Izložba polaznika Narodnog sveučilišta Dubrava u Galeriji Kontrast

U Galeriji Kontrast, Dubrava 51 a, otvara se 6. lipnja 2022. u 18 sati Izložba polaznika Narodnog sveučilišta Dubrava, u sklopu programa “Likovni život Dubrave”. Izložba se može razgledati do 30. lipnja 2022., radnim danom od 10 do 20 sati. Ulaz je slobodan. 


IZLOŽBA POLAZNIKA NARODNOG SVEUČILIŠTA DUBRAVA

6. 6. – 30. 6. 2022. 


Ljiljana Tršan

U središtu likovne kreativnosti

Ove godine odlučili smo po prvi put spojiti završnu Izložbu polaznika Na-rodnog sveučilišta Dubrava s manifestacijom Dani Dubrave, na kojoj predstavljamo ponajbolja djela likovnih programa i hrvatskog tradicijskog rukotvorstva.

Narodno sveučilište Dubrava prepoznato je u gradu Zagrebu kao poželjno mjesto susreta, u kojem polaznici svih životnih dobi stječu specifična znanja i vještine, zahvaljujući iskusnim mentorima radionica, koji budno prate njihov kreativni rast i traganje za vlastitim rukopisom. Naglasak je stavljen na sam proces u kojem se gubi strah od pogreške, uslijed čega se počinju otkrivati novi likovni svjetovi i ideje. Stjecanjem radnih navika i kvaliteta radova postaje izražajnija. Zanimljivo je da u takvom zdravom društvenom okruženju i polaznici počnu učiti jedni od drugih. Mjesta za ljubomoru nema, jer je svatko od nas različita individua sa svojim prepoznatljivim životnim stavovima i interesima. Poštujući sve te različitosti, postajemo otvoreniji za daljnje napredovanje. Također, bavljenje umjetnošću omogućuje, poput art terapije, suočavanje sa novim izazovima, pri čemu se određeni likovni problem analizira kako bi se otkrilo neko novo, originalno rješenje. Obično krećemo od lakših prema težim zadacima, pri čemu se uče osnovni likovni elementi. No, upravo takvi jednostavni zadaci često se pokazuju najtežima, jer svi očekuju brza rješenja koja bi im otkrila jeftini trik kako napraviti nešto efektno bez muke. Iskusni mentori su tu da budu potpora polaznicima, kako bi u njima probudili uspavani potencijal, poštujući pri tome njihove mogućnosti.

U Kulturnom centru u Dubravi tako se stvaraju nova, čvrsta prijateljstva. Stoga ne čudi da se mnogi polaznici ovdje osjećaju dobrodošlo, pa se s radošću svake godine ponovo upisuju na tečajeve. Zbog njihove vjernosti, likovne radionice su postale svojevrsne škole koje ih sve više motiviraju da se ambicioznije bave tom djelatnošću. U tom se procesu razina kvalitete podigla, što je vidljivo i na ovoj izložbi.

Dva su bitna događaja tome prethodila. Prvi impuls dogodio se 2017. godine kada smo odlučili u Galeriji Kontrast organizirati samostalnu izložbu mladoj polaznici tečaja crtanja i slikanja, Niki Skendrović. Vidjevši njene rezultate i drugi su polaznici počeli maštati o tome kako bi i oni jednom mogli doći na red, tako da su povećali svoju produktivnost. Drugi događaj zbio se kada su našoj polaznici crtanja i slikanja, Alenki Tominac, primljeni akvareli na skupnoj žiriranoj izložbi „One su tu”, u Galeriji likovnih umjetnosti Slavko Kopač u Vinkovcima, 2020. godine, za što je dobila i nagradu publike. To je ubrzo motiviralo i druge nadarene polaznike da se okušaju na natječajnim izložbama, što je urodilo plodom, razveselivši sve nas i obogativši tako hrvatsku likovnu scenu.

Na ovoj izložbi, u tehnički dorađenim radovima, zamijetit ćete prisustvo različitih motiva kao što su krajolici, portreti, životinje, mrtve prirode…. Na-stali su po predlošcima, koje polaznici koriste samo kao “odskočnu dasku” za neka nova dostignuća i varijacije, bilo da koriste olovku, ugljen, pastelu, kolaž, tuš, temperu, akvarel ili akril.

Mala škola ilustracije i stripa prepoznatljiva je po svojoj nakladničkoj aktivnosti, gdje djeca osnovnoškolske dobi na kraju godine izrađuju zajedničku slikovnicu, razvijajući istovremeno likovne i literarne vještine. Ove godine četiri polaznika napravilo je duhovitu slikovnicu pod nazivom „Neobičan dan na plaži“, a Niki Cigoju otisnuta je i autorska slikovnica “Koze”.

Mala škola primijenjene umjetnosti omogućuje svojim polaznicima da se su-sretnu s raznim crtaćim, slikarskim, grafičkim i kiparskim tehnikama, učeći ih da se one, također, mogu primjenjivati na raznovrsne načine, kako bi se stvorila djela visoke estetske vrijednosti, posvećena godišnjim dobima i značajnim svetkovinama.
Keramička i Kiparska radionica namijenjene su isključivo polaznicima koje zanima oblikovanje treće dimenzije, stvarajući tako djela primijenjenoga karaktera; od zdjela i vaza, pa sve do zanimljivih, minijaturnih skulptura i mobila.

U programima hrvatskog tradicijskog rukotvorstava ističu se radionice izrade zlatoveza “Zlatne niti baštine”, čipke na iglu “Naše čipke – naš ponos”, te radionica heklanja ili kukičanja “Hekleraj”, u kojima su polaznice učile rijetka umijeća izrade i primjene tradicijskih tekstilnih rukotvorstava.

Raznolikom ponudom ustanove cilj nam je privući nove korisnike, a pritom zadržati i stare, jer je poznato da bi bez likovnosti cijeli svijet bio dehumanizirano i bezlično mjesto za život.

Svebor Vidmar


Slaven Majstorović


Marta Kaleta

CRTANJE I SLIKANJE

Voditelji: Ivana Vulić, akademska slikarica
Svebor Vidmar, prof. likovne kulture

Popis polaznika:
Petra Anušić, Nika Babić, Gabriela Borić, Zrinka Bratković, Lea Car, Dubravka Cvitak, Mak Čolić, Ana Čveljo, Dorja Dalić, Karlo Džoić, Ružica Geceg, Iva Grgurić, Gabriela Imenjak, Eni Ivković, Kristina Jukić, Zrinka Jularić, Luca Jurić, Zenona Dorota Kale, Marta Kaleta, Mia Kolar, Adela Koler Hohnjec, Veronika Kovač, Sara Krišto, Ružica Lah, Anamarija Lovirć, Vita Ljubić, Slaven Majstorović, Elizabeta Maričić, Adrian Mikac, Aurora Novosel, Mia Obradović, Lana Prugovečki, Ana Puljčan, Ana Radić, Zdenka Sever, Jasenka Smrekar, Dora Starčević, Lara Stipanović, Štefanija Šimunić, Franjo Šokac, Renata Tatara, Alenka Tominac, Eva Tomurad, Ljiljana Tršan, Bernarda Zeba, Ema Živko i Dorian Žunac.


Dora Starčević


Štefanija Šimunić

KERAMIKA

Voditeljica: Marija Stojanović, dipl. pov. umj.

Popis polaznika:
Ana Abramović, Marija Anić, Petar-Emanuel Čigir, Ela Ćurčić, Marta Ćurčić, Jasminka Iličić, Martina Radočaj i Sara Šundalić.


Marija Anić

MALA ŠKOLA PRIMIJENJENE UMJETNOSTI

Voditeljica:
Ana Jakić Divković, akademska slikarica-grafičarka

Popis polaznika:
Filipa Bašljan, Tena Bečejac, Dunja Blanuša, Sara Cmuk, Dora Dergić, Lucija Lukić, Magdalena Merčep, Una Preradović, Ivana Ražov, Mislav Sertić i Magdalena Stanešić.


Dunja Blanuša

MALA ŠKOLA ILUSTRACIJE I STRIPA

Voditeljica: Sanja Pribić,
akademska slikarica-grafičarka

Popis polaznika:
Patrick Bucić, Niko Cigoj, Anđela Knežević i Ema Žirović.


Ema Žirović

KIPARSKA RADIONICA

Voditeljica:
Manuela Pauk, akademska kiparica

Popis polaznika:
Ines Akrap, Marina Bagarić, Leon Čok, Dennis Joseph Hegedüs, Altijana Kadić, Amra Kadić, Marko Klič, Mara Kraljević, Ines Kranželić i Snežana Vorona.


Mara Kraljević

NAŠE ČIPKE – NAŠ PONOS

Voditeljica:
Veronika Filipec

Popis polaznika:
Marija Filip, Vilka Gazde, Ljiljana Grozaj, Horvatić Vesna, Zdenka Marić, Marina Ruškovec i Marija Sarić.


Zdenka Marić

HEKLERAJ

Voditeljica:
Ljubica Hunjak

Popis polaznika:
Biserka Chilicuisa, Slavica Kanižaj, Dragica Plešnik, Marijana Prevendar i Eda Šafarić.


Marijana Prevendar

ZLATNE NITI BAŠTINE – RADIONICA ZLATOVEZA

Voditeljica:
Antun Leinveber

Popis polaznika:
Agneza Horvat, Valentina Majpruz, Nevenka Špoljarić i Radmila Tomić.


Valentina Majpruz

fotografije s otvorenja izložbe snimio Čedomil Gros


#paket24 #dostava #delivery #građanimanausluzi #brzabrzadostava

Skip to content