Izložba polaznika Narodnog sveučilišta Dubrava u Galeriji Kontrast

U Galeriji Kontrast, Dubrava 51 a, otvara se 17. svibnja u 19.00 sati “Izložba polaznika Narodnog sveučilišta Dubrava”. Izložba je otvorena do 27. svibnja 2021. godine, radnim danom od 10.00 do 20.00 sati. Ulaz je slobodan. Otvorenje izložbe održat će se u skladu s propisanim epidemiološkim mjerama.


IZLOŽBA POLAZNIKA NARODNOG SVEUČILIŠTA DUBRAVA

17. 5. – 27. 5. 2021.


Alenka Tominac

Neugasivi plamen kreativnosti u doba „novog normalnog“

Izložba polaznika tečajeva Narodnog sveučilišta Dubrava, koja se tradicionalno održava krajem školske godine, je hvalevrijedna manifestacija, ključna kako bi publici, koja nema afiniteta prema specifičnom vidu kreativnog izražavanja, bila svojevrsni most za upoznavanje likovnog djela, pa makar ono bilo i amaterske naravi. Prošle školske godine, po prvi puta od pokretanja manifestacije, izložba nije održana, zbog pandemije koronavirusa.

Poznati američki filozof, esejist i pjesnik iz 19. stoljeća, Ralph Waldo Emerson, izjavio je kako je Svaki umjetnik na početku bio amater.

Iako je i ova sezona bila izazovna, odlučili smo, unatoč svim preprekama, organizirati izložbu u Galeriji Kontrast, u nešto skromnijem izdanju, te usprkos tome što većina likovnih radionica još nije u cijelosti odrađena.

„Novo normalno“ koje je zahvatilo cijeli svijet, te u kojem smo svi mi morali žrtvovati djelić osobnih sloboda, nije omelo naše buduće umjetnike da na krilima mašte i darovitosti, te stečenog znanja, stvore nove svjetove, u kojima nema straha, uznemirenosti, panike i neizvjesnosti, ka oni ostalih tjeskobnih osjećaja kojima smo svakodnevno okruženi i bombardirani putem medija.

Tako na izložbi imamo prisutne različite tehnike, od akrila na platnu, crteža olovkom, ugljenom, suhom kredom na papiru, pa sve do radova primijenjenog karaktera, nastalih na radionici Crtanja i slikanja, Male škole primijenjenih umjetnosti, Male škole ilustracije i stripa i Paške čipke. U ovom, nešto skromnijem izdanju, možemo vidjeti pregršt uradaka talentiranih autora koji suvereno barataju kompozicijom, teksturama, perspektivom, tonom i bojom, a razlog njihove uspješnosti prvenstveno treba tražiti u tome što na radionicama imamo popriličan broj stalnih polaznika, koji već nekoliko godina zaredom pohađaju naše likovne programe, čime im se polako počeo oblikovati prepoznatljivi rukopis, kao i polje interesa za pojedine tehnike i motive bliske figuraciji ili apstrakciji.

Također je vidljiva i njihova međusobna socijalna interakcija, u kojoj se javilo pozitivno kritičko promišljanje. Da bi se u ovoj djelatnosti napredovalo, itekako je bitno moći podnijeti kritiku javnosti bez koje nema suvislog napretka. Time dolazi do svojevrsnog prosvjetljenja, te svaki polaznik može stvoriti trajnu ljepotu koja autentično ocrtava duh vremena, kao i njegovu unutarnju intimnu, čime se dobiva na samopouzdanju, a umjetnost kao proces poprima bitan terapeutski učinak, što nam i sama suvremena znanost potvrđuje.

Mentori potiču polaznike da stvaraju i izvan radionica, kod kuće, tako da se kasnije i ti uradci mogu detaljno proanalizirati, a polaznici pritom razvijaju radne navike. Ako postoji htijenje da se brže dođe do valjanog rezultata, umjetnikova ruka mora neprestano stvarati. Pravila je mnogo, no na kraju polaznik sve te dobronamjerne savjete svojih mentora procesuira, prihvaćajući ono bitno koje se ne kosi s njegovim ili njezinim karakterom i svjetonazorom. Leonardo da Vinci nam je dao jasnu uputu izrekom: Tamo gdje Duh ne vodi ruku umjetnika, tamo nema umjetnosti. Tamo gdje misao ne radi zajedno s rukom, tamo nema umjetnika.

Upravo u toj sinergiji između voditelja radionica i polaznika svih životnih dobi, stvorena su djela koja nikoga ne ostavljaju ravnodušnim, te u koja je svatko od njih, na sebi svojstven način, unio djelić svjetla, u ovo dramatično doba rastrgano ekonomskom nestabilnošću i pandemijom. Ljudski duh je ipak jači od svih kušnji, što nam ova izložba još jednom jasno potvrđuje.

 Svebor Vidmar


Štefanija Šimunić


Jasenka Smrekar

CRTANJE I SLIKANJE

Voditelji: Ivana Vulić, akademska slikarica
                  Svebor Vidmar, prof. likovne kulture

Popis polaznika:
Nika Babić, Ankica Bubić, Lukas Golubić, Gabriela Imenjak, Eni Ivković, Rita Jukić, Adriana Kajić, Nika Lukač, Noa Lukić, Sonja Ljubić-Žmavčić, Karla Malčić, Elizabeta Maričić, Katarina Marušić, Rikarda Matić, Mia Obradović, Emma Petvajdić, Jasenka Smrekar, Marko Sokol, Lara Stipanović, Štefanija Šimunić, Martina Tadić, Alenka Tominac, Eva Tomurad, Lorena Trgovac, Una Trkanjac i Ljiljana Tršan.


Ankica Bubić


Jasminka Iličić

KERAMIKA

Voditeljica: Marija Stojanović, dipl. pov. umj.

Popis polaznika:
Hrvoje Gašparović, Jasminka Iličić, Tatjana Kirčenkova, Nives Knezović, Tena Kuzmanović, Elmira Majerić, Tatjana Mioč, Marijana Perić i Diana Šinjori.


Chiara Cukon

MALA ŠKOLA PRIMIJENJENE UMJETNOSTI

Voditeljica: Ana Jakić Divković, akademska grafičarka

Popis polaznika:
Sara Barišić, Dunja Blanuša, Chiara Cukon, Zrinka Hodak, Lucija Maloča, Barbara Martinović i Adrian Mikac.


Lucija Maloča


Niko Cigoj

MALA ŠKOLA ILUSTRACIJE I STRIPA

Voditeljica: Sanja Pribić, akademska grafičarka

Popis polaznika:
Korina Bilać, Niko Cigoj, Tonka Matić, Petar Nikolić i Roko Špilek.


Korina Bilać


Ljiljana Grozaj

BIJELO ZLATO – PAŠKA ČIPKA

Voditeljica: Veronika Filipec

Vilka Gadže, Ljiljana Grozaj, Vesna Horvatić, Zdenka Marić i Marija Sarić

 

fotografije s otvorenja izložbe snimio Čedomil Gros

Skip to content