Izložba Ivice Lajtnera u Fotogaleriji Dubrava

U Fotogaleriji Dubrava, Dubrava 51 a, otvara se 26. veljače u 20 sati izložba Ivice Lajtnera pod nazivom “Zagreb iza 2”. Izložba je otvorena do 21. ožujka 2024., radnim danom od 10 do 20 sati. Ulaz je slobodan. 


IVICA LAJTNER

Zagreb iza 2 – 26. 2. – 21. 3. 2024. 

ZAGREB IZA 2

Svaki grada se mijenja. I Zagreb. No, ostaje nešto po čemu pamtimo i pratimo kako neki gradski ambijent, neki detalj nestaje u prošlost i usađuje se samo u maglovitom kutku sjećanja kao otrgnut zaboravu – to je fotografija. Ona hvata određeni pamtljivi trenutak, mig prolaznosti, kratki odsječak vremena, ali baš to ostaje u vječnosti i daje nam prikaz ne samo prolaznosti nego i postojanosti. Ivica Lajtner napravio je stotine, ma što stotine, tisuće tih kratkih trenutaka u prolaznosti. Zaustavio bi vrijeme, na tren, da bi bilo zabilježeno za sva vremena kao poruka prošlosti za budućnost. Svi fotoreporteri, popularni “fotići”, kroničari su vremena, prolaznosti života i epoha. Oni uhvate ono što jest. Nema ni laži, ni retuša, ni uljepšavanja. Kod Ivice Lajtnera nikada i nigdje. Ono što je zapazio svojim umjetničkim okom detektirala je i fiksirala njegova kamera i pretvorila u sliku koja će postati dokument vremena, doba, razdoblja. Sirova jutra i sumračna popodneva, vesela lica i tužni događaji, smiješne situacija, slučajni pogledi. Rađanja i frapantne smrti, ne samo ljudi nego i zgrada, drveća, automobila, odbačenih smetlarskih kolica, svega živog, od vode do trave, pa onda i cijelih era i država, a mi smo ih, hvala bogu, na ovim prostorima prošli dovoljno i previše, svega onoga što je obilježilo naše živote i naše naslijeđe. Ivica Lajtner, s aparatom oko vrata, otvorio je još jedan svijet koji odlazi i koji se neminovno mijenja – zagrebačka dvorišta, ulice i prolaze u svoj svojoj prolaznosti i skitanjima. Prolazili su ovim prostorima ratovi, potresi, epidemije, okupacije i oslobađanja, smijeh djece i rogoborenje iskusnih staraca. I tu je sada pred nama – vrijeme koje nestaje, grad koji se mijenja, svojom voljom ili voljom prirodnih nepogoda, ali i privatizacijskom nebrigom i arogantnošću nezajažljivih poduzetnika. Dvorišta. Melankoličnost, sjeta, nostalgija, emocija, to je kod Lajtnera izraženo, jer on svojim okom na fotografiju prenosi upravo taj osjećaj, taj dojam. Ivica Lajtner, ratni reporter i autor triju impozantnih monografija o crkvama, mostovima i dvorcima Karlovačke županije, istinski je majstor svog zanata koji ne ističe sebe, onako sa strane bilježi , gotovo nehajno, ali radi nešto što nam ostaje za svagda, za usporedbu, za filozofiju i radost, sjećanje na prohujala doba u životu jednog grada, sve u tom jednom brzom “kliku” fotoaparata.

Potraži me u predgrađu, poljubi me u sjećanju – pjeva Lado Leskovar, i baš ono što svojim fotografijama prenosi Lajtner – Ova dvorišta puna neba i ptica uđu ko muzika stara nekud duboko u nas i tu uvijek ostaju. Tko je nekada nosio prvo sunce po dvorištima, nikad sasvim ne ostavlja ovaj život u predgrađima. No, Lajtner ne ide na samo u predgrađe već i u središte Zagreba, gdje iza vreve Ilice, Medulićeve, Vlaške, buke tramvaja i gradske vreve shoppingaša pokazuje nešto što je izvan dometa, gotovo izolirano, pa i marginalizirano i usred centra ostavlja dojam predgrađa, a ta dvorišta su neka duša grada, ogledalo naše male, često smiješne nadobudne metropole u kojima se odvija onaj pravi, nesputani tragikomični život naših neprimjetnih sugrađana, poput živopisnih Šafraneka iz Tko pjeva zlo ne misli, s peglerajem u prizemlju, uličnim sviračima, olinjalim mačkama vladarima dvorišnih zakutaka koje čekaju kakav masni otpadak da si omrse suh brk te dvorišta veselja i tuge koja lebdi nad njima. Upravo to je prenio Lajtner svojim fotografijama, slikama, kako volimo reći. Vječnost i prolaznost u jednom.

Vlado Vurušić

Popis izloženih radova:
1. – 8. Iz ciklusa Zagreb iza 2, 1996./2023., fotografska slika, 45×30 cm
9. – 21. Iz ciklusa Zagreb iza 2, 1996./2023., fotografska slika, 30×45 cm

Ivica Lajtner rođen je 1950. godine u Zagrebu. Fotografijom se profesionalno bavi od 1971. Radio je u Večernjem listu, Politici, Jutarnjem listu, Areni, Globusu, Playboyu te je bio dugogodišnji urednik fotografije u glasilu Ministarstva unutarnjih poslova Halo 92. Objavljivao je fotografije u znanstvenim i stručnim časopisima: Ekološki glasnik, Priroda i Natura Croatica. Njegovi radovi objavljeni su u monografijama Bit ćete mi svjedoci – Ivan Pavao II. ponovno u Hrvatskoj, Ranjena Crkva u Hrvatskoj i Prirodna baština Hrvatske. Objavio je i tri fotomonografije o Karlovačkoj županiji: Mostovi Karlovačke županije, Utvrde i kurije Karlovačke županije i Crkve karlovačke županije. Član je Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti Hrvatske (ULUPUH-a) i Hrvatskog novinarskog društva. Do sada je imao četrdeset samostalnih i devet skupnih izložbi fotografija u zemlji i inozemstvu. Živi u Zagrebu.

fotografije s otvorenja izložbe snimio Čedomil Gros

Skip to content