Srijedom u kazalište: Igra u dvoje

U sklopu programa Srijedom u kazalište, u srijedu 5. 5. 2021. u predvorju Kulturnog centra gostuje predstava Igra u dvoje glumačke družine Histrion.

Predstava počinje u 20.00 sati.

Izvode: Dora Fišter Toš i Janko Popović Volarić

Ulaznice: Ulaznice u prodaji od srijede 28. 4. do petka 30. 4. od 9 do 16 sati i od ponedjeljka 3. 5. do srijede 5. 5. od 9 do 19 sati u Infocentru Kulturnog centra. Cijena ulaznice je 40 kuna.


˝Igra u dvoje˝ humorna je drama Tita Strozzija, napisana 1956., u njegovoj najsnažnijoj književnoj, poslijeratnoj fazi. To je djelo hommage autorovoj posvećenosti i dubokoj strasti prema kazalištu kojem je kao glumac, pisac, redatelj, prevoditelj i pedagog posvetio cijeli svoj život. Ta se glavna tema nagovještava već i kroz podnaslov u kojem Strozzi navodi da je riječ o komadu iz kazališnog života u 3 čina.

Ovdje je, dakle, fokus na strasti, odnosno, na strastvenoj ljubavi u svim njenim dimenzijama. Još ako uz to zavirimo iza kulisa pa naiđemo na podatak da je ovu igru autor napisao za sebe i svoju životnu i scensku partnericu Elizu Gerner, asocijativna polja počinju se otvarati u beskonačnost.   

U tekst je utkan vječni dvoboj žene i muškarca gdje je jedino pravilo da nema pravila i gdje su dopuštena sva raspoloživa oružja. Bez obzira na to što je ˝Igra u dvoje˝ pisana za Nju i Njega, ova drama nam razotkriva mnoštvo likova. Koristeći se teatrom u teatru, ona koristi sav arsenal u postavljanju i razotkrivanju maski, u suprostavljanju ne samo muškarca i žene, glumca i glumice, već i opsjene i zbilje. Upravo onda kada pomislimo da smo došli do realiteta, autor nam izvlači sigurno tlo pod nogama i odvodi nas u novi krug kazališnih varki.   

Taj hod po rubu tvori dramsku napetost u ovoj izvrsnoj metateatarskoj drami, uz rušenje četvrtog zida što nas dodatno odvodi u prostor intime između partnera na sceni te između glumaca i publike.

Svi veliki tekstovi prkose prolaznosti i nadilaze okove vremenskih konvencija pa tako i ˝Igra u dvoje˝. Ona djeluje suvremeno, kao jučer napisana, s lakoćom i zaraznim užitkom čime trenutno zavodi glumce koji u njoj igraju, a vjerujemo i publiku.  

Dora Delbianco


Premijera: 20.01.2017

Autor: Tito Strozzi
Redatelj: Saša Broz
Adaptacija: Dora Delbianco
Kostimografija: Marita Ćopo
Scenografija: Miljenko Sekulić
Glazba: Matej Meštrović
Rasvjeta: Dražen Dundović
Ton: Marko Vodeničar
Tehnika: Enes Hodžić & Daniel Pavlović
Marketing: Elizabeta Nestić, Nikolina Radenić
Odnosi sa javnošću: Igor Rogina, Elizabeta Nestić
Producent: GD HISTRION
Autor fotografija: Damir Kudin

*Program se održava u skladu s propisanim epidemiološkim mjerama. Tijekom događanja posjetitelji su dužni pridržavati se uputa HZJZ. 

*Narodno sveučilište Dubrava zadržava pravo izmjene programa.

Narodno sveučilište Dubrava
Cerska 1, 10040 Zagreb
tel. 01 2050 030
ns-dubrava@ns-dubrava.hr
Kulturni centar i Infocentar
Dubrava 51 a, 10040 Zagreb
tel. 01 2050 050
www.ns-dubrava.hr

Skip to content