Izložba Željka Gašparovića u Galeriji Kontrast

U Galeriji Kontrast, Dubrava 51 a, otvara se 1. kolovoza u 19 sati izložba ratne fotografije Željka Gašparovića pod nazivom “Ratnici i prognanici”, u sklopu proslave Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja. Organizator izložbe je Udruge veterana 145. brigade HV-a. Izložba se može razgledati do 18. kolovoza 2022., radnim danom od 10 do 20 sati. Ulaz je slobodan. 


ŽELJKO GAŠPAROVIĆ

Ratnici i prognanici – 1. 8. – 18. 8. 2022. 

Izložba ratnih fotografija – „Ratnici i prognanici“

U skladu s činjenicom da „jedna fotografija govori više od tisuću riječi“, posebno mjesto među arhivskim gradivom pripada fotografijama. Tako su i fotografije snimljene tijekom Domovinskog rata važno gradivo o tom razdoblju hrvatske povijesti, u kojem je stvorena i obranjena suvremena Republika Hrvatska.

 Mnoge fotografije iz toga razdoblja nastale su zahvaljujući hrabrosti fotografa i novinara koji su riskirali vlastiti život kako bi domaću i svjetsku javnost upoznali s događajima u Hrvatskoj te kako bi trenutke prošlosti sačuvali za budućnost. Jedan od fotografa kojem dugujemo zahvalnost za sačuvane prizore iz Domovinskog rata je i Željko Gašparović – Gašo, čije fotografije pripadaju samom vrhu hrvatske ratne fotografije.

Uz razorena naselja, te srušene gospodarske, vjerske i kulturne objekte, pozornost njegova objektiva posebno su zaokupili ratnici snimljeni na prvoj crti bojišnice i prognanici protjerani iz svojih domova, što potvrđuje i netom pripremljena izložba, na kojoj su prikazani iznimno dojmljivi portreti hrvatskih branitelja, ali i izmučena i tužna lica prognanika, među kojima su i djeca.

Budući da prezentacijom fotografija iz Domovinskog rata stručna i šira javnost na uvid dobiva autentičan izvor o nekom razdoblju povijesti, može se zaključiti da su izložbe, odnosno objavljivanje fotografija u katalozima izložbi i fotomonografijama hvale vrijedan način omogućavanja lakše spoznaje ambijenta, a time i boljeg razumijevanja pojedinoga događaja iz toga razdoblja povijesti.

Stoga treba zahvaliti autoru na snimljenim fotografijama, a organizatorima izložbe na odgovornosti prema hrvatskoj povijesti i, s obzirom na kvalitetu fotografija, umjetnosti, te osjećaju da se i na taj način događaji iz razdoblja Domovinskog rata čuvaju od zaborava.

Ante Nazor

Željko Gašparović rođen je u Novskoj. Fotografijom se bavi  četiri desetljeća. U središtu interesa mu je umjetnička fotografija, a visoke domete dostigao je dokumentarnom fotografijom, posebice fotografijama iz Domovinskog rata. Dragovoljac je Domovinskog rata. Kao pripadnik ratnog PRESS centra Operativne grupe Posavina, bilježi stradanja svog grada, stanovništva i stvaranja slobodne i neovisne Hrvatske. Pratio je 1. gardijsku brigadu “Tigrovi” na njihovom ratnom putu, na Dubrovačkom ratištu, Maslenici, na Velebitu, bio je i pripadnik 125. domobranske pukovnije Novska, sudjelovao je u Vojno redarstvenim operacijama Bljesak, Oluja, Una. Odlikovan je Spomenicom Domovinskog rata, medaljama “Bljesak” i “Oluja”. Dobitnik je brojnih  nagrada na fotografskim izložbama i „Zlatnog objektiva“, nagrade Udruge hrvatskih javnih glasila, državne nagrade za fotografiju. Zbog iznimne dokumentarne vrijednosti fotografije Željka Gašparovića, predstavljaju živu sliku i trajni spomen na Domovinski rat. Tijekom svog rada priredio je niz izložbi fotografija, objavljivao je u „Hrvatskom slovu”, „Hrvatskom vojniku” i drugim publikacijama, urednik fotografija je u knjizi „Novska War Time“ (1993.), „Novska u Domovinsko ratu“ (2009.), objavio je fotomonografije „Novljanske župe“ (2007.), i „Svjetlost slobode“  (2013.)

fotografije s otvorenja izložbe snimio Čedomil Gros

Organizator: 
Udruga veterana 145. brigade HV-a

Skip to content