Književna večer: Zvjezdana prašina

Književna večer: Zvjezdana prašina

Književna večer: Zvjezdana prašina

9. svibnja, ponedjeljak, 19.30 h, mala dvorana, Kulturni centar, Dubrava 51 a
Književna večer: Zvjezdana prašina
Predstavljanje rada dramske pedagoginje, odgojiteljice, savjetnice, profesorice Zvjezdane Čagalj te njenu novu knjigu poezije U IME ZA IME čiji je urednik i recezent akademik Luko Paljetak.
 
U programu će sudjelovati autorica Zvjezdana Čagalj.
 
Više o samoj zbirci i autorici govorit će književnik i dramski umjetnik Enes Kišević.
 
Glazbeni gosti:
Hajro Pašalić, saksofon
Sonja Kušec Bećirević, flauta
Alija Bećirević
 
Moderatorice i voditeljice programa:
Lidija Puđak
Ljiljana Lipovac
 

Ulaz slobodan!


O autorici
Zvjezdana Čagalj, dramska pedagoginja, odgojiteljica savjetnica, profesorica, autorica 19 naslova. Piše za djecu i odrasle. Poetska forma joj je većinom zastupljena u dosadašnjim izdanjima, ali piše i igrokaze, satiru i priče. Upravo izašla iz tiska je knjiga poezije pod naslovom U IME  ZA IME. Urednik i recenzent  akademik LUKO PALJETAK. Posjeduje recenzije eminentnih imena hrvatske književne scene: prof.dr.sc.Anatolija Kudrijavceva; dr.sc. Diane Zalar,akademika Luka Paljetka, dr.sc.Jadranke Nemeth- Jajić, Siniše Vukovića… Dobitnica je niza lokalnih i državnih nagrada od kojih izdvaja prvu nagradu za čakavsku poeziju na natječaju u Mariji Bistrici „Kaj, ČA, Što“; uvrštenje pjesme Dah mora u tisuću najljepših pjesama svijeta; Nagradu „Grigor Vitez“ za knjigu Trun iz žepa. Organizatorica je mnogih promocija književnika RH. Osobito rado se uključuje u manifestaciju „Stop nasilju nad ženama“ i nasilju uopće. Pjesme su joj uvrštene u čitanke.

Životni put ju je vodio uz stalnu nazočnost djece i dječjih mudrosti, pa su oni inspiracija, no, poezija, riječ, u njoj kao da tinja stoljećima u različitim oblicima, te se često poistovjećuje s „protočnim bojlerom“ u smislu sebe kao medija kroz koji jednostavno teče vrela voda riječnih nanosa kad god otvori slavinu.

Cijeli svoj radni vijek bavi se dramskim odgojem i dramskom pedagogijom kao izborom unutar izbora biti odgojiteljica. Vodi dramske dječje skupine i dramske skupine odraslih. Piše dramske predloške za razna događanja, te kolumne. Dobitnica je Državne nagrade za doprinos  dramskom odgoju u Hrvatskoj, posebice u Dalmaciji. Volonterka godine, dva puta latica „Splitskog cvita“. Dobitnica srebrnjaka grada Splita kao najbolja odgojiteljica, dobitnica godišnje Nagrade „Ivan Filipović“, dobitnica godišnje Nagrade općine Jelsa za područje kulture, i još mnogih drugih. U konačnici, njen radni  put okrunjen je Nagradom za životno djelo „Ivan Filipović“, 2021.godine.

Svaka promocija, predstavljanje, u njenoj organizaciji su osobiti, drugačiji, upleteni u dramsku poveznicu, priču, obgrljeni drugim umjetničkim područjima, jer, Zvjezdana smatra da jedna vrsta umjetnosti daje ispunjenje ljubiteljima te umjetnosti, a spoj više vrsta umjetničkih izričaja ne ostavlja nikoga nedodirnutog.

Također, Zvjezdanina paradigma jest i „Štovanje umjetnosti = harmonija Zemlje!“

Umjetnost može promijeniti svijet na bolje! Na puno bolje!


Narodno sveučilište Dubrava
Cerska 1, 10040 Zagreb
tel. 01 2050 030
ns-dubrava@ns-dubrava.hr

Facebook page

Kulturni centar i Infocentar
Dubrava 51 a, 10040 Zagreb
tel. 01 2050 050
www.ns-dubrava.hr

Skip to content