Izložba Ane Šesto u Fotogaleriji Dubrava

U Fotogaleriji Dubrava, Dubrava 51 a, otvara se 19. rujna u 19 sati izložba Ane Šesto pod nazivom “Nymphaea”. Izložba je otvorena do 13. listopada 2022., radnim danom od 10 do 20 sati. Ulaz je slobodan.


ANA ŠESTO

Nymphaea – 19. 9. – 13. 10. 2022.

Nymphaea

Izložbom “Nymphaea” umjetnica Ana Šesto predstavlja se nizom fotografija čiji su motivi, kako i sam naziv izložbe otkriva, lopoči. Fotografije, snimane digitalnom tehnikom, lišene su boje te su obrađene u crno-bijeloj tehnici. Objašnjavajući svoju inspiriranost njihovom ljepotom, autorica ovakvim tehničkim odabirom jasno izražava fasciniranost estetskom vrijednošću cvjetova i listova lopoča. Odmičući se od naturalističkog dokumentiranja ovog slatkovodnog bilja, ornamentalnost oblika i tekstura cvjetova i listova lopoča gurnuta je u prvi plan.

Vješto manipulirajući kompozicijom kadra te kontrastom svijetlih i tamnih tonova, autorica jednako uspješno dočarava hrapavost mesnatog lista ili delikatnost baršunastih cvjetnih latica, podsjećajući nas na mrtve prirode nizozemskih slikara 16. i 17. stoljeća. Minuciozan i precizan, praktički mikroskopski detaljan pristup motivu omogućio je autorici da se poigra taktilnim dojmom ovih fotografija. Bilo da se fokusira na pojedini list ili cvijet ili da istražuje njihovu širu strukturu i isprepletenost dok plutaju na vodi, autorica uspijeva jednakim intenzitetom zaokupiti pažnju promatrača. Štoviše, fotografije nije moguće letimično sagledati – pojedine kompozicije zahtijevaju jednako pažljiv i koncentriran pristup da bi se razumjela složena igra formi i tekstura.

I dok oko prelazi s jednog oblika na drugi, klizi niz glatke cvjetne latice ili prodire među grube sljubljene listove, promatračevom, gotovo meditativnom sabranošću, analizira pojedinačne dijelove kompozicije te njihove suodnose. Tu mu se razotkriva krhka ljepota cvjetova i latica lopoča, ali i snaga i otpornost ove biljke čiji korijen seže duboko u mutno dno, izdižući se iznad površine vode gdje polako otvara svoje cvjetove uz prve zrake sunca, da bi ih pri zalasku opet zatvorila.

Kao takav, lopoč simbolizira plodnost i ponovno rađanje. Iako je autoričina želja bila prenijeti svoj estetski doživljaj lopoča, fotografije nisu lišene dublje poruke. Pri tome, važno je istaknuti ulogu crno-bijele tehnike kojom su lopoči, u svojoj spokojnoj nepomičnosti, konzervirani za vječnost. Logično nam se nameće misao o kratkotrajnosti i prolaznosti života, pa fotografije možemo promatrati kao svojevrsni memento mori, također čest motiv nizozemskih mrtvih priroda. U kontekstu vremena u kojem živimo, gdje svjedočimo negativnim posljedicama klimatskih promjena koje se ogledaju u narušenim ekosistemima, uz sve češće suše i požare, fotografije Ane Šesto, osim što dočaravaju ljepotu ove fascinantne biljke, tjeraju nas na promišljanje o ranjivosti, ali i snazi prirode.

Nirvana Silnović

  Popis izloženih radova:
  1. – 15. Iz ciklusa Nymphaea, 2021., fotografska slika, 70×50 cm
16. – 17. Iz ciklusa Nymphaea, 2021., fotografska slika, 50×70 cm

Ana Šesto (1986.) zagrebačka je fotografkinja, novinarka i voditeljica Kulturnog kluba O’GRADA. Bavi se organizacijom izložbi i raznih kreativnih događanja. Do sada je imala dvadesetak samostalnih i tridesetak grupnih, domaćih i međunarodnih izložbi. Fotografijom se bavi od 2000. kad je upisala Školu primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu, smjer za fotografskog dizajnera. Magistrirala je 2013. godine na Studiju novinarstva na FPZG-u. Realizirala je 40 naslovnica za hrvatske književnike, dok su joj radovi objavljivani u raznim hrvatskim i stranim magazinima te naslovnicama. Dobitnica je nekoliko domaćih i inozemnih nagrada. Radi kao samostalna umjetnica i fotografkinja, snima za kazališta, umjetničke projekte i nakladničke kuće. Dobitnica je nagrade „Kiklop“ kao dio tima (fotografija) u knjizi za djecu „Palac Sim i palacTam“ 2014. godine. Godine 2019. izlazi joj knjiga s fotografijama „Miona, daj šuti“ koja je odabrana među najljepše oblikovane knjige svijeta u sklopu natječaja „Best Book Design from all over the World“ u 2020. godini. Knjige „Zagrebalica“ i „Potresna Zagrebalica“ su tek jedan od projekata koje je ostvarila u autorskom timu s majkom, književnicom Silvijom Šesto. Godine 2020. Osvaja nagradu na međunarodnoj manifestaciji „International Theater Photography Contest“. Redovito odlazi u London i pohađa razne radionice, snima kratke filmove, fotografira te surađuje u prostoru Create Art Space London. U Londonu je završila „Creative Media Production“ i „Digital Marketing Fundamentals“. U lipnju 2021. godine otvara svoju prvu izložbu u Londonu uz promociju novog umjetničkog branda EQ600. Članica je HDLU-a i HZSU-a. Izložba „Nymphea“ treća je izložba fotografija autorice koja će se održati u prostorima Kulturnog centra Dubrava.

fotografije s otvorenja izložbe snimio Čedomil Gros

Skip to content