Koncert kvarteta Papandopulo

U subotu 17. 4. 2021. u predvorju Kulturnog centra održat će se koncert kvarteta Papandopulo s početkom u 19 sati. 
Nastupaju Nikola Fabijanić, sopran saksofon, Gordan Tudor, alt saksofon, Goran Jurković, tenor saksofon i Tomislav Žužak, bariton saksofon.

Ulaz je slobodan, a besplatne ulaznice se mogu podignuti na porti Kulturnog centra radnim danom od 9 do 21 sat.


PROGRAM:

Claude Pascal: Quatuor

  1. stavak Anime

Gordan Tudor: Scene

Mirela Ivičević: Goldspell

Petar Obradović: Petrichor

Georges Bizet: Jeux d’enfants


Najznačajniji i s punim pravom najeksponiraniji domaći komorni sastav” Papandopulo kvartet čine četvorica hrvatskih saksofonista, Nikola Fabijanić, sopran saksofon, Gordan Tudor, alt saksofon, Goran Jurković, tenor saksofon i Tomislav Žužak, bariton saksofon.

Njihovi koncerti redovito su praćeni burnim odobravanjem publike i pohvalama kritike:“Opuštenost i sigurnost u nastupu, intonativna preciznost i bogatstvo tonske kreacije, vještina u raznovrsnim artikulacijama, fantastična pokretljivost i preciznost kako u najvišim, tako i u najnižim registrima, jednom riječju, zadivljujuća tehnička potkovanost, temelji su na kojima članovi Papandopulo kvarteta grade svoju glazbenu izražajnost i izričajnost… Zbog toga Papandopulo kvartet može ponosno i dostojno nositi ime jednoga od najsvestranijih, najmuzikalnijih i strastveno glazbi posvećenih velikana hrvatske glazbene povijesti“. (Mirta Špoljarić, sbplus.hr, 27. siječnja 2014.)

Osobitu važnost Kvartet pridaje promicanju suvremene glazbe hrvatskih i inozemnih autora, pa su tako praizveli skladbe Mirele Ivičević, Margarete Ferek Petrić, Ante Knešaureka, Frana Đurovića, Mattiasa Kranebittera, Juliana Gamischa, Dubravka Palanovića, Tene Ivane Borić, Krešimira Seletkovića, Ivana Končića, Šimona Vosečeka, Željka Brkanovića, Davora Bobića, Tomislava Uhlika, te Gordana Tudora.

Surađuju s mnogim glazbenicima, među kojima sa Zagrebačkim kvartetom, Zagrebačkim solistima, Zagrebačkim kvartetom saksofona, Draganom Sremcem, Ivanom Batošem, Lindom Mravunac-Fabijanić, te stranim eminentnim saksofonistima kao što su Arno Bornkamp, Jean-Denis Michat, Jean-Yves Fourmeau, Lars Mlekusch, Amstel quartet, te Mobilis quartet.

Godine 2013. objavili su prvi album Papandopulo u izdanju Croatia Records, koji je od pet nominacija za nacionalnu diskografsku nagradu osvojio Porina za najbolju skladbu. Unatrag nekoliko godina ovaj album najprodavaniji je album klasične glazbe u Hrvatskoj. Kvartet je održao preko 200 koncerata na svim poznatijim festivalima i glazbenim manifestacijama u Hrvatskoj, te je redovit gost na pozornicama i festivalima u Italiji, Njemačkoj, Francuskoj, Mađarskoj, Austriji, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Srbiji. 2015. godine Kvartet je objavio svoj drugi nosač zvuka Per quattro, a 2017. i treći album Scherzo, oba u izdanju Croatia Records, kojima je opravdao očekivanja: “Vrsnost izvedbi, neopterećeni šarm zvučanja saksofona kao i raznolikost pristupa kvartetu glazbala koja već svojom primjenom nerijetko upućuje na bogatstvo primjerice jazzističkoga idioma… nedvosmisleno upućuju na samopouzdanje i uvjerenje da će, posebno kod mlađih slušatelja, naići na zanimanje i razumijevanje. Upravo u tom kontekstu novoga, neopterećenoga i zvukovno poticajnoga valja pozdraviti ovo izdanje i poželjeti mu da uz eventualnu pedagošku namjenu ostvari i svoju nepobitnu estetsku svrhovitost.” (Zdenka Weber, klasika.hr)

2019. godina je bila jedna od najuspješnijih godina za Kvartet Papandopulo. Osim velikog broja koncerata, u lipnju iste godine osvojili su Diplomu Milka Trnina za posebno uspješan i zapažen umjetnički nastup na otvaranju 6. izdanja festivala Izlog suvremenog zvuka. Nedugo nakon toga osvojili su i prvu nagradu – Grand Prix na cijenjenom međunarodnom natjecanju 3rd International Berliner Music Competition u konkurenciji od čak 40 komornih sastava. Osim prve nagrade u kategoriji profesionalnih komornih sastava osvojili su i dodatnu nagradu njujorške koncertne agencije Manhattan Concert Artist Award. Kao pobjednici u svojoj kategoriji imali su čast nastupiti 30. listopada 2019. g. u dvorani Berlinske filharmonije.

Članovi Kvarteta bave se i pedagoškim radom na muzičkim akademijama u Zagrebu, Splitu i Novom Sadu, u glazbenim školama u Zagrebu, Jastrebarskom i Samoboru, a djeluju i kao mentori-predavači na majstorskim radionicama u Hrvatskoj i u inozemstvu. Zajedno su 2008. pokrenuli Školu saksofona u Jaski, međunarodni proljetni seminar u Jastrebarskom za učenike i studente saksofona. Taj izuzetno uspješan projekt donio im je Nagradu Grada Jastrebarskog za 2014. godinu.


*Koncert će se održati u skladu s propisanim epidemiološkim mjerama. Tijekom događanja posjetitelji su dužni pridržavati se uputa HZJZ. 

**Narodno sveučilište Dubrava zadržava pravo izmjene programa.

Narodno sveučilište Dubrava
Cerska 1, 10040 Zagreb
tel. 01 2050 030
ns-dubrava@ns-dubrava.hr
Kulturni centar i Infocentar
Dubrava 51 a, 10040 Zagreb
tel. 01 2050 050
www.ns-dubrava.hr

Skip to content