Adventske radionice 

  Petak 2.12. 2022., 16-18 sati

*Radionica izrade i šivanje božićnih ukrasa za bor od tkanina i papira*

Uzrast: djeca 7+ i odrasli
Voditeljica: Ljubica Hunjak

Prijave na tradicije@ns-dubrava.hr


Subota 3. 12. 2022., 10-13 sati

Legenda o svetom Nikoli – Interpretacija priče o sv. Nikoli u maloj dvorani, a nakon priče slijede radionice!

*Radionica šivanja i ukrašavanje čizmica od filca*

Uzrast: djeca 7+ i odrasli
Voditeljica: Ljubica Hunjak

Prijave na tradicije@ns-dubrava.hr

*Radionica kinča – tradicijskog papirnatog ukrasa za božićno zelenilo*

Radionica namijenjena edukatorima (odgajateljima, učiteljima i nastavnicima)
Voditelji: članovi Kulturno umjetničke udruge Magda u Luisa iz Madžareva

Prijave na tradicije@ns-dubrava.hr

 

*Radionica izrade jaslica od kartona*

Uzrast: djeca 7+ i odrasli
Voditeljica: Verica Stepić

Prijave na tradicije@ns-dubrava.hr

*Radionica Moj doživljaj legende o svetom Nikoli u tehnici akvarel*

Uzrast: djeca 6+
Voditeljica: Mihaela Krišto

Prijave na tradicije@ns-dubrava.hr


Za sve radionice je neophodna prijava putem e maila: tradicije@ns-dubrava.hr ili na telefon 2050-035 radi ograničenog mjesta.

Došašće ili advent (od lat. adventus) je vrijeme kroz godinu u kojem se kršćani pripremaju za proslavu Kristovog rođenja. Crkvena godina započinje vremenom došašća u kojemu se postilo (u sve radne dane) i odlazilo na ranojutarnje mise zornice. Pokorničko bogoslužje – mise zornice ostale su u sjećanjima naši starijih generacija, a održavaju se do današnjih dana. Osjećaji iščekivanja, nade, budnosti i čežnje obuhvaćali su čitavo razdoblje do Božića. Uobičajilo se u germanskim zemljama a kasnije i diljem svijeta, da se kroz četiri nedjelje postavlja adventski vijenac na stolove u obiteljima, crkvama i najnovije u trgovačkim centrima, koji osim što je lijepi cvjetni aranžman, diskretno okuplja i poziva obitelj na molitvu i zajedništvo u očekivanju dolaska Krista. Četiri svijeće koje se pale po redu u svaku nedjelju na vijencu prenesena su tradicija iz protestantskih zemalja i skandinavskog poluotoka, kojima je zimzelen na vijencu simbol života, a postepeno paljenje svijeća – simbol pretkršćanskog prirodnog rastućeg svjetla i kršćanskog iščekivanje Kristovog dolaska (Krist – svjetlo).

Iako je povijest adventskog vremena duga i slojevita, podložna je kulturnim i vjerskim utjecajima, te se održala do današnjih dana na našim prostorima, preuzimajući dio iz pretkršćanske tradicije, a dio posuđujući od drugih europskih kultura. Hrvatski narod je očuvao specifični duhovni izraz u ispjevanim osjećajima jednostavnog i pobožnog čovjeka u adventskim napjevima koji su prepoznatljiva hrvatska kulturna baština.

Postojale su brojne narodne tradicije sijanja pšenice u posude na dan svete Barbare (4. 12.) i/ili svete Lucije (13.12.) kao praksa vezana uz nekadašnji kult pokojnika, plodnosti i poticaja vegetacijskog razdoblja u nastupajućoj godini.

Njegovao se i do današnjih dana očuvao stari običaj umijeća izrade kinča – ružica od krep papira, kojima se kitila zimzelena grana, kasnije božićni bor ili jelka, uz dodatke papirnatih lančića, slamnatih ukrasa, jabuka božićnica, licitara i bombona. Postojali su i slamnati božićni lusteri s dodacima papirnatih vrpca i božićnica čija se tradicija održala u Hrvatskom Zagorju.

Velike pripreme u kući (čišćenje, spremanje, bijeljenje zidova), pečenje kruha, posnih jela, blagdanskih kruhova od dizanog tijesta (makovnjača, sirnica i orahnjača) i pečenke, nezaboravna su tradicija svake hrvatske kuće.

Darivanje tvarnim darovima, posebno djece, potrebnom odjećom i obućom, rijetkim voćem, slatkišima, ali i duhovnim darovima, najviše čestitanjima blagdana Božića među najbližima, oplemenjuje predbožićnu i adventsku tradiciju slavljenja Božića među Hrvatima.


*Narodno sveučilište Dubrava zadržava pravo izmjene programa.


Narodno sveučilište Dubrava
Cerska 1, 10040 Zagreb
tel. 01 2050 030
ns-dubrava@ns-dubrava.hr
Facebook Narodno sveučilište Dubrava

Kulturni centar i Infocentar
Dubrava 51 a, 10040 Zagreb
tel. 01 2050 050
www.ns-dubrava.hr

Dječje kazalište Dubrava
Cerska 1, 10040 Zagreb
tel. 01 2050 038
info@kazalistedubrava.hr
www.kazalistedubrava.hr
Facebook Kazalište Dubrava

Skip to content