Dani kinča u Dubravi

Dani kinča u Dubravi

U povodu Dana europske baštine i 20 godina UNESCO-ove Konvencije o zaštiti nematerijalne kulturne baštine sve kreativce pozivamo na Dane kinča u Kulturnom centru u subotu 28. 10. 2023. od 11 do 13 sati!


Besplatne radionice za građanstvo, osnovnoškolce i edukatore

Što ćemo izrađivati?

U radionicama će se izrađivati božićni ukrasi od krep-papira za bor ili zimzelene grane koji su dio nematerijalne kulturne baštine Republike Hrvatske, papirnato cvijeće raznih vrsta od krep-papira za običaje tradicijskog kalendara kako su naši stari radili, ali upoznati i nove tehnike izrade buketa, vijenaca i sličnog koji i danas mogu biti ukras našeg prostora. Osim toga, saznat ćemo više o umijeću izrade ružica ili cvjetova od papira. Sve naučeno može naći svoju primjenu u brojnim dekoracijama vlastitog doma ili prostorima koji nas okružuju.

Subota, 28. 10. 2023., od 11 do 13 sati, Kulturni centar, Dubrava 51 a

Radionice vode članice i članovi iz Čuvarice kulturne baštine iz Kladare, Kulturno-umjetničke udruge Magda i Luisa iz Madžareva i Udruga žena Općine Sveti Ilija iz Doljana.

Ulaz besplatan.

Za sve radionice primamo predbilježbe na e-mail: tradicije@ns-dubrava.hr


Kinč je naziv za papirnato cvijeće, vijence od zimzelena, ali i običaj kinčenja ili ukrašavanja interijera stambenih i gospodarskih kuća poznat od nekada u europskoj i hrvatskoj tradiciji. Iako u ograničenom području sjeverozapadne i središnje Hrvatske, raznobojno cvijeće od krep papira, u raznorodnim oblicima cvijeta (proljetnica, ivančica, ljiljana, karanfila i sl.), uz dodatak listića, šiške, papirnatog lanca, uronjeno je u životne običaje (rođenje djeteta, ženidba i pogreb) i crkvene blagdane (ukrašavanje crkava, kapelica papirnatim cvijećem i zimzelenom, izrada vijenaca za male sakralne objekte zvane krajputaši).

Utjecaj prenošenja umijeća i znanja iz azijskog i europskog kulturnog kruga obogatio je naviku ukrašavanja životnog prostora u doba godine kada gotovo ništa ne raste od biljaka. Nadasve kreativne žene imale su upravo u zimskom vremenu donekle zatišje od vanjskih radova, pa su se mogle posvetiti izradi papirnatog cvijeća umačući ga ponekad u topli vosak kako bi izdržalo vanjske zimske uvjete.


Dvogodišnji projekt Kinč – razmjena umijeća nositelja i iskustva dionika potpomognut je sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.


*Narodno sveučilište Dubrava zadržava pravo izmjene programa.


Narodno sveučilište Dubrava
Cerska 1, 10040 Zagreb
tel. 01 2050 030
ns-dubrava@ns-dubrava.hr
Facebook Narodno sveučilište Dubrava

Kulturni centar i Infocentar
Dubrava 51 a, 10040 Zagreb
tel. 01 2050 050
www.ns-dubrava.hr
infocentar@ns-dubrava.hr

Dječje kazalište Dubrava
Cerska 1, 10040 Zagreb
tel. 01 2050 038
info@kazalistedubrava.hr
www.kazalistedubrava.hr
Facebook Kazalište Dubrava

Skip to content