Programi za kreativce!

RukoTvornica predmeta od šibe, slame, rogoza

Program obuhvaća savladavanje stare tradicijske vještine izrade predmeta svakodnevne uporabe poput košara, korpica, torba – cekera i slično od biljnih tvari – grana, trave i lišća. Radionicom želimo privući zainteresirane polaznike na nove mogućnosti primjene narodnih umijeća pletenja prirodnina u suvremenom vremenu kada nas ekološka svijest potiče na izbor uporabe sirovina za domaćinstvo, ali i modne dodatke sa stilom. Osim povijesno-etnološke podloge za razumijevanje nastanka i razvoja pletarstva Sjeverne Hrvatske, polaznici će se upoznati s rijetkim izvornim kazivačima koji izrađuju tradicijske predmete od šibe, lišća ili slame, promičući i prenoseći gotovo zaboravljenu pletarsku vještinu na naraštaje kao svoju nematerijalnu kulturnu baštinu.

Dob: od 18 godina
Satnica: 20 sati (120 min tjedno kroz 10 termina)
Pohađanje: Kulturni centar, Dubrava 51 a
Voditelj: Marija Mihaljević
Termin: utorak od 17.00 do 19.00 sati


Hekleraj –  stare vještine u službi novog

Radionica heklanja ili kukičanja nudi učenje osnovnih i naprednih tehnika pletenja uz pomoć kukice ili heklice. Ručno pletenje nekada je bilo dio kućne radinosti, te omogućavalo talentiranim osobama izradu odjevnih predmeta, ali i dodatni izvor prihoda u zajednici. Danas, u potpuno novim i drugačijim uvjetima života, posežemo za tradicijskim znanjima sadržanim u vještinama tekstilnih tehnika koje osim brojnih bodova, ukrasnih tekstilnih rukotvorina poput šalova, prekrivača, torbi i sl. nude originalnu ornamentiku i osebujni kolorit primjenjiv na atraktivnim predmetima svakodnevne uporabe, modnim dodatcima, aplikacijama i igračkama. Vrijeme provedeno na radionici pruža odmak od ubrzane svakodnevice, opterećene dodatnim stresom, te nudi odmor u opuštajućoj i kreativnoj atmosferi učenja, prenošenja brojnih iskustava heklanja i druženja.

Dob: od 18 godina
Satnica: 20 sati (1 x120 min)
Pohađanje: Kulturni centar Dubrava 51 a
Voditelj: Ljubica Hunjak
Termin: četvrtkom od 17.00 do 19.00 sati


Naše čipke – naš ponos

Radionica se oslanja na edukaciju o izradi čipke na iglu, tijekom koje će se etnološki objasniti  kontekst nastanka, trajanja i povijesnog razvoja čipkarskih tehnika u okviru tradicijskog rukotvorstva očuvanog do današnjih dana u hrvatskim krajevima. U dalekoj prošlosti čipka je nastajala uglavnom ženinom zaslugom, oplitanjem, izvlačenjem ili vezanjem niti na tekstilnom tkivu posteljnog ruha, uporabnog tekstila i narodne nošnje i kostima, kao odabrani umjetnički dekor, kojim se željelo ukazati na bogatstvo, jedinstvenost, svečanost, posebno prisutno kao komponenta odijevanja na svečanom ruhu, odgovarajući životnoj dobi, statusu i vjerskoj pripadnosti osobe koja ju je odijevala. Rasplet, priplet, ažur, bijeli vez, šupljika, pukan’ca i samostalna čipka (paška, međimurska, sunčana i dr.) poznata su etnološka nomenklatura za naše brojne čipke i čipkarske tehnike. Osmišljena radionica poduke o značenju, izradi i primjeni manje poznate, lijepe i decentne čipke, ali i karakteristične, jedinstvene i prepoznate tradicijske tekstilne vještine izrade izvan granice Lijepe naše, želi pridodati dodatnu vrijednost u osmišljenim novim suvremenim dekoracijama.

Dob: od 18 godina
Satnica: 20 sati (120 min tjedno)
Pohađanje: Kulturni centar Dubrava 51 a
Voditelj: Veronika Filipec
Termin: ponedjeljak od 17.00 do 19.00 sati


Zlatne niti baštine – radionica zlatoveza

Program radionice Zlatne niti baštine obuhvaća izradu zlatoveza preko kartona i „skroz na skroz“, rijetke tekstilne vještine vezenja, nekada više korištene u izradi svečanih narodnih nošnji istočne Slavonije. Tehnike vezenja koriste samostalne zlatne niti bez ili preko kartona, uz dodatke zlatnih perlica, šljokica i zlatne žice. Zlatovez je fina vještina narodne umjetnosti, a primjenjiva je i na ukrasnim modnim detaljima suvremenih odjevnih predmeta i suvenira. Cilj radionice je upoznati polaznike s razvojem “prestižne” i cijenjene tehnike tradicijskog rukotvorstva u prošlosti, potaknuti vrednovanje vlastite baštine, svladati osnove izrade zlatoveza, pobuđujući njeno očuvanje, zaštitu i primjenu u svakodnevici.

Dob: od 18 godina
Satnica: 20 sati (120 min jednom tjedno u 10 termina)
Pohađanje: Kulturni centar, Dubrava 51a
Voditelj: Antun Leinveber
Termin: srijeda od 17.00 do 19.00 sati


Radionica keramike

PROGRAM: Tečaj izrade predmeta od keramike omogućuje polaznicima izradu keramičkih predmeta od jednostavnijih do složenijih formi, pri čemu će razvijati maštu, logičko i apstraktno mišljenje, te finu motoriku ruke. Polaznici će se upoznati s materijalima i alatima za oblikovanje volumena, glazurama, te upotrebu keramičke peći.

SKUPINE: od 12 godina do 99 godina
SATNICA: jednom tjedno po 90 min / četvrtkom od 19.00 – 20.30 h
POHAĐANJE: Kulturni centar Dubrava, Dubrava 51 a


Kiparska radionica

PROGRAM: Upoznavanje s likovnim pojmovima volumena, plohe i kompozicije kroz praktičnu vježbu modeliranja reljefa od gline po promatranju. Izrada skulpture od začetne ideje – skice, pa sve do konačnog produkta. Usvajanje osnovnih kiparskih tehnika modeliranja gline i oblikovanje papira i žice kroz izradu reljefa, samostojeće forme i mobila, kao i osjećaj za prostor i treću dimenziju. Razvijanje motoričke vještine kroz poboljšan osjećaj za koordinaciju i ravnotežu. Usvajanje osjećaja za odnos kompozicije i detalja, te svladavanje likovnih pojmova kroz praktične zadatke. Upoznavanje s međuodnosom crteža i skulpture kroz izradu reljefa. Razvijanje osjećaja za prenošenje stvarnih motiva u skulpturu i izražavanje vlastite kreativnosti kroz zadatke sa slobodnom temom.

SKUPINE: od 12 godina do 99 godina
SATNICA: jednom tjedno po 90 min / utorkom od 19.15 – 20.45 h, ukupno 24 školska sata (po radionici)
POHAĐANJE: Kulturni centar Dubrava, Dubrava 51 a


KROZ UŠICU IGLE – tečaj šivanja

PROGRAM POČETNOG TEČAJA: upoznavanje sa šivaćim strojem, vađenje krojeva iz krojačkih časopisa i šivanje prema predlošku; tehnike izrade ukrasnih elemenata uz kombinaciju materijala; skraćivanje i prilagođavanje odjevnih predmeta i ostalo po željama i mogućnostima grupe

PROGRAM NAPREDNOG TEČAJA: napredne tehnike šivanja i krojenja u rasponu od konstrukcije kroja uske suknje, krojenja i šivanja klasične uske suknje s podstavom, pasicom i zatvaračem, krojenja i šivanja hlača s džepovima, pasicom i zatvaračem, do krojenja i šivanja klasične košulje.

DOB: od 18 godina
SATNICA: 10 tjedana (30 školskih sati)
VODITELJICA: Irena Hruška Tiljak
POHAĐANJE: Kulturni centar Dubrava, Dubrava 51 a
TERMIN: početni ponedjeljkom 18.30 – 20.45 / napredni srijedom 18.30 – 20.45


Crtanje i slikanje

PROGRAM CRTANJA:
– tehnike promatranja i određivanja privida slike
– prividne veličine, kutovi, pravci u prostoru (geometrijska tijela)
– osnove kompozicije
– analiza i građenje volumena na crtežu
– tehnike crtanja mokrim materijalom (tuš, močila)
– tehnike crtanja suhim materijalom (olovka, ugljen kreda) perom, kistom i lakiranjem

PROGRAM SLIKANJA:
– osnove kompozicije
– ton, osnovne boje i miješanje boja
– spektar prigušene boje, komplementarne boje, tople i hladne boje
– slikarske tehnike akvarela, tempere, akrila i ulja

SKUPINE: od 6 do 99 godina
SATNICA: 1 x 90 min, srijedom, 10.00 – 11.30 h, 16.30 – 18.00 h, 18.15 – 19.45 h, 20.00 – 21.30 h
VODITELJI: Svebor Vidmar, prof. likovne kulture (10.00 – 11.30 h; 16.30. – 18.00 h), Ivana Vulić, akademska slikarica (18.15 – 19.45 h; 20.00 – 21.30 h)
POHAĐANJE: Kulturni centar Dubrava, Dubrava 51 a

Skip to content