21. lipnja – Svjetski dan glazbe

Povodom Svjetskog dana glazbe i prvog dana ljeta uživajmo u koncertu Ljeto iz ciklusa Godišnja doba Antonija Vivaldija!

Barokni skladatelj Antonio Vivaldi (4. ožujka 1678. – 28. srpnja 1741.) bio je vrlo svestran glazbenik, dirigent, violinist, pedagog, skladatelj i organizator. Pisao je koncerte, crkvenu i svjetovnu glazbu, te opere i serenade.

Godišnja doba  Vivaldi je skladao 1723. godine kao dio zbirke od 12 koncerata,  objavljene 1725. godine. Ciklus od 12 violinskih koncerata koji nose zajednički naziv Izumi sukoba i sklada  podijeljen je u dvije skupine od šest koncerata. Prvih šest koncerata oslikava prirodu i sklad, a tu spada ciklus od prva četiri koncerata zvan Godišnja doba, te Oluja na moru, i šesti Lov. Drugih šest koncerata opisuje izume koji po Vivaldijevu mišljenju narušavaju prirodne ljepote. Svaki od četiri koncerta (Proljeće, Ljeto, Jesen, Zima) popraćen je stihovima koje je napisao sam skladatelj. Kroz ove skladbe, koje su velik doprinos baroknoj i klasičnoj glazbi, Vivaldija često opisuju kao pažljivog promatrača prirode i života. U ova četiri koncerta Vivaldi je zvukom pokušao opisati ljepote godišnjih doba i stvorio ugođaj svakog od njih. Koncerti slijede ustaljenu formu od tri stavka (brzi – polagani – brzi). Četiri godišnja doba otkrivena su tek 1930. godine, kada je u Nacionalnoj knjižnici u Torinu pronađeno više od polovice Vivaldijevih danas poznatih djela.

Ljeto, za razliku od Proljeća, započinje sporijim ritmom. Toplo lje­tno jutro kod slušatelja stvara osjećaj opuštenosti. Kako odmiče dan, sparina raste i sve se više osjeća usporenost u prirodi. Sve je kao u nekom polusnu, dok se iz daljine povremeno čuje potmula grmljavina koja nagoviješta oluju. Ljetni dan kulminira olujom koja se obrušava na popodnevnu obamrlost. Snažni koloristički opisi dočaravaju nam silovit vjetar praćen grmljavinom i kišom, koji nose sve pred sobom. Oluja hara poljima tjerajući ljude i životinje u zaklon.

Uz stavke koncerta Ljeto pročitajte i stihove skladatelja, te poslušajte ovo grandiozno djelo barokne glazbene umjetnosti.

Koncert br. 2 u g-molu, op. 8, RV 315, Ljeto (L’estate)

  1. Allegro non molto (Ispod plamtećeg sunca nemilosrdna vrućina, ljudima i stoci je sparno, borovi su spaljeni. Čuje se kukavičji glas, a zatim slatke pjesme grlica i zeba se čuju. Lagani povjetarci miješaju zrak …. ali prijeteći vjetar sjevernjak iznenada ih odnosi. Pastir zadrhti, u strahu od nasilnih oluja i od onoga što dolazi)
  2. Adagio e piano – Presto e forte (Strah od munje i žestoke grmljavine oduzima umorne udove odmora dok komarci i muhe bijesno zuje)
  3. Presto (Jao, njegovi strahovi su bili opravdani, nebesa grme i tutnje, i tučom siječe pšenicu i oštećuje žito)

 

 

Skip to content