Koncert Ples na žici

Subota, 13. 4., 19:00 h, Predvorje Kulturnog centra, Dubrava 51 a
Ciklus Klasika & Jazz u D51a: Ples na žici
Ulaz slobodan


PLES NA ŽICI

Okrećemo koncertnu stranicu! Nakon četiri majstora saksofonista očekuje nas nešto sasvim drugačije! Slijedi nam večer na kojoj će se šest osebujnih umjetnika „igrati“ na i sa 67 struna, koliko smo ih uspjeli prebrojati.

Iznimno nam je zadovoljstvo ugostiti i predstaviti našoj publici Acoustic project ansambl! Radi se o renomiranom gudačkom kvintetu čiji je spiritus movens maestro Dubravko Palanović. No, ako ste se pitali kako smo došli do konačnog zbroja od 67 žica, dobro ste se pitali – matematičku razliku čini harfa! Ansamblu, koji čine vrsni Marco Graziani i Val Bakrač na violinama, Aleksandar Jakopanec na violi, Petar Kovačić na violončelu i Dubravko Palanović na kontrabasu, pridružit će se i jedna dama, harfistica Veronika Ćiković!

Evo što voditelj Acoustic projecta, maestro Dubravko Palanović kaže: „Ovaj koncertni program predstavlja spoj i vezu rafiniranog zvuka harfe i gudačkog kvarteta s glazbenim nasljeđem naših, ali i dalekih krajeva. Glazba Claudea Debussyja prožeta je snažnim impresijama koje je javanska glazba na njega ostavila prilikom Svjetske izložbe u Parizu. U ‘Sakralnim i svjetovnim plesovima’ za harfu i gudače elementi folklora, profinjeno utkani u francuski kolorit, pokazat će nam koliko je jaka spona klasične glazbe i folklornog nasljeđa na kojem ona počiva. Šostakovičev ‘Četvrti gudački kvartet’ donijet će nam svjetski poznate melodije moderne komorne literature. Acoustic Project ansambl je koji tu ideju predstavlja diljem Hrvatske i inozemstva, stvarajući suvremenu klasičnu glazbu koja predstavlja spoj tradicije i suvremenosti. Ova glazba vodi nas do bogatog glazbenog nasljeđa naših krajeva. Spoj folklornih izvođačkih tradicija i suvremene klasične glazbe u našoj praizvedbi, skladbi za harfu i gudače pisanoj za ovu priliku, od velikog je značaja za razvoj literature za harfu u Hrvatskoj.“

Ukoliko vas zanima kako zvuči ples konsonanci i disonanci na 67 žica (nas zanima jako!), pozvani ste u predvorje našeg Kulturnog centra u subotu, 13. travnja 2024. u 19 sati. Ulaz je slobodan.


Program:

Dubravko Palanović: Prije oluje za harfu i gudački kvintet

Dmitrij D. Šostakovič: Gudački kvartet br. 4, op. 83

I. Allegretto

II. Andantino

III.  Allegretto (attacca)

IV. Allegretto

Claude A. Debussy: Plesovi za harfu i gudače

Danse sacrée

Danse profane


KVINTET ANSAMBLA ACOUSTIC PROJECT I VERONIKA ĆIKOVIĆ (HARFA)

Veronika Ćiković, harfa

Marco Graziani, I. violina

Val Bakrač, II. violina

Aleksandar Jakopanec, viola

Petar Kovačić, violončelo

Dubravko Palanović, kontrabas


ANSAMBL ACOUSTIC PROJECT

Ansambl Acoustic Project osnovan je 2008. godine, a zajedno s kolegama i prijateljima osmislio ga je skladatelj i kontrabasist Dubravko Palanović, koji ga od tada i vodi. Deset sjajnih glazbenika okupljenih u ansamblu, mahom virtuoza svojih instrumenata, jedinstvena su pojava na hrvatskoj glazbenoj sceni. Kroz godine djelovanja događale su se mnoge transformacije kako u postavi glazbenika, tako i u samom glazbenom izričaju čiji široki glazbeni spektar od klasike, jazza, folklora, pa čak i rocka, ansamblu daje prepoznatljivi, jedinstveni pečat, kako u ideji i programskom konceptu tako i u izvedbi. Godine 2012. ansambl u izdanju diskografskih kuća Aquarius Records i Morris studio objavljuje svoj prvi CD pod nazivom Acoustic Project koji je iste godine nominiran i za hrvatsku diskografsku nagradu „Porin“. U kontinuitetu djelovanja ovaj sastav sjajnih glazbenika smjelo se suočava s raznim izazovima ne prežući niti od glazbenih eksperimenata, uvijek nastojeći doprijeti do novih i još neistraženih „predjela glazbe“. 

Ansambl je po mišljenju publike i stručne kritike napravio iskorak u nova glazbena prostranstva uvođenjem u klasičnu glazbu nekih suvremenih, inovativnih formalnih struktura i instrumentacijskih postupaka drugačijih od onih uvriježenih, te ju je time ne samo približio drugim glazbenim stilovima, nego učinio i pristupačnijom publici koja je otvorena za nove izazove, te željna novih vidika i uzbudljivih i još neistraženih glazbenih prostranstava.

Početkom veljače ove godine izašao je novi album „Acoustic Projecta“ pod nazivom „Furious Dance“ u izdanju talijanskog izdavača „Velut Luna“. Skladbe na ovom albumu, kao i na programu koncerta, svojevrsna su fuzija klasične glazbe, jazza i hrvatske tradicijske glazbe.


*Narodno sveučilište Dubrava zadržava pravo izmjene programa.


Narodno sveučilište Dubrava
Cerska 1, 10040 Zagreb
tel. 01 2050 030
ns-dubrava@ns-dubrava.hr
Facebook Narodno sveučilište Dubrava

Kulturni centar i Infocentar
Dubrava 51 a, 10040 Zagreb
tel. 01 2050 050
www.ns-dubrava.hr
infocentar@ns-dubrava.hr

Dječje kazalište Dubrava
Cerska 1, 10040 Zagreb
tel. 01 2050 038
info@kazalistedubrava.hr
www.kazalistedubrava.hr
Facebook Kazalište Dubrava

Skip to content