Pjesničkom riječju: Stop nasilju nad ženama

U četvrtak,  25. studenog 2021. godine s početkom u 19h u predvorju Kulturnog centra, Dubrava 51 a održat će se manifestacija pod nazivom: Pjesničkom riječju „STOP NASILJU NAD ŽENAMA“.

Ulaz slobodan (za dolazak na program potrebna je COVID potvrda ili važeći dokaz o testiranju ili preboljenju).


Blog “STOP NASILJU”- POETRY WORD “STOP VIOLENCE”

Blog pod nazivom Pjesničkom riječju “STOP NASILJU”- POETRY WORD “STOP VIOLENCE” osnovan je u jedanaestom mjesecu 2012. godine kada je skupina pjesnika, entuzijasta svojim načinom tj. riječju izrazili svoju potporu, pišući pjesme po društvenim mrežama, a sve u svrhu Međunarodnoga dana borbe protiv nasilja nad ženama.

Želeći da bude sve na jednom mjestu osnovan je blog na kojemu je do sada prikupljeno mnogo tematskih pjesama sa preko 730 pjesnika iz cijele regije i svijeta te možemo reći da istoimeni svakodnevno raste.

Blog nije samo protiv ove vrste nasilja nego u svrhu svih vrsta nasilja gdje se oskvrnjuje čovjek kao čovjek u njegovoj malenkosti ili veličini. Međutim, pošto je nastao baš u ove dane i obilježava se u tom tjednu te je najviše pjesama posvećeno baš žrtvama žena, ustali smo, opjevali i zaštitili je na svoj način. Nitko nije zaslužio biti ni psihički ni fizički zlostavljan, silovan, pretučen.

Kroz sve ove godine okupljamo gradove te možemo reći da sada već obilježavamo ovaj dan u preko pedeset gradova i deset država širom regije te održavamo zajedničke programe koje započinjemo istim uvodom, svako u svom gradu, a sve u svrhu zaštite djevojke, žene, majke. U svrhu onoga što je najbitnije svakoj od nas da zna zaštiti svoju slabost i ne dozvoliti biti potlačena bilo kojom vrstom nasilja -psihičkom ili fizičkom. Pjesnici u svojoj ujedinjenosti tvore zasebnu državu gdje se ne pita tko je otkuda. Svi isti samo sa sobom i u sebi poput iskazanih molitvi pišemo  želeći na taj način staviti na pijedestal Ženu.

Zastrašujuća je brojka od milijardu žena i djevojčica koje su svakodnevno zlostavljane tokom cijeloga života, a da se u velikom slučaju po tom pitanju ništa ne poduzima. Također, nasilje nad ženama i djevojčicama ne može se ekskluzivno pripisati niti jednoj društvenoj, religijskoj, političkoj, obrazovnoj, dobnoj, ekonomskoj ili nekoj drugoj skupini. Ono je prisutno u svim postojećim društvima. Zato smo si mi na svoj način dali zadatak postati nositelji tereta te ovim načinom javno djelovati te pokušati  u 21. stoljeću bar malim dijelom zaustaviti zlostavljače koji šakom, psihom ili mobingom uništavaju život i dušu ŽENE, majke, djevojčice.


Narodno sveučilište Dubrava
Cerska 1, 10040 Zagreb
tel. 01 2050 030
ns-dubrava@ns-dubrava.hr

Facebook page

Kulturni centar i Infocentar
Dubrava 51 a, 10040 Zagreb
tel. 01 2050 050
www.ns-dubrava.hr

 

Skip to content