Večer klavira uz vodič za slušanje

Dragi ljubitelji dobre glazbe!

Iza nas je niz izrazito zanimljivih koncerata na kojima smo imali prilike uživati u „poju“ gudala, neograničenoj lepezi bojâ klarineta ili pak u punoj raskoši i moći vokalâ. Došao je red međutim i na pravu pijanističku večer!

Ona će biti ponešto drugačija od prethodnih.

Po čemu? Najprije po tome što ćemo nakon dužeg perioda imati pravi klavirski recital. Pijanističku će večer obilježiti velikani Haydn, Beethoven i Schumann, a „medij“ koji će posredovati između njih i nas bit će mlad, iznimno talentiran pijanist Matija Kranjčić.

Drugi razlog zbog kojeg će ovaj koncert uistinu biti posebniji od drugih je taj što ćemo osim Matije ugostiti i muzikologinju prof. Sunčicu Lukas koja će nam poput pravog audiovodiča približiti pojedini opus koji će Matija izvesti i pokušati usmjeriti naš fokus na sve one „demarkacijske“ točke u reljefno vrlo razvedenim partiturama starih majstora.

Ima više razloga zbog kojih ne biste trebali propustiti ovaj koncert, a mi smo vam ih naveli barem dva! Vidimo se stoga u subotu, 16. ožujka 2024. u plesnoj dvorani Kulturnog centra u 18 sati.

Ulaz je slobodan.

Ovaj koncert dio je ciklusa Klasika & jazz u D51a i programa Glazbena crtica – vodič za slušanje s prof. Lukas.


Program

J. Haydn: Sonata u As-duru, Hob. XVI:46
I. Allegro moderato

R. Schumann: Sonata u f-molu, op. 14, (prvo izdanje – Concert sans orchestre)
I. Allegro
II. Quasi Variazioni. Andantino de Clara Wieck
III. Prestissimo possibile

C. Vine: Five Bagatelles (1994.)
V. Threnody (za sve nevine žrtve)

L. van Beethoven: 15 varijacija s fugom (“Eroica”), op. 35


Matija Kranjčić (2002.) u Zagrebu pohađa Muzičku akademiju u klasi profesora Đorđa Stanettija. Ove akademske godine sudjeluje u Erasmus+ programu razmjene studenata na Sveučilištu za glazbu i izvedbene umjetnosti (KUG) u Grazu u klasi prof. Zuzane Niederdorfer.

Tri puta nastupao je kao solist s Opatijskim komornim orkestrom, pod ravnanjem dirigenta Damira Smerdela, izvodeći Schumannov Koncert za klavir i orkestar u a-molu, opus 54. Od nedavnih uspjeha izdvaja se i prva nagrada na 20. Međunarodnom pijanističkom natjecanju Davorin Jenko u Beogradu (2023.) te prva nagrada na Međunarodnom natjecanju Memorijal Jurica Murai u Varaždinu (2022.). Dobitnik je rektorove nagrade Muzičke akademije u Zagrebu i višestruki dobitnik Oskara znanja.

Matija je s osam godina počeo učiti svirati klavir u Osnovnoj glazbenoj školi Rudolfa Matza u Zagrebu, u klasi profesorice Ele Korbar. S osamnaest godina maturirao je klavir u klasi profesorice Korbar i teoriju glazbe u klasi profesorice Katarine Višaticki Batelić. Proteklih pet godina kontinuirano se usavršava kod profesorice Mariette Petkove u Nizozemskoj.

Od 2012. godine Matija je osvojio brojne prve, druge i treće nagrade na regionalnim, državnim i međunarodnim natjecanjima. Posebno je ponosan na uspjehe u komornom muziciranju. Godine 2018. s flautisticom Laurom Marjanović osniva Duo von Meck te zajedno osvajaju prvu nagradu na Državnom natjecanju komorne glazbe 2018. godine i drugu nagradu 2019. godine. Redovito nastupaju na koncertima komorne glazbe i samostalno organiziraju koncerte u Nizozemskoj.


Sunčica Lukas je diplomirala teoriju glazbe na Umjetničkoj akademiji u Splitu i muzikologiju na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Upisala je doktorski studij znanosti o književnosti, teatrologije i dramatologije, filmologije, muzikologije i studija kulture na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Zaposlena je u GŠ Vatroslava Lisinskog u Zagrebu. Voli ići na koncerte, razgovorati o glazbi, preispituje tradicionalne pristupe poučavanja glazbe. Ima želju utkati teme iz filozofije umjetnosti u niti užurbane svakodnevice.


SLJEDEĆI KONCERT U CIKLUSU KLASIKA U D51A: UN SCHERZO IN BLU, Kvartet Papandopulo – utorak, 2. travnja 2024., predvorje, Kulturni centar


*Narodno sveučilište Dubrava zadržava pravo izmjene programa.


Narodno sveučilište Dubrava
Cerska 1, 10040 Zagreb
tel. 01 2050 030
ns-dubrava@ns-dubrava.hr
Facebook Narodno sveučilište Dubrava

Kulturni centar i Infocentar
Dubrava 51 a, 10040 Zagreb
tel. 01 2050 050
www.ns-dubrava.hr
infocentar@ns-dubrava.hr

Dječje kazalište Dubrava
Cerska 1, 10040 Zagreb
tel. 01 2050 038
info@kazalistedubrava.hr
www.kazalistedubrava.hr
Facebook Kazalište Dubrava

Skip to content