Izložba Hrvatske udruge kreativnih amatera u Galeriji Kontrast

U Galeriji Kontrast, Dubrava 51 a, može se razgledati od 10. do 30. prosinca 2022., radnim danom od 10 do 20 sati izložba Hrvatske udruge kreativnih amatera pod nazivom “Pohvala vinu”, u sklopu manifestacije “1. VinEko”. Izlagači su: Ankica Bubić, Verica Kovač, Irena Mraz, Olga Mička, Ljiljana Tršan, Mira Šnajder, Alenka Tominac, Đuro Đurić, Štefica Đurić i Jasenka Smrekar. Ulaz je slobodan


HRVATSKA UDRUGA KREATIVNIH AMATERA

1. VinEko / Pohvala vinu – 10. 12. – 30. 12. 2022. 


Mira Šnajder

„Sabatina“ – izložba slika na podlozi od tropa

O čemu govorimo kada govorimo o vinu?!

Prije vina bilo je sunce, bilo je krševito primorsko tlo, bila je vinova loza, bile su žuljevite ruke. Da bi se stvorilo vino potrebno je svega navedenog u obilju, a što nalazimo na poluotoku Pelješcu, u Kuni, već vjekovima. I unatoč poteškoćama, mukotrpnom radu, velikoj vjeri u svoj posao i ogromnom znanju stečenom sa svakom prolivenom kapljom znoja, u povijesti je bilo i odustajanja radi bolesti vinove loze, radi ratova, radi teškog siromaštva i nebrige države za blago u boci, no ipak, oni najuporniji nastavili su dalje… Danas imamo već priličan broj vinara, koji se vinom ozbiljno bave, koji su u tome uspjeli, ne samo kod nas, nego i u bijelom svijetu, koji su uspjeli napraviti dragocjenu kapljicu. Trebalo je mnogo rada, trebalo je učenja, trebalo je iskustva, učiti na porazima, mijenjati recepture, i tjerati dalje, ne samo stvaranjem vina, nego i osmišljavanjem brenda, marketinga, velikih ulaganja u proizvodnju i čuvanjem vina… Puno toga je trebalo, ali se mnogima i isplatilo. Za njima će možda krenuti i drugi.

Danas Lijepa naša postaje poznata u svijetu po ljepoti zemlje, plavom moru, uspješnim sportašima, ali i sve poznatijim vrstama vina. S Pelješca nam dolaze dingač, plavac mali, postup, rukatac, pošip, grgić, koji putuju svijetom kao dragocjena kapljica, uz bok velikih vinom poznatih zemalja, poput Francuske, Italije, Španjolske…

Teško je reći koje je bolje, jednostavno imamo vrhunska vina za svaku priliku, za svako jelo i za svačiji ukus. Uz vino, postajemo poznati i po maslinovom ulju, koje s njim ide uz bok i uspijeva na istom krševitom tlu.

Sada smo konačno dobili i most koji je važan jer povezuje Hrvatsku u jednu cjelinu omogučujući pristup jugu i Dubrovniku bez carine i bez zastoja. Dugo je željen i očekivan i sada smo ga konačno doživjeli, čak se preko njega i provezli, a svakako dao je tom dijelu naše obale i jednu novu dimenziju, ljepotu, značenje i simboliku. On sam će donijeti na značaju svih proizvoda koje nam taj poluotok daje i njihova plasmana.

Lijepa je to priča i zato je pretačemo na slike. Dobili smo sasvim posebnu priliku da za ovu izložbu slikamo na sasvim jedinstvenim „platnima“, odnosno na podlogama od tropa grožđa, koje izgleda kao pluto. Malo je zahtjevno slikati na takvom mediju jer je površina neravna pa se ne može postići preciznost u crtežu. Osim toga, takva podloga jako upija boju i trebalo je malo prilagođavanja da se postignu željeni efekti.

Ipak, upravo ta zahtjevnost bila je izazov te su mnoge slike sasvim lijepo riješene. Neke su rađene tehnikom 3D reljefa, jer se ova podloga pokazala povoljnom za navedeno. Mali problem kod ovog medija je sklonost uvijanju (izvijanju) podloge tako da slika uglavnom nije ravna. Slika bi trebala biti uokvirena da se ukroti ta osjetljivost na vlagu.

U slikanju su sudjelovali: Ankica Bubić s 11 slika, Verica Kovač s 12 slika, zatim Irena Mraz s 3 slike, Olga Mička s 3 slike, Ljiljana Tršan s 3 slike, Mira Šnajder s 2 slike, Alenka Tominac s 1 slikom, Đuro Đurić s 5 slika, Štefica Đurić s 5 slika i Jasenka Smrekar s 3 slike.

Verica Kovač


Irena Mraz

Popis izlagača:
Ankica Bubić
Verica Kovač
Irena Mraz
Olga Mička
Ljiljana Tršan
Mira Šnajder
Alenka Tominac
Đuro Đurić
Štefica Đurić
Jasenka Smrekar


Ankica Bubić

Skip to content