Održani Dani kinča u Dubravi

U subotu 28. listopada 2023. je dvogodišnji projekt o kinču – nematerijalnom kulturnom dobru RH financiran sredstvima Ministarstva kulture i medija RH okrunjen manifestacijom Dani kinča u Kulturnom centru, u galeriji Kontrast, u povodu Dana EU baštine i 20. Obljetnice potpisivanja UNESCO-ve konvencije o nematerijalnoj kulturnoj baštini.

Održane su radionice umijeća izrade tradicijskog ukrasa – kinča, priredjena prigodna izložba, uz stručni skup etnologa, čuvara tradicijskih umijeća iz KUU Magda i Luisa iz Madžareva, Čuvarice kulturne baštine, iz Kladara, Udruga žena općine Sv. Ilija, Doljani i studenata etnologije i kulturne antropologije Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Hvala dionicima kulturnog dobra, hvala polaznicima radionica – učenicima osnovnih škola Granešina i Žuti brijeg, studentima Etnologije i kulturne antropologije Filozofskog fakulteta u Zagrebu, gradjanstvu na sudjelovanju. Hvala Ministarstvu kulture što prepoznaje naše napore u očuvanju, zaštiti i prezentaciji tradicijske hrvatske baštine.

Hvala na stručnoj suradnji doc.dr Mirela Hrvatin, prof dr. Petra Kelemen, Tihana Kušenić i Tibor Martan.
Naša radost je bila vidjet vas mnogobrojne okupljene u izradi papirnatih cvijeća koje sve više postaje dio umjetnosti koji može naše dane učiniti zanimljivim i lijepim.


Stručni skup na temu Kinč – razmjena umijeća nositelja i iskustva dionika

U sklopu manifestacije Dani kinča u subotu, 28. listopada 2023. godine u dvorani Narodnog sveučilišta Dubrava održan je stručni skup na temu Kinč – razmjena umijeća nositelja i iskustva dionika u kojemu su sudjelovali nositelji umijeća izrade tradicijskog ukrasa od krep-papira kinča članovi Kulturno umjetničke udruge Magda i Luisa iz Madžareva, Čuvarice kulturne baštine iz Kladara, te Udruga žena Sv. Ilija iz Doljana.
Na skupu su izlagali etnolog Tibor Martan predstavivši svoj rad i istraživanje na terenu, etnologinja Tihana Kušenić sa svojim iskustvima rada u Muzeju Staro selo u Kumrovcu, doc. dr. Mirela Hrovatin iz Odjela za nematerijalnu baštinu Ministarstva kulture i medija RH, prof. dr. Petra Kelemen sa Zavoda za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta sveučilišta u Zagrebu, uz autoricu dvogodišnjeg projekta dr.sc. Luciju Franić Novak.
Na skupu je zaključeno da umijeće nositelja zaštićenog kulturnog dobra Republike Hrvatske, prema iskustvima dionika, ima osiguran nastavak kontinuiteta, pravi smjer prenošenja mladjim generacijama što je ujedno garancija  za budućnost.

U sklopu programa skupa prikazan je premijerno film Palček, ježek, purek (tradicijski božićni ukras-kinč) u produkciji Narodnog sveučilišta Dubrava, autorice dr.sc.Lucije Franić Novak, više stručne suradnice za programe hrvatske tradicijske kulture, snimljen lani u Madžarevu u obiteljskoj kući obitelji Martan. Palček je inače lokalni naziv za cvijetni ukras od krep- papira, ježek ima oblik češera, dok purek sklupčanog ježa, prema istraživanju božićnih ukrasa Tibora Martana.
Prigodna izložba radova nositelja umijeća izrade kinča, postavljena u galeriji Kontrast, uključila je vrijedne primjere božićnog kinča, vijence za krajputaše, svete slike, grobove u stoku iz Madžareva i Muzeja Staro selo iz Kumrovca, cvijeće od papira za svadbu, mladenkom vijenac, pratilje i svatove iz Kladara, te starinsko cvijeće   u tradicijskim običajima i njegovu suvremenu primjenu iz Doljana. Autor fotografija je Marko Vučenik. Zahvaljujemo svim sudionicima stručnog skupa.

Veselimo se novim projektima!


*Narodno sveučilište Dubrava zadržava pravo izmjene programa.


Narodno sveučilište Dubrava
Cerska 1, 10040 Zagreb
tel. 01 2050 030
ns-dubrava@ns-dubrava.hr
Facebook Narodno sveučilište Dubrava

Kulturni centar i Infocentar
Dubrava 51 a, 10040 Zagreb
tel. 01 2050 050
www.ns-dubrava.hr
infocentar@ns-dubrava.hr

Dječje kazalište Dubrava
Cerska 1, 10040 Zagreb
tel. 01 2050 038
info@kazalistedubrava.hr
www.kazalistedubrava.hr
Facebook Kazalište Dubrava

Skip to content