Pjesničkom riječju „STOP NASILJU NAD ŽENAMA“

Pjesničkom riječju „STOP NASILJU NAD ŽENAMA“

Pjesničkom riječju „STOP NASILJU NAD ŽENAMA“

I ove će se godine na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama u petak 25. studenog 2022. godine s početkom u 19h u predvorju Narodnog sveučilišta Dubrava,Dubrava 51a, održati manifestacija pod nazivom: Pjesničkom riječju „STOP NASILJU NAD ŽENAMA“

Uz cijenjene goste govornike program će uveličati:

Glazbeni gosti: Ana Rucner na violončelu uz pratnju pijanista Aleksandra Kačurova, Vlatka Burić Dujmović, operna pjevačica, Neven Palaček – Papageno, operni pjevač i VIS Danice

Gosti glumci: Kostadinka Velkovska, Jasna Odorčić i Zvonimir Novosel

Kroz program će vas voditi Lidija Puđak i Ljiljana Lipovac


O događanju…

Blog pod nazivom Pjesničkom riječju “STOP NASILJU”- POETRY WORD “STOP VIOLENCE” osnovan je u jedanaestom mjesecu 2012. godine kada je skupina pjesnika, entuzijasta svojim načinom tj. riječju izrazila u tjednu borbe protiv nasilja nad ženama, potporu, pišući pjesme po društvenim mrežama, te na taj način apelirala na problem pred kojim tako često zatvaramo oči.  

Želeći da bude sve na jednom mjestu osnovan je blog na kojemu je do sada 809 afirmiranih i neafirmiranih  pjesnika iz cijele regije i svijeta dalo svoj doprinos te svake godine šalju svoje radove kao vrisak, protiv problema s kojim se svakodnevno susrećemo. Blog nije samo protiv ove vrste nasilja nego svih nasilja koja od odraslih ljudi i djece rade dramatične psihičke žrtve te u najgorem slučaju, oduzimanje života, te samoubojstava. Međutim, pošto je nastao baš u ove dane, te je najviše pjesama posvećeno baš žrtvama žena, 2014. godine smo odlučili pokrenuti manifestaciju pod istim nazivom.

Želeći apelirati jače uspjeli smo kroz mukotrpan rad  spajati gradove i države te smo prošle godine došli do sjajne brojke od pedeset i pet gradova u dvanaest država s tim da je Zagreb (Lidija Puđak osnivač bloga i inicijator projekta, članica organizacijskog odbora Ljiljana Lipovac i Narodno sveučilište Dubrava)  i domaćin, te organizator. Svake godine 25.11. svi gradovi kreću s programom u 19 h sa istim uvodnim tekstom. Uključili smo već i pozamašan broj škola u regiji koji se bave istom tematikom te njihovi odgojni učitelji u suradnji s ravnateljima odvajaju jedan školski sat za razgovore i edukaciju na istu temu, a literarne radionice istih škola nam šalju svoje radove za blog.

Zastrašujuća je brojka od milijardu žena i djevojčica koje su svakodnevno zlostavljane tokom cijeloga života. Zastrašujuća je brojka i internetskog nasilja, vršnjačkoga, obiteljskog, a da se u velikom slučaju po tom pitanju jako malo poduzima. Nasilja ne možemo ekskluzivno pripisati niti jednoj društvenoj, religijskoj, političkoj, obrazovnoj, dobnoj, ekonomskoj ili nekoj drugoj skupini. Ono je prisutno u svim postojećim društvima. Mi smo si na svoj način dali zadatak postati nositelji tereta mirnim putem, riječju. Ono što svakako moramo naglasiti, a u suradnji sa svim gradovima, državama, medijskim kućama, jest veliki broj mailova, poziva s anonimnih adresa i brojeva žrtava nasilja s kojima razgovaramo te ih usmjeravamo kako pristupiti problemu, te gdje potražiti pomoć.

Svi koji organiziraju programe imaju otvorene ruke za rad. Animiraju pjesničke skupine koji na tu tematiku pišu pjesme te ih šalju na blog. Svaki pjesnik na blogu ima svoju stranicu te jednom godišnje šalje svoju pjesmu. Oni koji prvi puta to rade šalju i svoju fotografiju, a sve to na mail lidijapuak@yahoo.com . Isto tako, organizatori mogu i sami pokušati uključiti svoje škole ili druga mjesta uz prijavu Članici organizacijskog odbora Ljiljani Lipovac te obavezno inicijatorici projekta Lidiji Puđak koja ih uvrštava u ovu veliku manifestaciju.

Svi organizatori kontaktiraju ustanove, policijske postaje, psihologe, psihijatre, sigurne kuće te sve one koji mogu tu večer sa svojim podacima nam se obratiti te uputiti na sržni dio problema.

Želja nam je u budućnosti, za desetu godišnjicu izdvojiti stotinjak radova te izdati zbirku s čijim bi otkupom pomogli sigurnim kućama, kako mi u Hrvatskoj tako i u ostalim državama.  Isto tako nam je velika želja za desetu obljetnicu okupiti sve nositelje tj. organizatore programa iz svih gradova (država) na jednom mjestu, u Zagrebu, Hrvatskoj. 

Bila bi nam izuzetna čast da NAM SE PRIDRUŽITE I SVOJOM NAZOČNOŠĆU UVELIČATE OVU MANIFESTACIJU.


*Narodno sveučilište Dubrava zadržava pravo izmjene programa.


Narodno sveučilište Dubrava
Cerska 1, 10040 Zagreb
tel. 01 2050 030
ns-dubrava@ns-dubrava.hr
Facebook Narodno sveučilište Dubrava

Kulturni centar i Infocentar
Dubrava 51 a, 10040 Zagreb
tel. 01 2050 050
www.ns-dubrava.hr

Dječje kazalište Dubrava
Cerska 1, 10040 Zagreb
tel. 01 2050 038
info@kazalistedubrava.hr
www.kazalistedubrava.hr
Facebook Kazalište Dubrava

 

Skip to content