Izložba Saše Ćetkovića u Fotogaleriji Dubrava

U Fotogaleriji Dubrava, Dubrava 51 a, otvara se 12. prosinca u 19 sati izložba Saše Ćetkovića pod nazivom “Oči Afrike”. Izložba je otvorena do 30. prosinca 2022., radnim danom od 10 do 20 sati. Ulaz je slobodan. 


SAŠA ĆETKOVIĆ

Oči Afrike – 12. 12. – 30. 12. 2022. 

Saša Ćetković: Oči Afrike

Dani su Došašća, razdoblja od četiri tjedna prije Božića, koje katolička liturgija slavi kao vrijeme radosti, susreta, iščekivanja i nade. Unatrag više godina, možda i desetljeća, u sveopćoj društvenoj komercijalizaciji slavlja Došašća ili u popularnijoj inačici Adventa često ostaju bez vjerskih motiva; tako i božićni napjevi, poput sveznanog Stille Nacht, heilige Nacht, sa zvučnika prenapučenih trgovačkih centara ne zvuče ni tiho ni sveto.

Iz djetinjstva pamtim vesele obiteljske Božiće; nisu im prethodili adventski sajmovi, a darovi pod borom bili su skromni. Sačuvala sam neke od tih darova: metalnu pernicu izrađenu u „Tvornici olovaka Zagreb“, gumenu lutku crne puti iz „Biserke tvornice igračaka“… Moj crnčić nadživio je invazije Barbika i Kenova, danas mudro sjedi među knjigama kao indirektni kazivač o različitostima kontinenata, kultura i života.

Saša Ćetković, fotograf širokog spektra interesa i autorskog izričaja, kroz trideset fotografija izložbe koju je naslovio Oči Afrike direktno nas uvodi u svijet napuštene pa udomljene djece u pokrajinama Affameu i Birou, u afričkoj državi Beninu. Na poziv sestre Ivančice iz Hrvatske provincije Marijinih sestara čudotvorne medaljice, Saša je prošle godine u vrijeme Došašća boravio i fotografirao u Affameu, gdje hrvatske misionarke djeluju od 1988. godine. Sestre su ondje osnovale i vode zdravstvene ambulante, domove za nezbrinutu djecu, pomažu lokalnom stanovništvu. Benin je zemlja bez sustavno organizirane zdravstvene i socijalne skrbi, bez razvijenog gospodarstva, a većina stanovništva živi u siromaštvu.
Suprotno očekivanjima, Sašine fotografije iz Afrike ne donose potresne prizore stradanja i gladi, poput kontroverznih i etički upitnih reportaža Kevina Cartera snimljenih u Sudanu, nego stvaraju ozračje nade u bolju budućnost za djecu koja su našla makar privremeni siguran dom gdje igraju igre, pjevaju, uče i mirno odrastaju. Upravo takve prizore zabilježio je Saša u Beninu, uspostavio je prijateljski odnos s djecom, prepoznao njihove emocije – veseli se njihovim radostima, poštuje njihovu zabrinutost, oduševljava se njihovom znatiželjom, otvorenošću, naziva ih Očima Afrike. Sašino ufanje je istinsko i duboko.

Uz djecu, on snima i misionarke, prikazuje širinu njihova mara i odgovornosti, brojne poslove, od uzgoja peradi, obrade vrtova, učiteljevanja i liječenja, pa do onog najvažnijeg: toplog i brižnog odnosa s djecom. One su i bjelkinje i crnkinje, neke od njih zamijenile su svoje gradske domove kolibama izgrađenim od pruća i blata, poput sestre Ivančice koja je došla iz centra Zagreba. Prema sestrama – misionarkama Saša se odnosi s izrazitim poštovanjem, sagledava njihovu požrtvovnost i odanost prema potrebitima, kako one govore. Kao i kod snimanja djece, ni ove fotografije ne prikazuju teškoće i tuge, prizore gladi, bolesti i smrti s kojima se sestre stalno susreću, nego svjedoče o postignućima malobrojnih misionarki, njihovoj radosti i zadovoljstvu zbog spašenih i dobro usmjerenih mladih života.

Oči Afrike mogu se dojmiti idealistički, no Saša je odabrao posvjedočiti o doživljaju dobrote, o njezinim slikama i oblicima u okruženju siromaštva i beznađa, gdje je empatija rijetka pojava.

Opus Saše Ćetkovića tematski je i estetski raznolik; on nije žanrovski fotograf i teško je utvrditi zajednički nazivnik njegova stvaralaštva. Samostalno izlaže dvadesetak godina i uvijek ponovno iznenadi u odnosu na ranije viđene radove. Na fotografijama koje su predstavljene na izložbi Lacrimosa iz 2018. bavi se temom smrti, snima sjene prolaznika na Mirogoju, zanemaruje njihove realistične oblike, dimenzije, priklanja se tami nad svjetlom, duhovnom nasuprot materijalnom. Kao što je u predgovoru kataloga izložbe zaključila kolegica Antonia Došen, ovom serijom fotografija zaokružena je jedna faza Sašina fotografskog stvaralaštva. Svoja nova fotografska viđenja predstavit će na izložbi Maksi Mir u Studiju Moderne galerije „Josip Račić“ 2020. godine. Povezujući prirodno – odabrane lokalitete zagrebačkog parka Maksimir i ono što je davno bilo prirodno – preparirane životinje iz Lovačkog muzeja, Saša je režijski osmislio i fotografski izrazio svoju viziju Maksi Mira. Pritom je svjesno zakoračio u nerealne, ali umjetnosti bliske prostore.

U svojim novim radovima koje predstavlja na izložbi Oči Afrike Saša je okrenut fotografskom realizmu i čistoći – onoj čistoći koja vjerojatno proizlazi iz njegovih misli i djela kojima je u fokusu radost, susret, iščekivanje i nada. Poželimo beninskoj djeci sa Sašinih fotografija, kao i svoj djeci svijeta, ostvarenje dobrih nada.

Dubravka Osrečki Jakelić

Saša Ćetković rođen je 1968. u Zagrebu, gdje je završio Školu za primijenjenu umjetnost i dizajn, odjel fotografije. Treća je generacija fotografa u obitelji koja se posvetila fotografiji. Surađuje s vodećim PR i reklamnim agencijama. Bio je službeni fotograf HNK u Zagrebu gdje je snimao operne, baletne i dramske predstave, te portrete njihovih protagonista. U novinskoj fotografiji bio je urednik fotografije, fotograf i stručni suradnik u svim relevantnim hrvatskim mjesečnim i tjednim izdanjima. Imao je 13 samostalnih izložbi fotografija i sudjelovao na više od 50 skupnih. Član je ULUPUH-a i HZSU-a. Živi i radi u Zagrebu.

Nagrade:
2022. ZAGREB SALON, FIAP BRONCA, Zagreb, Hrvatska
2022. COLOR AWARDS, posebno priznanje, Beverly Hills, SAD
2020. MONOVISIONS, posebno priznanje, London, Velika Britanija
2019. i 2020. HFC, finalist, posebno priznanje, PORTRET, Zagreb, Hrvatska
2018. PX3, Bronca, Paris, Francuska
2018. FAPA, finalist, London, Velika Britanija
2017. PHOTODAYS, finalist, 3. mjesto Rovinj, Hrvatska
2016. FPC, zlatna medalja, Kirgistan
2016. KULTURA U FOKUSU, Prva nagrada, Koprivnica, Hrvatska

Samostalne izložbe:
2022. „Oči Afrike“, Fotogalerija Dubrava, Zagreb
2020. „Maksi Mir“, Galerija „Josip Račić“, Zagreb
2018. „Lacrimosa“, Galerija Kristofora Stankovića, Zagreb
2017. „Klupe“, Galerija ZLARIN, Zavičajni muzej „Vesna Parun“, Zlarin
2017. „Svjetiljke“, Galerija MODULOR, Zagreb
2016. „Kao On“, Galerija ULUPUH, Zagreb
2015. „Jedan dan“, Photo Art Gallery Batana, Rovinj
2007. „Novinari“, Press club, Zagreb
2005. „Svijet“, Europski dom, Zagreb
2004. „Čovjek“, Branimir centar, Zagreb / Crkva Svetog Križa, Zagreb
2003. „Radosna vijest“, Art galerija Miriam, Zagreb / Crkva Svetog Križa, Zagreb
2003. „Uskrsnuće svjetla“, Švicarska kuća (Maksimir), Zagreb
2003. „Umjesto kuhanih jaja“, Gradska knjižnica (Starčevićev trg 6), Zagreb

fotografije s otvorenja izložbe snimio Čedomil Gros

Skip to content