Izložba Sanje Jureško u Galeriji Vladimir Filakovac

U sklopu projekta Artupunktura u Dubravi, u Galeriji Vladimir Filakovac, Dubrava 51 a, otvorit će se 13. listopada u 20 sati izložba akademske slikarice Sanje Jureško pod nazivom “Izlaz”. Izložba će se moći razgledati do 2. studenoga 2023., radnim danom od 10 do 20 sati. Ulaz je slobodan. 


SANJA JUREŠKO

Izlaz – 13. 10. – 2. 11. 2023. 

IZLAZ

I bila je sigurna da nijedno kopno nikada u njoj neće moći sakriti tragove mora.
Alessandro Baricco: Ocean more

Slikarski interes Sanje Jureško od samih je početaka usmjeren na prirodu mora. Tako i ovom izložbom oslikava morsku nutrinu opasnih dubina. Isprva podvodnim autorskim fotografijama dokumentira morske mijene u svim vremenskim uvjetima, koje kasnije služe kao predložak slikarskim ostvarenjima. Na platna prenosi osobna stanja poput morske tmine – puštajući gledatelju zaron bez daha. A ondje, u oslikanim tišinama dubina, ulazimo u najskrovitije spilje vlastitih previranja. Sanja Jureško more tako poima kao metaforu i silu, simbol i život.

Uz sve to, njezina stalna slikarska tematska određenost nije posve slučajna. U blizini mora nastavlja živote svojih predaka čije su priče sačuvane u valovima oluja. Uporno ih doziva pružajući im novu priliku za odgođeni zaborav. Kroz prolivenu boju tako bilježi višegeneracijsko iskustvo povezano tihim, ali nemirnim prostranstvom.

Slikarstvom traga za životnom ljepotom spoja neba i mora, dubina i visina. Vješto izbjegava zamke likovne sladunjavosti, shvaćajući ovaj motiv kao stalni slikarski interpretativni izazov. Transparentnim koloritom plave, zelene, sive oslikava prožimanje vode pri različitim razinama. Plavetnilo njezinih slika tako sadrži gradaciju tonova od sjete i tjeskobe pa sve do iskupljenja i ponovnog rađanja. Oslikane morske tišine zatomile su time buku vanjskog i unutarnjeg podražajnog svijeta, dok je razlivena boja stvorila nijeme provalije naših utišanih pokreta. Ljeskanje mora tako postaje ekspresivno žuto, crveno, modro priviđenje koje vodi ka izlazu na pučini. S instinktom za preživljavanje dižemo pogled i tražimo spas u svjetlu na površini.

Ponegdje vidimo plutajuće predmete – simbole poput lutke barbike, kasete, krunice, prezervativa. Njima autorica potencira vlastitu nostalgiju za prošlim vremenima sigurnosti, sreće i zaštićenosti. Likovni govor na svakoj je slici drukčiji varirajući od vrlo vjernih prikaza do gotovo apstraktnih čitanja vodenih sfera.

Daleko od kopna, na dnu mora Sanja Jureško njeguje poetiku koja je emotivna i složena. Nikad uspavana, zagasita i hladna, eksplozivna i krvava površina vode upija mjesec i sunce, dan i noć. Lazurno mreškanje valova tako propušta svjetlo difuznim probijanjem i refleksijom zraka. Time more postaje nevidljivim oslikom neba u koje smo uronjeni. Modrina slika Sanje Jureško svjestan je zaron u more koje, ako mu se prepustimo, istovremeno vraća, ali i uzima.

Marijana Paula Ferenčić

Popis izloženih radova:
1. Izlaz I, 2022., akril/platno, 200×100 cm
2. Izlaz II, 2022., akril/platno, 98×90 cm
3. Izlaz III, 2023., akril/platno, 150×100 cm
4. Izlaz IV, 2023., akril/platno, 150×100 cm
5. Izlaz V, 2023., akril/platno,, 150×100 cm
6. Izlaz VI, 2023., akril/platno, 150×100 cm
7. Izlaz VII, 2023., akril/platno, 150×100 cm
8. Izlaz VIII, 2023., akril/platno, 150×100 cm
9. Izlaz IX, 202.3, akril/platno, 60×60 cm
10. Izlaz X, 2023., akril/platno, 100×70 cm

Sanja Jureško rođena je 1990. godine u Rijeci. Završila je Školu za primijenjenu umjetnost u Rijeci 2009. godine. Iste godine upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu, smjer slikarstvo. Diplomirala je u klasi profesora Zlatka Kauzlarića Atača 2015. godine. Izlagala je na devet samostalnih izložbi te na brojnim skupnim izložbama. Sudjelovala je na više umjetničkih rezidencijalnih programa, uključujući i Cité Internationale des Arts u Parizu 2018. godine. Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. Živi i radi u Supetru i Zagrebu.

Samostalne izložbe:
2023. Galerija Vladimir Filakovac, Zagreb
2020. Galerija Dalmacijaland, Jelsa, otok Hvar
2019. Galerija Decumanus, Krk
2019. Muzej grada Umaga
2018. Gelerija PIK, Rab
2017. Galerija Dioklecijan, Split
2017. Galerija Kortil, Rijeka
2016. Dioklecijanovi podrumi, Split
2016. Galerija Supetarskog lita, Supetar
2016. Galerija Greta, Zagreb

fotografije s otvorenja izložbe snimio Čedomil Gros

Artupunktura, jedinstveni projekt Turističke zajednice grada Zagreba i partnera, predstavlja platformu za kulturu i umjetnost koja objedinjuje brojna umjetnička događanja i kulturne projekte tijekom jeseni u Zagrebu. Zajedničkim umjetničkim djelovanjem brojnih umjetničkih organizacija, kolektiva i umjetnika na specifičnim točkama grada, želi se probuditi njegova vitalna energija i dodatno potaknuti kulturna ponuda te, tako, pozicionirati grad Zagreb kao kreativno središte i odredište urbane i suvremene kulturne scene ovog dijela Europe.

           

#Zagreb    #VisitZagreb    #artupunktura

 

Skip to content