Razmjena kolača i priča: “Moje tajno, skriveno mjesto – Dubrava”

Kada i gdje?

SUBOTA, 16. 3., od 10 do 13h / Istraživanje i sakupljanje priča uz kolačić – pred ulazom u Kulturni centar Dubrava (ulaz sa sjeverne strane)

PETAK, 12. 4., od 16 do 19h / Besplatna eat-art radionica za sve uzraste – Kulturni centar Dubrava

SUBOTA, 20. 4. / Prezentacija projekta (izložba i zvučna instalacija) – Kulturni centar Dubrava


Umjetnički projekt Nikoline Butorac započinje participativnom akcijom pred ulazom u Kulturni centar Dubrava, a sastoji se od razmjene priča i kolačića. Umjetnica poziva stanovnice kvarta svih uzrasta, da s njom podijele priču o svom tajnom, skrivenom mjestu u Dubravi koje im je iz posebno drago ili značajno. U akciji razmjene, sudionice mogu svoje mjesto prepričati ili nacrtati, te ga označiti na velikoj karti Dubrave, a zauzvrat se mogu zasladiti veganskim, zdravim i sirovim kolačem iz Nikolinine kuhinje. Pozitivne anegdote, zgode, osjećaji i sjećanja na posebna kvartovska mjesta su više nego dobrodošli! Tko ne zna ili ne želi crtati, može samo opisati izgled ili osjećaj mjesta, po kojem će ga Nikolina skicirati. Crta se olovkom, bojicama ili akvarelom, po želji. Cilj ovog rada je mapirati kvart iz ženske perspektive, uz uživanje u procesu i narativu (dijeljenju i razmjeni).

Nakon sakupljenih priča i crteža, u travnju nastavljamo s eat-art kreativnom radionicom izrade skulptura iz jestive smjese za sirove kolače. Sudionici svih uzrasta pozvani su izraditi 3D model nečijeg crteža ili priče te isprobati ovu neobičnu i zabavnu metodu likovnog izražavanja. Na završetku radionice modelirane radove ćemo fotografirati te konačno pojesti. Cilj je podijeliti proživljena iskustva i sinergije situacija kroz kiparsko-kulinarsko druženje, te stvoriti opuštenu atmosferu razmjenjivanja tajnovitih zelenih kutaka Dubrave.

Na prezentaciji 20.4. u Kulturnom centru Dubrava vidjet ćemo prikupljene crteže, zvučnu instalaciju nastalu prema prikupljenim pričama stanovnica, mapiranu kartu Dubrave, fotografije skulptura napravljenih po crtežima i nekoliko primjera jestivih radova.

Veselimo se Vašem dolasku!


Nikolina Butorac (1986, Zagreb)

Godine 2012. diplomirala je na odsjeku za Animirani film i nove medije, smjer Novi mediji, pod mentorstvom prof. Andreje Kulunčić. Od 2010. sudjeluje na brojnim skupnim izložbama i festivalima, te u performativnim projektima i umjetničkim radionicama. Nit vodilja njenog umjetničkog stvaranja su osobna, proživljena iskustva, reakcije na sinergije situacija, krajolika i svih onih drugih s kojima dijelimo ovu stvarnost. Važna strategija rada je uključivanje publike, odnosno istraživanje granica individualnog i kolektivnog, fizičkog i efemernog, mobilnog i fiksnog. 2015. odlazi na rezidencijalni boravak u Finsku, gdje radi društveno angažirani projekt, instalaciju od biljaka u javnom prostoru grada Raume. 2021. sudjeluje na grupnoj izložbi u galeriji Myymälä2, u Helsinkiju, povodom događaja Relational Art Week, s video radom: Vjerojatnost napora/The Probability of Effort. 2022-2024. ostvaruje kolaboraciju s umjetnicom Gail Hocking (Australija), te izlažu zajednički rad; Erozija budućih sjećanja, u Adelaidu, galeriji FeltSpace i galeriji Cekao u Zagrebu. Živi i radi u Zagrebu.

Umjetnički projekt “Moje tajno, skriveno mjesto Dubrava” Nikoline Butorac dio je projekta “Fabule kvarta” koji se odvija u okviru programa Kultura i umjetnost u zajednici, u produkciji udruge Domino te u partnerstvu s Narodnim sveučilištem Dubrava koji financijski podržava Grad Zagreb. Godišnji program udruge Domino podržava Zaklada Kultura nova.


 

 

 

Ciklus radionica je dio programa “Fabule kvarta” u produkciji udruge Domino.

Financijska podrška: Grad Zagreb i Zaklada Kultura nova


*Narodno sveučilište Dubrava zadržava pravo izmjene programa.


Narodno sveučilište Dubrava
Cerska 1, 10040 Zagreb
tel. 01 2050 030
ns-dubrava@ns-dubrava.hr
Facebook Narodno sveučilište Dubrava

Kulturni centar i Infocentar
Dubrava 51 a, 10040 Zagreb
tel. 01 2050 050
www.ns-dubrava.hr
infocentar@ns-dubrava.hr

Dječje kazalište Dubrava
Cerska 1, 10040 Zagreb
tel. 01 2050 038
info@kazalistedubrava.hr
www.kazalistedubrava.hr
Facebook Kazalište Dubrava

Skip to content