Žica

Žica

Žica

21. srpnja, četvrtak, 19.00 h, Kulturni centar, Dubrava 51 a
Filmovi četvrtkom – Ciklus dokumentarnog filma: Žica

Ulaz slobodan

Litva, Hrvatska, Slovenija, Belgija, Norveška. 2021, 75′
REŽIJA: Tiha K. Gudac
SCENARIJ: Tiha K. Gudac, Igor Bašin, Frederik Nicolai
KAMERA: Darko Herič, Thomas Szacka-Marier
MONTAŽA: Thijs Van Nuffel
GLAZBA: Frédéric Vercheval
PRODUCENTI: Frederik Nicolai, Ljubo Zdjelarević, Viva Videnović, Karl Emil Rikardsen, Iva Tkalec, Lukas Trimonis
PRODUKCIJA: Off World, Kinoteka, URGH!, In_Script, Relation04 Media
FESTIVALI I NAGRADE: DOK.fest München 2021, Crossing Europe 2021

Kad je Slovenija postavila željeznu ogradu na području uz lijepu rijeku Kupu, Hrvatska je na nesreću postala tampon zona za priljev izbjeglica koji dolaze iz Bosne i Hercegovine pokušavajući stići do Zapadne Europe. Ograda je izazvala smanjenje turističkih aktivnosti i stvorila sasvim novu dinamiku tog područja. Ono sada privlači nacionaliste s ekstremne desnice, aktiviste za ljudska prva, političare, policijske ophodnje i graničnu policiju, migrante i izbjeglice na putu prema Europi.

Film je još jedan uvid u društvene promjene uvjetovane političkim odlukama, ovaj put u vidu žilet-žice postavljene na slovenskoj strani obale u dolini rijeke Kupe, donesenima pod izgovorom ‘izbjegličke krize,’ a čijim je posljedicama ustvari najviše izložena malobrojna zajednica žitelja na granici Hrvatske i Slovenije.


Tiha_gudac

Tiha K. Gudac

Tiha Gudac, rođena 1982. u Zagrebu, redateljica je, scenaristica i producentica sa sjedištem u Hrvatskoj. Magistrirala je produkciju i stekla prvostupničku diplomu iz poslovnog marketinga. Kao redateljica, scenaristica i istraživačica prvenstveno radi na dokumentarističkim projektima, dok je u svojstvu producentice samostalno producirala i radila na igranim, dokumentarnim, animiranim i komercijalnim filmovima te formatima za TV, od kojih su neki nagrađeni. Kao redateljica debitirala je filmom Goli (2014), prikazanim na ZagrebDoxu 2015, koji je osvojio brojne međunarodne festivalske nagrade i doživio međunarodnu kino, TV i edukativnu distribuciju. Kao gostujuća predavačica drži predavanja o razvoju dokumentarističkih projekata i komercijalnoj TV produkciji. Članica je Društva hrvatskih filmskih redatelja, Hrvatskog društva filmskih djelatnika i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika.      


*Narodno sveučilište Dubrava zadržava pravo izmjene programa.


Narodno sveučilište Dubrava
Cerska 1, 10040 Zagreb
tel. 01 2050 030
ns-dubrava@ns-dubrava.hr

Facebook page

Kulturni centar i Infocentar
Dubrava 51 a, 10040 Zagreb
tel. 01 2050 050
www.ns-dubrava.hr

Skip to content