Izložba “Advent u Zagrebu” u Fotogaleriji Dubrava

U Fotogaleriji Dubrava, Dubrava 51 a, otvara 7. prosinca u 19.00 sati natječajna izložba “Advent u Zagrebu”. Organizatori izložbe su Narodno sveučilište Dubrava i Fotoklub Zagreb. Izložba je otvorena do 31. prosinca 2020., radnim danom od 10.00 do 20.00 sati. Ulaz je slobodan. Otvorenje izložbe održat će se u skladu s propisanim epidemiološkim mjerama. 


ADVENT U ZAGREBU

Natječajna izložba Narodnog sveučilišta Dubrava i Fotokluba Zagreb – 7. 12. – 31. 12. 2020. 


Branko Margetić, Oni dolaze i odlaze

U BLAGDANSKOM OZRAČJU

I ove će se godine održati međunarodno poznata manifestacija Advent u Zagrebu, no u smanjenom i prilagođenom obujmu, zbog pogoršanja epidemiološke situacije te strožih mjera kojih se organizatori, ali i posjetitelji moraju pridržavati. Otuda i prijedlog organizatora da božićne blagdane provedemo u krugu obitelji i svojih najmilijih, što je i bit Božića.   

Advent u Zagrebu tradicionalna je predblagdanska manifestacija uoči Božića i Nove godine, odnosno u vrijeme pripreme za blagdan Božića i početak crkvene godine. Započinje četiri nedjelje prije Božića, a ovogodišnji Advent priređen je u vrijeme od 30. 11. 2020. do 7. 1. 2021. godine.  

Manifestacija Advent u Zagrebu tradicionalno se održava od 2010., svake godine, na više lokacija, pretežno u centru Zagreba, uz bogat kulturno-zabavni i umjetnički program, te raznovrsnu i bogatu gastro i rekreativnu blagdansku ponudu. Koliko je Advent u Zagrebu poseban po koncepciji i bogatstvu programa, sadržaja i blagdanskog ozračja, govori i podatak da je tri puta zaredom (2016., 2017. i 2018. godine) proglašen najboljom destinacijom za božićne blagdane u Europi prema glasovima posjetitelja portala „European Best Destinations“.

Vrijeme Adventa je vrijeme, kako je to zapisao Miljenko Jergović u prigodnom eseju »Blagdanska nostalgija«, u prosincu 2018, kada »započinje neki neobičan i vazda isti proces u glavi i u duši baš svakoga čovjeka, bogatog i siromašnog, vjerujućeg i nevjerujućeg, kršćanina i inovjerca, naivka i cinika, samotnika i bekrije…«

Upravo ova izložba, u kontekstu zapisa poznatog književnika, novinara i publicista, ima tu namjeru – da nas svojim pojedinačnim fotografijama i raznovsnim pričama vrati i podsjeti na neka od brojnih događanja i prizora čarolija Zagrebačkog Adventa u proteklih pet godina (2015.-2019.), u kojima smo uživali i radovali se nadolazećem Božiću i Novoj godini. Ova godina je drugačija, stoga je i izložba Advent u Zagrebu drugačija.

Riječ je o natječajno – žiriranoj izložbi, pa je tako i sastav žirija bio važan i značajan. Tročlani žiri činili su istaknuti stručnjaci u svojim područjima djelovanja: Svebor Vidmar, prof. likovnih umjetnosti, ilustrator, književnik i voditelj triju galerija u Narodnom sveučilištu Dubrava, Antun Krešić, akademski slikar i Čedomil Gros, fotograf, EFIAP, član Fotokluba Zagreb.

Razmišljajući o vremenskom okviru ovogodišnje izložbe Advent u Zagrebu, za razliku od prijašnjih, koje su bile promotivne, organizatori su se ove godine odlučili za natječajnu i retrospektivnu izložbu. Na natječaj organizatora izložbe do 15. 11. 2020. pristiglo je 117 fotografija od 36 autora, članica i članova Fotokluba Zagreb, od kojih je žiri anonimnim putem odabrao 48 fotografija 22 autora za izložbu. U procesu žiriranja, različite fotografije na svakog su od članova žirija djelovale drugačije i pobudile različite i slojevite emocije, stoga izbor najboljih fotografija nije bio ni lak ni jednostavan. Namjera i cilj članova žirija bili su da odabranim najboljim fotografijama ostvare prisnu interakciju s publikom i potaknu njezina sjećanja i promišljanja o proteklim Adventima, u kontekstu sadašnjeg vremena i nastale složene epidemiološke situacije te osvijeste značenje i cilj Adventa.

Pri ocjenjivanju i odabiru fotografija žiri je vodio računa o vizualnom dojmu, tehničkoj kvaliteti, i o narativnim i estetskim vrijednostima svake fotografije. Istovremeno je razmišljao i o izložbi – o njezinoj idejnoj koncepciji, postavu, cjelovitosti i namjeni. Koncepcija izložbe je pluralistička i sadrži fotografije različitih ideja, pristupa i postupaka, od klasične, reporterske do umjetničke (kreativne) fotografije.

Žiri je iz fundusa pristiglih fotografskih radova odabrao finaliste natječaja i dodijelio nagrade i pohvale najuspješnijim autorima za najbolje fotografije. Prvu nagradu dobio je Branko Margetić za fotografiju – Oni dolaze i odlaze, drugu Ivanka Gavran za fotografiju – Vatromet, a treću Mary Crnković Pilaš za fotografiju – Ptičica. Pohvale su dobili: Hrvoje Mahović za fotografiju Eksplozija Zagrebačkog Adventa 1, Karmen Stošić za fotografiju – Sve je jedno božićno drvce i Irena Vukčević za fotografiju – Tiha noć.  

Ove fotografije posebno se ističu svojim osebujnim narativom, posebnim estetskim i tehničkim kvalitetima te vrijednostima koje odaju široku likovnu kulturu i osebujne senzibilitete njihovih autorica i autora. One su po svojem karakteru, značenju i vrijednosti – dokumenti, informacije i samostalna umjetnička djela. Mnoge od njih, uz prezentaciju realne zbilje, imaju i metaforička značenja, pa tako prikazuju više od realne stvarnosti, krečući se prema mašti, najdubljim osobnim emocijama, promišljanjima te samim time i posebnim likovnim ostvarenjima.

Vinko Šebrek, AFIAP, ESFIAP
Počasni predsjednik Fotokluba Zagreb


Ivanka Gavran, Vatromet

Ocjenjivačko povjerenstvo:
– Svebor Vidmar, voditelj Galerije Vladimir Filakovac Narodnog sveučilišta Dubrava (predsjednik)
– Čedomil Gros, EFIAP
– Antun Krešić, akademski slikar i fotograf


Mary Crnković Pilaš, Ptičica!

Popis nagrađenih radova:

1. nagrada:
Branko Margetić – Oni dolaze i odlaze

2. nagrada:
Ivanka Gavran – Vatromet

3. nagrada:
Mary Crnković Pilaš – Ptičica!


Hrvoje Mahović, Eksplozija Zagrebačkog Adventa 1

Pohvale:
Hrvoje Mahović – Eksplozija Zagrebačkog Adventa 1
Karmen Stošić – Sve je jedno božićno drvce
Irena Vukčević –Tiha noć


Karmen Stošić, Sve je jedno božićno drvce

Popis odabranih autora i radova:
1. Đorđe Bojanić – Advent u tunelu Grič; Pod zaštitom kralja; Predah
2. Mary Crnković Pilaš – Ptičica! (3. nagrada)
3. Ivanka Gavran – Sv. Nikola; U prolazu; Vatromet (2. nagrada)
4. Alemka Goles – Svemirski ugođaj
5. Kristina Jelenčić – Advent u Zagrebu; Čarolija pod lampicama; Pogled na katedralu; Zrinjevac i advent
6. Željko Jovanović – Advent kod Matoša; Božićni tramvaj; Raspjevani Zrinjevac
7. Miroslav Kadija – Noćni čuvari klizališta
8. Ognjen Karabegović – Ples vila; Kraljica; Radost Adventa
9. Biljana Knebl – Christmas Moon; Detail
10. Đurđica Kocijančić – Advent u tunelu Grič; Papirnati u tunelu Grič
11. Zrinka Lovrić – Gradski moving; Predah na klizalištu; Tunel
12. Hrvoje Mahović – Eksplozija Zagrebačkog Adventa 1 (pohvala)
13. Višnja Makek – Radost za djecu i odrasle
14. Branko Margetić – Advent u Zagrebu; Lampice; U predgrađu; Oni dolaze i odlaze (1. nagrada)
15. Miljenko Marotti – Zrinjevac
16. Željko Novaković – Dolac; Jurišićeva
17. Vesna Špoljar – Bajka; Čestitka; Život u crvenom
18. Vlasta Štalekar – Lampioni želja; Svečani Zrinjevac; Svjećice
19. Karmen Stošić – Božićna svijetla grada; Sve je jedno božićno drvce (pohvala)
20. Sandra Tralić – Katedrala ogrnuta duhom adventa; Radost adventa; Zvjezdani Zrinjevac
21. Davorka Trbojević – Radost u tunelu
22. Irena Vukčević – Tiha noć (pohvala)


Irena Vukčević, Tiha noć


Željko Jovanović, Advent kod Matoša


Miljenko Marotti, Zrinjevac


Đorđe Bojanić, Predah


Ognjen Karabegović, Radost Adventa


Davorka Trbojević, Radost u tunelu

fotografije s otvorenja izložbe snimio Čedomil Gros

Organizatori izložbe:
Narodno sveučilište Dubrava i Fotoklub Zagreb

Skip to content