Izložba Ljiljane Grozaj u Galeriji Kontrast

U Galeriji Kontrast, Dubrava 51 a, otvara se 7. prosinca u 18.00 sati izložba Ljiljane Grozaj pod nazivom “Slikočipke”. Galerija je otvorena do 31. prosinca 2020. radnim danom od 10.00 do 20.00 sati. Ulaz je slobodan. Otvorenje izložbe održat će se u skladu s propisanim epidemiološkim mjerama. 


LJILJANA GROZAJ

Slikočipke – 7. 12. – 31. 12. 2020. 

Slikočipke Ljiljane Grozaj

Čipkarica Ljiljana Grozaj u Galeriji Kontrast predstavlja svoj najnoviji ciklus radova, sastavljen od četrdesetak djela, nastalih posljednjih pet godina. Na njezinim radovima vješto spojeni krugovi i lukovi, čipku čine čvrstom i monumentalnom, a motive pravilno i ravnomjerno raspoređenima, uz pomoć čistih linija i oblika. Također, možemo uočiti lijepo ukomponiranu igru punog i praznog prostora, od čipkarskih minijatura, pa sve do prepoznatljivih motiva kao što su leptiri, cvijeće, ljudi i građevine, u kojima se odražava minucioznost autoričina rukopisa, kao i njezin osjećaj za pojedine detalje.

Čunčana čipka (engl. tatting) specifična je po načinu izrade. Nastaje vezanjem dvostrukih čvorića u krugove i lukove, uz zubiće koji služe kao dodatni ukras. Svatko tko se bavi nekim oblikom ručnog rada, a naročito izradom čipke, znat će koliko je truda, preciznosti i strpljenja potrebno za izradu jednog tako lijepog uratka, a osobito koliko je vremena utrošeno ne bi li se veliki izložbeni prostor popunio radovima.

Pohvalno je javnosti predstaviti ovako vješto i precizno izrađene Slikočipke, koje, ne samo što pomažu i potiču očuvanje same vještine izrade, već doprinose stvaranju slike o tradicijskom rukotvorstvu kao umijeću velike vrijednosti, koje ne pripada isključivo prošlosti, već ima svoje prepoznatljivo mjesto i u suvremenom životu.

Emina Baričević, čipkarica iz Križevaca

Ljiljana Grozaj rođena  je1963. godine u Osijeku. Djetinjstvo je provela u Đakovu, gdje je završila osnovnu i srednju školu, da bi potom upisala Ekonomski fakultet u Osijeku, na kojem je diplomirala 1986. godine. Po završetku studija seli u Zagreb, dok danas živi  u Lukavcu, pokraj Velike Gorice te radi kao knjigovođa. Od najranijeg djetinjstva, umjetnost je, u raznim oblicima, prisutna u njezinom životu. Već kao osnovnoškolka uspješno je svirala harmoniku u orkestru i pjevala u školskom zboru, pisala literarne radove te počela osvajati prva priznanja. Uz majku Evu naučila je štrikati i vesti goblene, a potom i heklati. Ubrzo se okušala i u zlatovezu. Nakon što je 2011. godine kupila sliku izrađenu u pickpoint tehnici, bila je potaknuta i sama se okušati u izradi različitih motiva na plišanoj podlozi. Istom tehnikom služi se prilikom izrade prigodnih blagdanskih i rođendanskih čestitki, čestitki povodom vjenčanja, pri izradi bookmarkera i sl. Prvu samostalnu izložbu slika u pickpoint tehnici održala je u Svetom Križu Začretju 2012. godine, u sklopu „Tjedna kulture, zabave i športa“, a od 2019. godine okušala se i u stvaranju čipki u tehnici tattinga.

fotografije s otvorenja izložbe snimio Čedomil Gros

Skip to content