Zijah Sokolović: Miroslav Krleža GOYA praizvedba

SAVE THE DATE!
U srijedu, 6. prosinca 2023. s početkom u 19 sati, pripremite se za nezaboravni kazališni doživljaj u Kulturnom centru! Veliki Zijah Sokolović nam u malu dvoranu donosi svoju najnoviju predstavu “Miroslav Krleža GOYA praizvedba”.
 

Ovo je kazališna poslastica koja se ne propušta! Vidimo se! 

ULAZNICE
Ulaznice u prodaji u Infocentru Kulurnog centra (Dubrava 51 a) radnim danom od 9 do 19 sati. Cijena ulaznice je 6 eura / 45,21 kn.

– Dramatizacija: Selma Parisi
– Režija i gluma: Zijah A. Sokolović
– Kostimografija: Lejla Hodžić
– Izrada maski: Narda Nikšić
– Izrada rekvizita: Mirza Huntić
– Muzika: Veljko Nenadić
– Praizvedba novootkrivene Krležine drame u režiji Zijaha A. Sokolovića na otvorenju 12. izdanja Festivala Miroslav Krleža u muzeju grada Zagreba (srpanj 2023.)
– Predstava traje 60 min.
– Producenti: Festival Miroslav Krleža – Zijah A. Sokolović i Yugoart
 
Nedavno je mladi znanstvenik i istraživač Pavle Bonča u Krležinoj rukopisnoj ostavštini u Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu otkrio piščev mladalački dramski tekst “Goya”. Procjenjuje se da je nastao 1917. Novoobjavljeni dramolet čitamo u kontekstu poznatog Krležina eseja o Goyi, u kojem piše:
„Mnogo mislim o Goyi ovih dana (1926 god.) Pred četrnaest godina, ja sam sanjao o velikoj junačkoj pentologiji, o herojima, koji su stajali preda mnom kao Rodinov Balzac… Pet giganta htio sam da nacrtam, pet monumentalnih figura: Krista, Michelangela, Kolumba,
Kanta i Goyu.”
 
U središtu Krležine nedovršene dramske vizije “Goya” nalazi se umjetnik – slikar i njegova intimna drama. U Goyinim monolozima ima mnogo grčevitog preispitivanja društveno-političkog sustava vrijednosti tog doba, kao i konformizma, hijerarhije vlasti i pozicije moći, dok se slikar istovremeno žestoko obračunava s umjetničkom i etičkom pozicijom dvorskoga umjetnika.

*Narodno sveučilište Dubrava zadržava pravo izmjene programa.


Narodno sveučilište Dubrava
Cerska 1, 10040 Zagreb
tel. 01 2050 030
ns-dubrava@ns-dubrava.hr
Facebook Narodno sveučilište Dubrava

Kulturni centar i Infocentar
Dubrava 51 a, 10040 Zagreb
tel. 01 2050 050
www.ns-dubrava.hr
infocentar@ns-dubrava.hr

Dječje kazalište Dubrava
Cerska 1, 10040 Zagreb
tel. 01 2050 038
info@kazalistedubrava.hr
www.kazalistedubrava.hr
Facebook Kazalište Dubrava

Skip to content