Večer autorskih skladbi Georgea Gershwina

U subotu 15. 5. 2021. u predvorju Kulturnog centra održat će se koncert pod nazivom “Večer autorskih skladbi Georgea Gershwina” s početkom u 19 sati. 

Ulaz je slobodan, a besplatne ulaznice se mogu podignuti na porti Kulturnog centra radnim danom od 9 do 21 sat.

Jedan od najpoznatijih američkih skladatelja iz swing ere, George Gershwin (1898. – 1937.), postao je slavan i bogat već u ranoj mladosti. Skladao je zabavnu i plesnu glazbu, a u suradnji s bratom Irom autor je brojnih broadwayskih mjuzikla poput Lady be good, Funny face, Of Thee I Sing… Mnoge pjesme iz njegovih mjuzikla postale su evergreen-melodije. Svjetsku slavu postigao je skladbom Rapsodija u plavom (1924.), koja je najpoznatiji primjer spoja jazz i klasične glazbe. Skladatelj je prve američke opere Porgy i Bess (1935.), iz koje brojne obrade ostaju rado slušane skladbe sve do danas.

Program koncerta:
Rhapsody in Blue (uvodni motivi)
Summertime
It ain’t necessarily so
Oh lady be good
I loves you, Porgy
The man I love
Fascinating rhythm
Somebody loves me
I got rhythm

Izvođači:
Bruno Philipp, klarinet
Mario Igrec, gitara
Hrvoje Galler, klavir
Dinko Stipaničev, kontrabas

Mario Igrec diplomirao je filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. U Glazbenoj školi Vatroslava Lisinskog u Zagrebu dugi je niz godina radio kao profesor gitare i pročelnik Jazz odjela. Stalni je član ansambala Cubismo, Zagreb Jazz Portrait, Swing Again, Mario Igrec Jazz Project (Latin Jazz Project), Tro+Continuo, a do 2001. godine bio je članom i sastava Hot Club Zagreb. Surađivao je i s eminentnim stranim glazbenicima. Godine 2000. dobio je nagradu HGU-a Status za najistaknutijeg instrumentalista u 1999. godini u kategoriji jazz, latin, fusion i etno. S grupom Cubismo u proteklom je razdoblju osvojio 20 diskografskih nagrada Porin, među kojima tri osobno – za aranžman, te dvije za jazz kompoziciju.

Hrvoje Galler diplomirao je klavir na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji. Interes za jazz glazbu pokazuje  za vrijeme studija i kasnije kroz suradnju s renomiranim jazz glazbenicima. Projekti u kojima je sudjelovao, te sastavi s kojima ostvaruje suradnju su Luka Udžbinac band, Zagrebački Jazz Portrait, Jazz Me-Do, Joe&Maja Kolektiff, Nina Badrić, Jasna Bilušić, Jelena Balent, Maja Savić, Big Band HRT-a, Big Band vojnog orkestra, Bjelovarski Big Band, Soulfingers, Yammat, Cool Date, New Deal i drugi. Zaposlen je kao profesor klavira u  Glazbenoj školi Zlatka Balokovića.

Bruno Philipp jedan je od najistaknutijih predstavnika hrvatskih klarinetista. Uz diplomu Muzičke akademije u Zagrebu, usavršavao se na konzervatoriju u Parizu. Solistički je nastupio s brojnim relevantnim hrvatskim ansamblima, te ostvario suradnju s uglednim dirigentima i kompozitorima. Član je više komornih sastava. Aktivan je u osmišljavanju i realiziranju emisije Obrazovnog programa Hrvatskog radija Glazbena kutijica. Profesor je klarineta u Glazbenoj školi Blagoja Berse u Zagrebu.

Dinko Stipaničev je skladatelj, aranžer i multi instrumentalist. Magistrirao je klasični kontrabas na Glazbenoj akademiji u Skopju. Od 2019. godine stalni je član Simfonijskog orkestra Hrvatske Radio Televizije. Iste godine osnovao je i bend Re:Set s Vlatkom Butković i Zoranom Tomićem, s kojima stvara autorsku glazbu, te potpisuje aranžmane na svim pjesmama koje bend stvara. U svojoj dinamičnoj glazbenoj karijeri Dinko je bio član mnogih bendova od kojih su neki Sick Swing Orchestra, Small House Brown, Swingers, Hard Time, Billie and the kids, Jewsers, No Mans Land itd. Redovito nastupa na koncertima klasične glazbe, te jazz i blues koncertima u Hrvatskoj i inozemstvu.


*Koncert će se održati u skladu s propisanim epidemiološkim mjerama. Tijekom događanja posjetitelji su dužni pridržavati se uputa HZJZ. 

**Narodno sveučilište Dubrava zadržava pravo izmjene programa.

Narodno sveučilište Dubrava
Cerska 1, 10040 Zagreb
tel. 01 2050 030
ns-dubrava@ns-dubrava.hr
Kulturni centar i Infocentar
Dubrava 51 a, 10040 Zagreb
tel. 01 2050 050
www.ns-dubrava.hr

Skip to content