Izložba Danijela Srdareva u Galeriji Vladimir Filakovac

U Galeriji Vladimir Filakovac, Dubrava 51 a, otvara se 8. svibnja u 19 sati izložba akademskog slikara-grafičara Danijela Srdareva pod nazivom “Arhitektura za djecu”. Izložba je otvorena do 1. lipnja 2023., radnim danom od 10 do 20 sati. Ulaz je slobodan. 


DANIJEL SRDAREV

Arhitektura za djecu – 8. 5. – 1. 6. 2023. 

Ilustrirana arhitektura za djecu

Slikovnica ima čudesnu moć stvaranja magičnih svjetova, a njena jednostavnost i neposrednost prenošenja priče o najrazličitijim temama trajno nas povezuje i podsjeća na dane odrastanja. Jedan od prvih i najvažnijih doticaja djeteta s pismenošću na suptilan način razvija maštu, verbalno izražavanje i potiče na razmišljanje. Često ćemo se prisjetiti najdražih slikovnica koje su oduvijek nastajale skladnim spojem teksta i slike, a u čijoj se pozadini krije slojevit, kreativni proces stvaranja bogatih narativa u kojem se isprepliću književnost i likovnost.

Danijel Srdarev istaknuti je autor ilustriranih publikacija, a njegov talent prepoznat je u međunarodnim okvirima još u vrijeme studija kada je pozvan u Tokio sudjelovati na četiri festivalske izložbe Japanese Board on Books for Young People, dok je danas međunarodni sajam dječje knjige u Bologni jedna od njegovih nezaobilaznih destinacija. Objavio je jedanaest ilustriranih knjiga i upravo je među njima zapaženi autorski projekt Arhitektura za djecu, kako ga je i sam definirao, elektroničkih edukativnih slikovnica u kojima prenosi priče o vodećim arhitektima 20. stoljeća u Hrvatskoj. Tom projektu prethodila je slikovnica posvećena arhitektu Ivi Vitiću koju je Danijel realizirao u suradnji s Cellom Anitom Celić i u kojoj su vješto isprepletena dva autorska rukopisa. U promišljanjima kako djeci približiti Vitićev arhitektonski opus na zanimljiv i poticajan način, autorski dvojac ga je domišljato predstavio kroz dinamične opise materijala, tehnika i boja jasno povezujući njegov arhitektonski pristup sa stvaralačkim principima znamenite visoke škole za arhitekturu, umjetnost i dizajn Bauhaus. Sadržaj slikovnice time ne samo da stavlja Vitića u kontekst vremena i prostora, nego je poticaj daljnjem širem istraživanju teme te usvajanju novih znanja o umjetnicima i arhitektima Bauhausa i vremena u kojem su stvarali. Ovaj projekt zaokružen je posebno oblikovanim didaktičkim igrama koje je osmislio Danijel Srdarev kako bi potaknuo djecu, a i njihove bližnje na kreativnost te prije svega na kvalitetno provedeno slobodno vrijeme. Slikovnica je 2017. dobila nagradu Golden Cubes za tiskane medije koju dodjeljuje Union Internationale des Architects, što je bilo veliko međunarodno priznanje te poticaj u daljnjem radu. 

Arhitektura je područje koje Danijel Srdarev pomno istražuje pa je bilo pitanje trenutka kada će  započeti rad na novim izdanjima elektroničkih edukativnih slikovnica. U posljednje tri godine realizirao je tri slikovnice posvećene arhitektima Bernardu Bernardiju, Vjenceslavu Richteru i Stjepanu Planiću čije je opuse minuciozno istraživao. Ono što je prepoznatljivo u njegovu pristupu jest dug kreativni proces u kojem vješto gradi slojevitu priču ispunjenu različitim zanimljivim podacima iz života pojedinog arhitekta, čime otvara raznolike, maštovite smjerove čitanja. U tom procesu nastaju skice, crteži, kolaži, kompozicije – stranice slikovnica oblikovane tradicionalnim tehnikama i materijalima koje autor tek finalno prenosi u digitalni medij. Promatrajući ih individualno, u pozadini svake slikovnice nastaje niz umjetničkih radova u kojima, riječima akademika Tonka Maroevića, „razigrana maštovitost i crtačka opuštenost Danijela Srdareva nalaze mogućnost izraza u brojnim medijima, u raznim modifikacijama, u svakovrsnim emanacijama“.

Slikovnica Bernardi za djecu posvećena je jednom od najvažnijih arhitekta i dizajnera naše povijesti Bernardu Bernardiju čijom su zaslugom afirmirani industrijski dizajn i edukacija dizajnera. Zgrada Radničkog sveučilišta, danas Pučkog otvorenog učilišta, u središtu je priče o arhitektu i dizajneru koji je svakodnevni životni prostor smatrao idealnim mjestom sinteze svih umjetnosti. Kako bi približio Bernardijev pristup dizajnu, Danijel Srdarev upoznaje čitatelja s idejama Bauhausa, zagrebačkim krugom arhitekata te najvažnijim ostvarenjima skandinavskog organskog modernizma u području dizajna namještaja. Potom nas uvodi u prostor Radničkog sveučilišta i na neposredan način objašnjava osnovne principe oblikovanja koje je Bernardi primjenjivao u svojem radu. Maštovite ilustracije tlocrta zgrade otkrivaju izgled nekadašnjeg prostora, a intervencija umjetnika na povijesnim fotografijama dodatno podcrtava nekadašnju atmosferu ispunjenu učenjem, znanjem i istraživanjem. Sve to navodi čitatelja na posjet i otkrivanje povijesnih slojeva današnjeg interijera zgrade.  

Richter za djecu – oblik – arhitekture – skulpture slikovnica je koja otkriva slojevit opus arhitekta i umjetnika Vjenceslava Richtera. Izniman talent Danijela Srdareva ocrtava se u načinu na koji je kroz Zbirku Richter, obiteljsku kuću arhitekta, najmlađoj publici približio ne samo najznačajnije arhitektonske i umjetničke projekte, nego pred njih stavlja EXAT 51 i Nove tendencije, ključne pojave u poslijeratnoj umjetnosti 20. stoljeća. Djevojčica sa zmajem neočekivan je lik u parku skulptura koja priziva u sjećanje nekadašnja neobavezna druženja studenata Bauhausa kojima je prethodilo oslikavanje zmajeva, a upravo je nasljeđe Bauhausa izvorište Richterova stvaralaštva.

I na kraju slikovnica Planić – teksture arhitekture, posvećena još jednom velikanu arhitekture 20. stoljeća Stjepanu Planiću, svojim oblikovanjem potaknut će nas na šetnju širim središtem Zagreba. Navođeni crtežima, kolažima, otiscima, Danijel Srdarev će nas podsjetiti na danas zaboravljene zgrade Stjepana Planića, vodećeg predstavnika zagrebačke moderne. Ilustrirane strance potaknut će nas na drugačiji pogled i promišljanje, potaknut će interes prema različitim teksturama materijala i njihovoj ulozi u oblikovanju prostora. No to je samo jedno od mogućih čitanja ove slikovnice i arhitektonskih realizacija Stjepana Planića. 

Slikovnice Danijela Srdareva snažan su alat u poticanju i razvijanju vizualne percepcije i razmišljanja, prenose emociju i inspiriraju na daljnje istraživanje. Upravo u tome veliku ulogu imaju i posebno osmišljene didaktičke igre uz svaku slikovnicu nadahnute odabranim temama. One nas, kao i slikovnice, potiču da im se stalno vraćamo i time postaju trajni podsjetnik na vrijeme odrastanja.

Vesna Meštrić

Danijel Srdarev akademski je slikar-grafičar rođen 13. kolovoza 1981. godine u Šibeniku gdje se školuje do završetka srednje škole. Godine 2001. upisao je Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu te je pod vodstvom prof. Nives Kavurić-Kurtović proučavao fenomen crteža, a diplomirao je 2007. u klasi prof. Zlatka Kesera.Bavi se slikarstvom, grafikom, kiparstvom
i ilustracijom. Dobitnik je Rektorove nagrade Sveučilišta u Zagrebu. Godine 2004. počašćen je pozivom JBBY-a (Japanese Board on Books for Young People) za sudjelovanje na četiri izložbe u Japanu u kategoriji Excellent artist. Realizirao je dvadeset samostalnih izložbi i sudjelovao na više od osamdeset skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu (New York, Tokio, Amsterdam, Den Haag, Bologna, Leipzig, Bratislava, Bruxelles, Maribor…). Objavio je jedanaest ilustriranih knjiga za djecu među kojima i serijal knjiga Umjetnost za djecu (2009. – 2010.) i edukativnu slikovnicu Arhitekt Ivo (2016.) nagrađenu priznanjem Golden Cubes. Sudjelovao je na Bijenalu ilustracije u Bratislavi (2003.) te u predstavljanju Hrvatske na međunarodnom sajmu dječje knjige u Bologni (2015.). Oblikovao je i likovno opremio monografiju 50. Međunarodni dječji festival Šibenik – Godišnje doba radosti (2010.) te plakat 61. izdanja festivala. Za ilustracije na plakatima Festivala europske kratke priče (2007. – 2014.) primio je nagrade Graphis Gold Award i HOW Poster Design Award. Njegove su ilustracije tiskane u većem broju časopisa, kataloga, knjiga ili godišnjih izvješća te na omotima nosača zvuka. Sudjelovao je u realizaciji kazališnih predstava Mateje Koležnik (Ivica i Marica, Skrivnosti) i Renea Medvešeka (Pierrot mjesečar i Čekić bez gospodara, Žabica kraljica). Njegovi su radovi uvršteni u više hrvatskih i svjetskih umjetničkih zbirki, a knjiga Letači iznad sadržaja uključena je u novi stalni postav Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu. Član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU), Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika (HZSU) te likovne udruge More u Vodicama. Živi i radi u Zagrebu.

fotografije s otvorenja izložbe snimio Čedomil Gros

Skip to content