Oživljena baština međimurske crne pisanice – izložba i radionica

Međimurske crne pisanice, izradila Biserka Vučenik

 

4. travnja, utorak, 18.00 h, predvorje, Kulturni centar, Dubrava 51 a

Otvorenje uskrsne izložbe Oživljena baština međimurske crne pisanice u stvaralaštvu Biserke Vučenik i radionica izrade crnih međimurskih pisanica

– ulaz slobodan
– voditeljica radionice Biserka Vučenik (Donja Dubrava, Međimurje)
– sudjelovanje na radionici besplatno
– prijave za radionicu na tradicije@ns-dubrava.hr
– financirano sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske


Nešto više o međimurskoj črnoj pisanici

Po svemu osebujna međimurska crna pisanica izranja iz uskrsne tradicije sjeverne Hrvatske. Pisanice su se darivale su se dragim osobama, posebno djeci na Uskrs nakon posvete jela u crkvi. Običaj posestrinstva karakterističan je za Bijelu nedjelju nakon Uskrsa kada su se pisanice izmjenjivale među sestrama. Do današnjih dana črna pisanica očuvana je zahvaljujući vrijednim međimurskim ženama, koje nastoje zaštititi i prenijeti tradicijska umijeća ukrašavanja pisanica na mlađe naraštaje.

Etnološki zapisi na području međimurske županije svjedoče o batik tehnici koja se izvodi pomoću rastopljenog voska uz pomoć pisaljke, a koja je nerijetko izrađena od štapića trsa, omotane bakrene žice koja u vosku ostavlja trag po prethodno skuhanom jaju. Boja se nekada dobivala iz kuhanih bobica bazge ili čađe, a danas je kupovna. Cvjetni motivi  su sveprisutni, a njihovo značenje upućuje na početak proljeća, time i vegetacije, pa se prema vjerovanju crtanjem proljetnica i ostalog cvijeća želi potaknuti prirodu u obilju, dok raznobojno cvijeće daje snagu prirodi.  Karakteristični su i natpisi poput Ovo jaje se na dar daje, Ovo jaje se za poljubac daje, Sretan Vuzem Ani i slično. Ova višebojna batik tehnika iziskuje veću kreativnost i strpljenje. Umijeće izrade međimurske črne pisanice je u postupku upisa na listu zaštićenog nematerijalnog dobra Republike Hrvatske.

Stručna voditeljica radionice crnih pisanica je svestrana umjetnica gospođa Biserka Vučenik iz Donje Dubrave, koja u svom atelijeru izrađuje više vrsta i tehnika uskrsnih pisanica. Posebnu ljubav ne krije prema tradicionalnom načinu oslikavanja dobrovske črne pisanice, oslanjajući se na duboku tradiciju, dodaje vlastite elemente umjetničkog pečata.

 


*Narodno sveučilište Dubrava zadržava pravo izmjene programa.


Narodno sveučilište Dubrava
Cerska 1, 10040 Zagreb

tel. 01 2050 030
ns-dubrava@ns-dubrava.hr
Facebook Narodno sveučilište Dubrava

Kulturni centar i Infocentar
Dubrava 51 a, 10040 Zagreb
tel. 01 2050 050
www.ns-dubrava.hr
infocentar@ns-dubrava.hr

Dječje kazalište Dubrava
Cerska 1, 10040 Zagreb

tel. 01 2050 038
info@kazalistedubrava.hr
www.kazalistedubrava.hr
Facebook Kazalište Dubrava

Skip to content