
infocentar@ns-dubrava.hr

Dječje kazalište Dubrava
Cerska 1, 10040 Zagreb
tel. 01 2050 038
info@kazalistedubrava.hr
www.kazalistedubrava.hr
Facebook Kazalište Dubrava

Skip to content