Izložba polaznika likovnih radionica “Ljeto u Dubravi” u Galeriji Kontrast

U Galeriji Kontrast, Dubrava 51 a, može se razgledati od 12. do 16. rujna 2022., od 10 do 20 sati izložba polaznika likovnih radionica pod nazivom “Ljeto u Dubravi”. Ulaz je slobodan. 
Svečano zatvaranje izložbe održat će se u petak, 16. rujna 2022. u 19 sati, kada će se polaznicima radionica podijeliti diplome i katalog “Ljeto u Dubravi”.


LJETO U DUBRAVI

Izložba polaznika likovnih radionica – 12. 9. – 16. 9. 2022


Nika Krezo

Ljeto u Dubravi 2022.

Manifestacija Narodnog sveučilišta Dubrava pod nazivom „Ljeto u Dubravi“, koja traje od mjeseca lipnja, pa do rujna ove godine, zamišljena je kao multidisciplinirani program koji omogućuje polaznicima i posjetiteljima osnovnoškolske dobi stjecanje novih znanja i vještina za vrijeme ljetnih praznika, potičući ih da što kreativnije provedu svoje slobodno vrijeme na specijaliziranim radionicama iz područja animacije, likovnosti i stolarstva, te kreativnog pisanja poezije. Uz same radionice u Kulturnom centru u Dubravi, održavane su i prigodne filmske matineje namijenjene djeci i mladima, dok su se u isto vrijeme odvijale i kazališne predstave u Dječjem kazalištu Dubrava. Programi „Ljeto u Dubravi“ i “Oprostite, ja se odmaram!” pokazali su se po svojoj izvrsnosti i raznovrsnosti kao obećavajući, imajući svoju zainteresiranu publiku, za čiji su uspješan rad zaslužni i njihovi stručni mentori, omogućujući djeci da na zabavan način putem besplatnih radionica i predstava otkriju nove potencijale na korist cjelokupne zajednice. Na taj način Narodno sveučilište Dubrava dobiva na boljoj vidljivosti unutar lokalne zajednice, stvarajući novu publiku, koja će zasigurno postati dio budućeg dinamičnog kulturnog života, pri čemu se razvija mašta, radne navike, te kritičko i logičko promišljanje. Odrasloj publici ponuđene su retrospektivne izložbe Vesne Šantak i Mile Sakača koje su se održale u Galeriji Vladimir Filakovac, tako da je i galerijska djelatnost zašla, svojim dinamičnim programom, u mjesec kolovoz, sa željom da bude što prisutnija i involviranija u obogaćivanje ovog specifičnog podneblja, ali i šire.

Svebor Vidmar


Bela Bračun

Likovna radionica „Moj prvi štafelaj“

Ove godine sam dobila priliku voditi radionicu „Moj prvi štafelaj“ u sklopu programa „Ljeto u Dubravi“. S obzirom da se radi o osnovnoškolskoj skupini, razveselilo me što su polaznici dobili mogućnost susresti se s takvim načinom slikanja. Štafelajno slikarstvo, za razliku od klasičnog crtanja i slikanja za stolom, izrađuje se na slikarskim stalcima i samim time se dobiva na novoj percepciji u likovnom izražavanju. Započeli smo s kompozicijama u prostoru, od mrtve prirode, pa sve do geometrijskih motiva prema promatranju, te analiziranju zadanih predložaka. Krenuli smo od crtačkih tehnika kao što su olovka, ugljen, pastel…, svaki dan mijenjajući zadane motive.

Uvođenje u štafelajno slikarstvo kroz crtačke tehnike, pomoglo je polaznicima da pažnju usmjere na sam prostor slike, te smještaj motiva u zadani format, svladavanje tonske modulacije i proporcija s ciljem otkrivanja vlastita rukopisa. Zatim smo se postepeno upoznavali sa slikarskim tehnikama kao što su akvarel, gvaš i tempera, u kojima smo primijenili naučeno znanje iz crtačkog dijela programa. Bilo je zanimljivih i različitih motiva što se može vi-djeti i na ovim izloženim radovima u Galeriji Kontrast, koji su čvrsto koloristički oblikovani.

Kroz rad s polaznicima želja mi je bila povezati i približiti im štafelajno slikarstvo da se bolje upoznaju s crtačkim i slikarskim tehnikama, koristeći različite motive i brojne mogućnost koje će im omogućiti da se lakše upo-znaju s poznatim slikarima štafelajnog slikarstva koji su svojim radom obogatili svjetsku likovnu scenu.

Rad s djecom je bio individualan, gdje sam ih uspješno usmjeravala pomno pazeći na njihove mogućnosti, te ih poticala da što više u svojim radovima koriste maštu. Rezultat je bio i više nego dobar. Zajedničkim snagama odbarali smo radove za izložbu, tako da smo na kraju svi bili zadovoljni i ponosni na uloženi trud. Mogu slobodno reći da su se polaznici zaista iskazali u svom kreativnom stvaralaštvu, te da smo se svi zajedno povezali u ugodnoj atmosferi, puno naučivši jedni od drugih. Vjerujem da će im ova radionica ostati u lijepom sjećanju kao dobar temelj za daljnje crtačke i slikarske izazove. Pomni izbor radova za izložbu odrađen je na način da posjetitelji primijete različitost tematskih prikaza i tehnika s naglašenim i prepoznatljivim potezima talentiranih, budućih umjetnika.

Sanela Đurinec Raič


Tonka Sahan

RADIONICA “MOJ PRVI ŠTAFELAJ”

Voditeljica radionice: Sanela Đurinec Raič

Popis izlagača:
Bela Bračun, Nika Grbeša, Anja Hibić, Ema Hila Čuljak, Lorena Hila Čuljak, Nika Krezo, Ana Majstorović, Ena Majstorović, Noel Mihovec, Pavao Milanović, Lucija Pihir, Viktor Pinjuh, Patrik Pinjuh, Andro Primorac, Tonka Sahan, Tena Smolčić, Katarina Stipić, Mila Katarina Tomašević, Luka Tomašević i Dora Zebec.

RADIONICA ANIMIRANOG FILMA NA TABLETIMA ZA CRTANJE – Vrućina

Voditeljica radionice: Marija Ivšić

Popis izlagača:
Mihael Badovinac, Aura Đekić, Pia Đekić, Iva Grgurić, Darko Grgurić, Noa Horvat, Mihael Ilijaš, Luka Jakopović, Adrian Mikac i Gabrijel Tomljanović.

STOLARSKA RADIONICA

Voditelj radionice: Ivica Strancarić

Popis izlagača:
Niko Cigoj, Mihovil Crnjak, Petar Crnjak, Karlo Džoić, Darko Grgurić, Mihael Ilijaš, Petar Ilijaš, Kiara Janus, Tonka Jurković, Dora Krstić, Patrik Pinjuh, Viktor Pinjuh, Luka Tolić i Dora Zebec.

fotografije svečanog zatvaranja izložbe i projekcije animiranog filma snimio Čedomil Gros

Skip to content