Izložba Nenada Martića u Fotogaleriji Dubrava

U Fotogaleriji Dubrava, Dubrava 51 a, otvara se 7. ožujka u 19 sati izložba Nenada Martića pod nazivom “…malen ispod zvijezda”. Izložba je otvorena do 31. ožujka 2022., radnim danom od 10 do 20 sati. Ulaz je slobodan. Otvorenje izložbe održat će se u skladu s propisanim epidemiološkim mjerama. 


NENAD MARTIĆ

…malen ispod zvijezda – 7. 3. – 31. 3. 2022. 

…malen ispod zvijezda

Mister X ili Mr. X obično se koristi kao pseudonim za nekoga čije ime je tajno ili nepoznato. Nepoznati gospodin u tamnom kaputu sa šeširom na glavi i štapom u ruci, snimljen zajedno sa svojom sjenom, na raskrižju puteva u jednom osunčanom kutku Zagreba, započeo je 2020. putovanje svojim gradom. Fotografija Gospodina u crnom, koji laganim korakom prolazi puteljcima čiji se kraci dijagonalno križaju u obliku slova X, iste je godine na 39. Zagreb Salonu osvojila nagradu. To je početak putovanja na kojem će Mr. X šetati Zagrebom, nakon čega će pobjeći malo izvan grada i konačno, prošetati u istoj maniri uz more.

Pred nama je novi ciklus fotografija Nenada Martića koji je svoje ishodište imao upravo u fotografiji Mr. X-a. Čovjek, sveden na mali, neprepoznatljiv lik, snimljen dronom iz zraka, u prostoru kojim dominiraju ukršteni pravci, malen i beznačajan, ali odlučna koraka, hita k svojem cilju. Vizura je to Zagreba koja se neće lako prepoznati, iako je svaki Zagrepčanin bar jednom tuda prošao. Koliko li takvih kutaka krije Zagreb, pustih i osamljenih?!Zašto ne prošetati rano ujutro kada sunce, zajedno s izmaglicom, u magičnom fluidu budi grad ili u suton, ispod plovećih oblaka i snene atmosfere, a možda i noću kada tama svojim plaštem gotovo sve prekriva?! Na ta je pitanja Nenad Martić odgovorio nizom od 24 fotografije od kojih je svaka zasebna fotografska priča. Istodobno otkriva identitet Gospodina X-a te kao NM (Nenad Martić), i dalje u crnom kaputu, sa šeširom na glavi i štapom u ruci, obilazi mjesta koja su mu iz nekog razloga važna, nepoznata ili zanimljiva. On je u istom trenutku i Gospodin u crnom i njegov pratitelj, nevidljiva sjena i promatrač, subjekt koji snima i objekt kojeg snima.

Znatiželja i skitalački duh, u maniri omiljenog mu strip junaka Corto Maltesea, vodi ga i izvan Zagreba, u predjele Hrvatske koji nisu svima nadohvat oku. Autor se oslanja na svoju maštu i intuitivno snalaženje u novim, nepoznatim prostorima, pomno bira mjesta i kadrove, bilo da snima iz zraka ili sa stativom, bira pozicije i svjetlosne senzacije, gdje i kada će napraviti snimak, tako da svaka fotografija pruža užitak gledanja.

Uvijek sam, na mjestima i u vrijeme kada nema ljudi, ponekad ukočen, ponekad šarmantno opušten, ponekad djetinje zaigran, a ponekad duhovit, NM je uvijek u dijalogu s okruženjem u kojem se nalazi, propitkuje, gleda, razmišlja, traži odgovore. Spomenike prošlosti promatra i snima s pijetetom i uzvišenošću, zaigran kad pušta balone, romantičan kad svira violinu, nestašan u vodenom parku, umoran na kraju dana. To su njegovi mali svjetovi u kojima je metaforički sabijen život pojedinca, njegova prošlost, sadašnjost i snovi.

Fotografije Nenada Martića uvijek iznenađuju. Ne besprijekornom tehnikom, jer ona nikad nije bila upitna, već neiscrpnom imaginacijom i gotovo filozofskim izričajem. On obilazi odabrana mjesta tražeći fotografsko savršenstvo koje će postići načinom kadriranja, biranjem kompozicije, čistim kadrom, odnosom svjetla i sjene, perspektivom i jasnim odnosima čovjeka – sebe naspram odabranog ambijenta. Koliko smo mali i beznačajni u svojoj prolaznosti, kakve tragove ostavljamo za sobom, što smo izgradili, a što srušili – pitanja su koja se nameću, a odgovore će svatko potražiti u svojim vlastitim razmišljanjima.

Neda Rački, EFIAP/d1

Popis izloženih radova:
01. – 20. Iz ciklusa “…malen ispod zvijezda”, 2020./2022., fotografska slika, 70×50 cm
21. – 25. Iz ciklusa “…malen ispod zvijezda”, 2020./2022., fotografska slika, 50×70 cm

Nenad Martić rođen je 1951. godine u Zagrebu, gdje je diplomirao na odsjeku likovne umjetnosti na Pedagoškoj akademiji. Na samom početku umjetničkog djelovanja bavio se stripom, dok se cijeli svoj profesionalni vijek bavi ilustracijom i dizajnom. Godine 1991. pokreće grafički studio „Dva M“. Fotografijom se počinje baviti 2010. godine. Naročito voli raditi fotografije ljudi uklopljenih u okoliš (street fotografiju) i digitalno manipuliranu fotografiju. Član je Fotokluba Zagreb i ULUPUH-a. Svoju prvu samostalnu izložbu održao je u Fotoklubu Zagreb 2014. godine, dok je ovo njegova peta samostalna izložba. Dobitnik je preko 100 nagrada i priznanja, od toga 25 zlatnih medalja na FIAP-ovim međunarodnim natječajima. Finalist je Sonny World Cup-a (2015. i 2016.) i Merit Medal – HIPA natječaja (2017.). Godine 2019. bio je dobitnik Grand Prixa – Fernando Soprano i Nagrade Tošo Dabac te je iste godine proglašen najboljim autorom na „Zagreb salonu 2019.“. Također je dobitnik FIAP-ovih zvanja: AFIAP (2018.), EFIAP (2019.), EFIAP bronze (2020.) i EFIAP silver (2021.).

fotografije s otvorenja izložbe snimio Čedomil Gros

Skip to content