SENKA JURKOVIĆ GROS

Strossmartre – 23. 9. – 9. 10. 2013

Strossmartre 

 Ovogodišnja, već tradiocionalna kulturno zabavna i umjetnička zagrebačka manifestacija, “Ljeto na Strossu“ ili “Strossmartre”, kojeg su 2000. godine pokrenuli Kraljevi ulice doživjela je svoje četrnaesto izdanje. Otvorio ju je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić 31. svibnja na Strossmayerovom šetalištu kod uspinjače, a trajati će do 29. rujna. Tako, po uzoru na Pariški Montmartre, Strossmajerovo šetalište svake godine postaje više od sto dana važno kulturno, zabavno i umjetničko središte Zagreba. 

Na Montmartre-u su stvarali mnogi poznati umjetnici poput Vincent van Gogha, Pierre Brissauda, August Renoira, Edgar Degasa, Toulouse-Lautreca, koji su se usput bavili i fotografijom. To čine i danas mnogi suvremeni umjetnici, a Kraljevi ulice su otkrili na Strossu naš Montmartre pa tako danas na ovom poznatom zagrebačkom šetalištu stvaraju i crpe inspiraciju za svoja djela mnogi domaći i strani umjetnici, među kojima i fotografi.

Tako se među njima našla i Senka Jurković Gros, članica Fotokluba Zagreb, koja već nekoliko godina prati zbivanja na Strossu i pomno ih bilježi svojim vjernim pratiteljem – fotografskom kamerom. U tih nekoliko godina nastao je pozamašan fundus zanimljivih fotografija od kojih autorica povremeno bira najuspješnije i sa njima sudjeluje na raznim izložbama i fotografskim natječajima doma i u svijetu.

Iako je i ove godine već zabilježila svojom kamerom neka prva događanja i svoje impresije iz programa ovogodišnjeg Ljeta na Strossu, neće ih izlagati sve do zaključenja manifestacije, pa je odlučila pokazati nešto iz svog ranijeg fundusa. Tako je za ovu izložbu odabrala 31 fotografiju, koje je snimila pretprošle godine.

U koncipiranju izložbe Senka se odlučila za užu temu. Izabrala je fotografije, koje nisu samo preslike zbivanja na Strossu, već pokazuju atmosferu i raspoloženje ljudi, odnosno kako sama kaže: “Predmet mog interesa u koncipiranju izložbe bili su najprije ljudi, a zatim mjesto i radnja. Upravo ljudi, njihovo ponašanje, osjećaji, pa zatim onaj odlučujući trenutak su dali osnovni ton i smisao mojoj priči o Strossu. Izložene fotografije čine moju priču i moj doživljaj ljeta na Strossu, ali ujedno i svojevrsni uvod u moje ovogodišnje fotografsko stvaranje na Strossu”.

Ono što valja na kraju istaći je to što izdvaja ovu njenu izložbu od ostalih sličnih izložbi. To je Senkin izbor fotografija i pomno koncipiranje izložbe, gdje je izborom malog broja fotografija iz mnoštva snimljenih tražila temu, ono bitno što je običnom oku skriveno i nevidljivo, a koju je našla u raspoloženjima ljudi, u njihovim emocijama, izrazima lica, dakle u motivima koji će i ubuduće podsticati njenu maštu, skretati pozornost i određivati središte njenog interesa.

Otuda su njene izložene fotografije višeslojne i višeznačne, ujedno i ilustracija bajkovitih priča o ljetnim događanjima na Strossu – informativne, opisuju događaje, bilježe trenutak, pokret, ali i pokazuju osjećaje i raspoloženja ljudi. One imaju svoju svrhu i smisao, imaju ono esencijalno, što valja pokazati i koje vodi prema vrhuncu priče, dakle, prema onome što je pozitivno i što posebno utiče na naše oko, srce i razum.

Vinko Šebrek, AFIAP, ESFIAP, počasni predsjednik Fotokluba Zagreb

Popis izloženih radova:
1.-31. Ciklus fotografskih slika Strossmartre

Senka Jurković Gros

Iako je Senka Jurković Gros fotografska iskustva skupljala od mladosti, bilježeći vizure i događaje oko sebe, nije ulazila u domenu umjetničke fotografije sve do odlaska u mirovinu i dolaska u Fotoklub Zagreb 2005. godine. Tek je tada – oslobođena brzog tempa života i okova obaveza počela uživati u tom, za nju novom, stvaralačkom radu. Do tada je fotografiju koristila uglavnom za bilježenje osobnih događaja. Snimanjem na terenu i prezentiranjem svojih fotografskih radova poticala je mlade na bavljenje orijentacijskim sportom. Obilježje njenog načina rada je  spontanost i nenamještenost. Do sada je sudjelovala na više od 60 natječajnih izložbi sa više od 120 radova, stekla status  II FKZ te bila tri godine među 10 najuspješnijih autora Fotokluba Zagreb. U zadnje se vrijeme učestalije upušta, kao i ovom prigodom, u samostalne izložbe.

Skip to content