U spomen na dubravačkog pjesnika Damira Pilka

U spomen na dubravačkog pjesnika Damira Pilka

U spomen na dubravačkog pjesnika Damira Pilka

Petak, 10. lipnja, 20 h, mala dvorana, Kulturni centar, Dubrava 51 a
U spomen na dubravačkog pjesnika Damira Pilka
Glazbeno-književna večer, ulaz slobodan


„Bitnije je biti Dobar čovjek pa ako se poklopi da ste uz to i dobar pjesnik, savršeno!“

Izrekao je davno dragi naš Damir Pilko, zagrebački dečko, rođen je 1956. godine u Zagrebu. Na žalost ostavio nas je listopadu prošle godine. No mi koji smo ga poznavali smo svjesni da nas nikada neće napustiti njegov duh čovjeka koji voli čovjeka, prijatelj koji drži do prijatelja. Damir je zaslužio da ga se Zagreb, a posebno Dubrava uvijek sjeća. Stoga je Narodno sveučilište Dubrava odlučilo da se u Danima Dubrave njemu u spomen održati večer poezije i glazbe.

Program će glazbeno uveličati: Tamburaški sastav Frikovi s kojima je dugi niz godina imao izuzetnu suradnju kao autor stihova, KUD Ruža Prigorja koji su naveliko uveseljavali organizirane etno poetske večeri u NS Dubrava, Stjepan Anđal s kojim je također ostvarena na samim počecima suradnja u glazbenim gostovanjima, Sonja Kušec Bećirević i Alija Bećirević koji su se rado odazivali na ista poetska druženja, te će ovaj put starogradskom pjesmom (koju je itekako volio) odati počast PJESNIKU. Svi koji budu željeli moći će pročitati jednu njegovu pjesmu.

Kroz program će vas voditi Lidija Puđak i Ljiljana Lipovac.


O Damiru Pilku…

Damir Pilko je stihove  počeo pisati u ranoj mladosti, s 15 godina. Aktivan doprinos kulturi i umjetnosti daje u više kulturno umjetničkih udruga i društava poput Književno likovnog društva Rešetari, Tribine za znanost kulturu i umjetnost Collegium Hergešić, Maticu hrvatsku Ogranak Čakovec, Knjižnicama grada Zagreba, a osim toga puno je velikih poetskih manifestacija, u suradnji sa Lidijom Puđak, započeo u prostorima Narodnog sveučilišta Dubrava i te iste su danas postigle veliki značaj.

Objavio je tri zbirke pjesama, dvije na književnom hrvatskom jeziku, “Sudbina jednog cvijeta” (2006.) i “Riječ po riječ…ljubav…i poneka ruža” (2014.) i jednu na međimurskom dijalektu, “Senje i kušleci” (2013.). Planirao je objaviti još jednu kajkavsku zbirku, s pjesmama o Zagrebu i Zagorju. Pisao je na kajkavskom jer mu je to materinji jezik za kojega je rekao da je vrlo melodičan, te pruža i veliku slobodu kreativnosti. No ipak je najviše pjesama napisao na književnom hrvatskom jeziku.

Do sada mu je uglazbljeno, od strane različitih autora, dvadeset i pet pjesama, kako smo to nekad zvali „zabavnih“ i tamburaških. Više skladbi, svoje su premijere imale na festivalima i neke su vrlo dobro prihvaćene od publike.

Npr. „Kak Zagreb zgledi“ koju je izveo Radek Brodarec na Festivalu domoljubne glazbe u Slavonskom Brodu, autora glazbe Zlatka Potočnika pa onda slijede dvije skladbe sa festivala Kre Mure i Drove u Prelogu. „Senjal sam tebe“ za koju je glazbu i aranžman napisao mladi glazbenik Denis Hajdarović i „Steza kre Mure“ koju je uglazbio Martin Srpak, a tamburaški aranžman, ponovno je djelo Denisa Hajdarovića iz Male Subotice pored Čakovca.

To su ujedno i najizvođenije skladbe koje je potpisao jer u počecima suradnje s autorima glazbe, uglavnom se uz naknadu, odrekao autorskih prava, a zapravo su te zabavne melodije i dan danas vrlo popularne i često izvođene, no takav pristup bio je posljedica kako je znao reći „dječjih bolesti“.

„Ljubav, to je sve ono dobro što čovjek nosi u sebi!“ pa slobodno mogu zaključiti DAMIR PILKO je čista ljubav.

Lidija Puđak

#paket24 #dostava #delivery #građanimanausluzi #brzabrzadostava


*Narodno sveučilište Dubrava zadržava pravo izmjene programa.


Narodno sveučilište Dubrava
Cerska 1, 10040 Zagreb
tel. 01 2050 030
ns-dubrava@ns-dubrava.hr

Facebook page

Kulturni centar i Infocentar
Dubrava 51 a, 10040 Zagreb
tel. 01 2050 050
www.ns-dubrava.hr

Dječje kazalište Dubrava
Cerska 1, 10040 Zagreb
tel. 01 2050 038
info@kazalistedubrava.hr
www.kazalistedubrava.hr

Skip to content