Koncert Uno scherzo in blu

FIFTY SHADES OF BLUE

Brodimo hrabro naprijed! Iza nas je niz glazbenih događanja na koje smo ponosni – a što je tek pred nama?

Vraća nam se Papandopulo, doduše ne Boris, nego četverac vrhunskih saksofonista!

Nikola Fabijanić, Gordan Tudor, Goran Jurković i Tomislav Žužak svoj su dolazak k nama u goste nazvali šalom! I to šalom u plavom! Što znači „scherzo“, jasno je i tu dvojbe nema, ali što znači „blu“? Osim boje (aluzija je na Gershwinovu rapsodiju čiji je naslov povezan sa slikom znamenitog američkog slikara Whistlera), pojam „blue“ označava i emocionalno stanje. Kaže jedan engleski rječnik za pojam „blue“: If you are feeling blue, you are feeling sad or depressed, often when there is no particular reason.

No, za naslov „uno scherzo in blu“ ipak ima posebnog razloga. Na koncertu očekujemo cijeli spektar emocionalnih stanja, od bezbrižnosti Mozarta, preko sjetne lirike Puccinija (tko dobro čuje, čut će u pozadini tragiku Prevostova lika Manon Lescaut!), do američke lakoće življenja Gershwina (sjetni „blue“ ni ovdje nije u potpunosti isključen!). No, naći će se tu i „Nekoliko minijatura za kvartet saksofona“, autorsko djelo jednog od izvođača, Gordana Tudora, kao i recentno, namjenski za Papandopulo kvartet skladano djelo „Quartettino“ Dubravka Detonija, oba djela prepuna skercoznosti i razigranosti!

Da sumiramo: ukoliko želite provesti kvalitetno vrijeme i čuti 50 nijansi plave, pozvani ste u predvorje Kulturnog centra u utorak, 2. travnja 2024. u 19 sati.


“UNO SCHERZO IN BLU”

W. A. Mozart: Divertimento u F-duru KV 138 (obr. G. Tudor)

            Allegro

            Andante

            Presto

D. Detoni: Quartettino

G. Puccini: Krizanteme (obr. G. Tudor)

G. Tudor: Nekoliko minijatura za kvartet saksofona

G. Gershwin: Rapsodija u plavom (obr. J. van der Linden)


Od svog osnutka 2008. godine Papandopulo kvartet stvara vlastitu glazbenu priču na ostavštini jednog od najslavnijih hrvatskih skladatelja, Borisa Papandopula.

Dinamičan i nagrađivan ansambl, čvrsto utemeljen kao jedan od vodećih kvarteta svoje generacije, Papandopulo kvartet opisan je kao “najbolja stvar koja se skladateljima može dogoditi” (Zarez) s izvedbama koje balansiraju “vrhunsku muzikalnost” (Jutarnji list) i “izvanrednu posvećenost” (Hrvatski radio 3).

Papandopulo kvartet nastupao je diljem Europe i SAD-a u izvanrednom nizu od više od 300 nastupa i gostovao je u nekim od najvažnijih svjetskih koncertnih dvorana poput Carnegie Halla u New Yorku i Berlinske filharmonije u Berlinu.

Kvartet je dobitnik brojnih nacionalnih i međunarodnih nagrada na nekim od najprestižnijih natjecanja i festivala komorne glazbe (1. nagrada i Grand Prix na 3. Berliner International Music Competition Berlin), Zlatna medalja na Vienna International Music Competitionu (Beč), 1. nagrada i Grand Prix na 6. Manhattan međunarodnom glazbenom natjecanju (New York), nagrada Orfej (Beč), diploma Milka Trnina, nagrada Danijel Marušić, nagrada Porin, nagrada Grada Jastrebarskog itd.

Kao prvaci nove glazbe, Papandopulo kvartet premijerno je izveo više od 40 novih djela posvećenih njima. Njihovu diskografiju čine četiri albuma od kojih su tri snimljena za Croatia Records: Papandopulo (2013.), Per Quattro (2015.) i Scherzo (2017.). Njihov album prvijenac osvojio je hrvatsku diskografsku nagradu Porin i slovi za najprodavaniji album hrvatske klasične glazbe u posljednje vrijeme. Njihov posljednji album pod nazivom “Scenes”, s glazbom posvećenom i napisanom za kvartet, objavio je Cantus Records u lipnju 2022.

Raznovrsno djelovanje Kvarteta uključivalo je i brojne međunarodne radijske i televizijske emisije, kazališne produkcije, a zajedno su osnovali Školu saksofona u Jaski, vrlo uspješan međunarodni proljetni masterclass za studente saksofona koji je osvojio godišnju Nagradu Grada Jastrebarskog.

Članovi Kvarteta bave se i pedagoškim radom, uspješno vodeći kolegije komorne glazbe i instrumenta na Sveučilištima u Zagrebu, Splitu, Banjoj Luci i Novom Sadu te Glazbenim školama u Zagrebu i Jastrebarskom.


SLJEDEĆI KONCERT U CIKLUSU KLASIKA U D51A: Ples na žici, Ansambl Acoustic project & harfa – subota, 13. travnja 2024., 19 h, predvorje, Kulturni centar


*Narodno sveučilište Dubrava zadržava pravo izmjene programa.


Narodno sveučilište Dubrava
Cerska 1, 10040 Zagreb
tel. 01 2050 030
ns-dubrava@ns-dubrava.hr
Facebook Narodno sveučilište Dubrava

Kulturni centar i Infocentar
Dubrava 51 a, 10040 Zagreb
tel. 01 2050 050
www.ns-dubrava.hr
infocentar@ns-dubrava.hr

Dječje kazalište Dubrava
Cerska 1, 10040 Zagreb
tel. 01 2050 038
info@kazalistedubrava.hr
www.kazalistedubrava.hr
Facebook Kazalište Dubrava

Skip to content