Izložba Branke Dimić u Fotogaleriji Dubrava

U Fotogaleriji Dubrava, Dubrava 51 a, otvara se 14. studenoga u 19 sati izložba Branke Dimić pod nazivom “Od izlaska do zalaska sunca”. Izložba je otvorena do 8. prosinca 2022., radnim danom od 10 do 20 sati. Ulaz je slobodan. 


BRANKA DIMIĆ

Od izlaska do zalaska sunca – 14. 11. – 8. 12. 2022. 

OD IZLASKA DO ZALASKA SUNCA

Ako na svijetu postoji čarolija, sigurno je povezana s vodom. Život s vodom, iz koje je i sam potekao, pruža neizmjernu radost i veselje.

Akteri Brankinih fotografija potpuno se i s povjerenjem prepuštaju vodi. Oni opušteno plove i lebde, jer pokazati nepovjerenje i biti u grču, to znači da se sigurno tone. Ovdje iz prirodnih zakona možemo povući i metaforiku prema samom životu. Umijeće je ostati na površini. Nadalje, poznato je vjerovanje da morska voda liječi. Slanost liječi, slana voda liječi, da li kroz znoj i suze … da, vrlo često … ali je uživanje u ljepotama mora sigurno bolja opcija.

Izbor fotografija za ovu izložbu otkriva nekoliko autoričinih sklonosti u fotografiranju. S jedne strane, tu je bilježenje života kompaktne grupe prijatelja, koji zajedno savladavaju teškoće i proživljavaju radosti avanture. Fotografije, nadalje, prikazuju obilje prirodnih ljepota lokacija na kojima su snimljene. To nisu turističke fotografije hotela i plaža načičkanih ručnicima. Nedirnuta su to mjesta kojih u našoj domovini, srećom, još ima. Fotografije su snimljene na Elafitima, Mljetu, Korčuli i na Pelješcu. Tu su i istraživači, koje karakterizira djetinja radost druženja i otkrivanja, pronalaženja uvijek novih mjesta i doživljaja, a za našu Branku i uvijek novih motiva za fotografije nezaboravne ljepote. No, i na ovim tzv. dokumentarnim fotografijama prepoznaje se pažnja koju autorica poklanja izboru kadra i samom načinu kadriranja. Iako je vrlo teško snimati, kako kaže sama autorica, s fotoaparatom u jednoj ruci, a veslom u drugoj, gdje u svakom času jedno od toga ili oboje može pasti u vodu, autorica se vjerojatno već iskustveno priklanja čistoći i promišljenosti kadra. Kompozicijski prepoznaje ljepotu posloženih čamaca ili usnulih prijatelja, te ih postavlja u zanimljive suodnose fotografskih slika. Dojmljiva je fotografija veslača koji se nalazi u samoj sredini fotografije, a sa svih je strana okružen ili veslima ili dijelovima čamaca svojih suputnika. Autorica nalazi vremena i za humorističan prikaz, jer moć vode, kao što je rečeno uvijek pruža radost. Snimajući kajak i prijatelja u njemu, ipak uspije pričekati da se iza njegove glave “posloži” brod iz daljine, te se na fotografiji doima kao njegov šešir.

Dio fotografija prelazi dublje u umjetnički izričaj, te ga možemo smatrati umjetničkim apstrakcijama u fotografskom smislu, a meditativnim u psihološkom. To su većinom refleksije ili podvodne fotografije, na kojima se voda, kao slikar, poigrava nježno zaobljenim linijama ili vrtložićima kapljica od same površine do predmeta snimanja. Boje su prekrasne. Plava, crvena, žuta …Zalazak sunca pruža, pak, potpuno svoju čaroliju!

Moja prva asocijacija na sam spomen Branke, njeno je uvijek nasmijano i radosno lice. Ova izložba pokazuje izvor te radosti. Uz srdačne čestitke na ovako lijepom izboru fotografija, želim njenim suputnicima, njenom klubu i njoj samoj i dalje sretnu plovidbu, te mnoštvo lijepih fotografija, a ako ponekad fotoaparat završi u moru, dočekajmo i tu “nevolju” sa smiješkom.

Vesna Špoljar, prof.

KANU KLUB KONČAR, ZAGREB

Osnovan davne 1951. godine, klub ima 71 godinu, a još uvijek je vitalan i poletan kao u prvim danima. Danas je jedan od vrlo rijetkih sportskih klubova u Hrvatskoj, koji je uz vrhunske sportske rezultate (višestruki svjetski i europski prvaci u kanuu na divljim vodama – spustu), zadržao i vrlo dinamični rekreativni pogon, prigodan za sve uzraste i interese. Klub se bazira na volonterskom radu zaljubljenika u prirodu i sport. Kako bi još više popularizirali naš sport često surađujemo s mjesnim odborima i gradskim knjižnicama. U posljednjih nekoliko godina mnogim aktivnostima i politikom kluba povećavao se broj aktivnih članica kluba.

Što se rekreacije tiče, zahvaljujući izvrsnim uvjetima lokacije kluba u šumi s južne strane Jaruna, ali i samo 5 min hoda do Save, klub je jednako aktivan i na mirnoj i tekućoj vodi. Izleti su vrlo česti, skoro svaki vikend, bilo da se ide na obližnje rijeke karlovačkog područja, višednevne ture dalmatinskih rijeka ili dalje ture na rijeke i jezera Alpi ili Dinarida, odnosno Jadransko more.

Drugim riječima, svatko može naći ponešto za vlastiti ukus: ljubitelji adrenalina u divljoj vodi, povremeni rekreativci u laganoj tekućoj vodi (sjediš-a-ideš sistem) ili prigodnim turama po mirnoj vodi; ljubitelji društva u organiziranim spustovima i maratonima, a oni skloni prirodi u istraživanju zabačenih riječnih kanjona ili usamljenih jadranskih uvala.
Sve navedeno oduvijek je pratila fotografija i film, pa se tako obično u hladnije doba godine održavaju tjedne projekcije i predavanja. Do nedavno, za snimanja na vodi je trebala skupa i nespretna oprema, no zadnjih 10-ak godina potrebna oprema postala je široko i povoljno dostupna.

No i dalje, za dobar kadar i “ono nešto posebno” na fotografiji, neophodno je oko majstora …

Tako je naša Branka uz nadljudske napore (zaostajanja za grupom radi dobrih fotografskih slika i zatim jurećeg stizanja) i puno odricanja (dok svi sjede, ona lovi zanimljive kadrove) uspjela ovjekovječiti niz kajakaških tura južnog Jadrana. Trebalo je tu i natjerati lijenu ekipu na zadane pozicije pred fotogeničnim krajobrazom, da ne spominjemo istinski spontane situacije …

Nadamo se da smo ovom izložbom probudili poneki avanturistički duh i da se vidimo u našem klubu.

Zahvaljujemo se na kvalitetnoj suradnji Narodnom sveučilištu Dubrava.

Ivo Piantanida
Predsjednik KK Končar

Branka Dimić rođena je 1962. godine u Puli. Školovala se u Zagrebu gdje je i diplomirala na Kineziološkom fakultetu. Danas radi kao nastavnica Tjelesne i zdravstvene kulture u Tehničkoj školi Ruđera Boškovića, gdje već dugi niz godina u suradnji sa KK Končar, motivira učenike da se bave aktivnostima na otvorenom, a naročito kajak/kanu sportom na Jarunu. Kako profesionalno, tako i privatno, u slobodno vrijeme, autorica živi sportski. Ovom izložbom nastoji aktivan stil života i ljubav prema prirodi prenijeti na gledaoca te osvijestiti važnost očuvanja prirode, a naročito mora. Posljednjih 10-tak godina aktivna je članica Kanu kluba Končar, a danas je i na funkciji podpredsjednice kluba. Mnogobrojni klupski kajakaško-kanuistički izleti na divlju vodu, mirne rijeke ili mora rezultirali su s njezinih 5 samostalnih izložbi s tematikom kajak-kanu sporta. Uz obveznu kajakašku opremu, uz nju je naravno uvijek neizbježan – fotoaparat. Autorica je također izlagala i fotografije s planinarskom i sportskom tematikom. Prve izložbe koje se najviše pamte tzv. „pin up“ izložbe imala je u PD Pliva, a u školi u kojoj radi i danas redovno prezentira fotografije. Sudjelovala je na 8 grupnih izložbi s Foto kino klubom HPD Zagreb – Matica. Radila je kao foto suradnik na Svjetskom prvenstvu u preciznoj orijentaciji 2015. godine (WTOC 2015. Zagreb – Karlovac) te sudjelovala kao jedan od autora na završnoj izložbi fotografija istog Prvenstva u prostorijama HPD Zagreb – Matica. Fotograf, pjesnik i novinar Nedžib Vučelj uvrstio je i njezine fotografije , u svoju monografiju „Moja Una“ (2015.). Radovi su joj izabrani i na izložbama: Cest is d´Best, međunarodnim sportskim izložbama Primorsko goranske županije, kao i na izložbi Minijatura, gdje je za svoj rad i pohvaljena. Radovi su joj primljeni i na međunarodnoj izložbi fotografija Zagreb Salon 2021. Ovom izložbom zaokružena je cjelina kajakarenja članica i članova KK Končar po južnom Jadranu u periodu od 2018. do 2020. godine. Svako ljeto, u trajanju od tjedan dana, avanturstički bi raspoloženi članovi preveslali stotinjak kilometara družeći se dan i noć u prirodi i s prirodom. Tako su, daleko od klasične ljetne gužve, obišli Elafitske otoke, Korčulu, Mljet i poluotok Pelješac. Ova njezina 6. samostalna izložba ujedno je pozivnica i motivacija svima da se vrate zdravom mentalnom i fizičkom načinu života u prirodi jer Priroda može bez nas!

fotografije s tvorenja izložbe snimio Čedomil Gros

Skip to content