IZAZOVI LINIJE

Suvremena keramika i staklo – 6. 2. – 22. 2. 2012. 


Boris Roce

IZAZOVI LINIJE

Linija je elementarno i na prvi pogled maksimalno asketsko likovno izražajno sredstvo, koje međutim ima tu sposobnost da od minimuma stvori maksimum. Da svojom izražajnošću stvori neočekivano bogatstvo vizualnih asocijacija i doživljaja. Linija u sebi sažimlje dinamiku i energiju, ali i snagu i strukturalnost. U znalačkim linijskim potezima združuju se analitičnost, emocionalnost i impulzivnost, disciplina i spontanost, snaga mišljenja i snaga imaginacije. Izražavanje linijom pohvala je ruci, jer se tako bilježi vlastito disanje i vlastito postojanje, kao tragovi stanja i raspoloženja, ali i egzistencijalnih razmišljanja. Profinjenom jednostavnošću linije moguće je ispričati cijeli niz likovnih priča – od onih meditativnih, do onih zgusnuto ekspresivnih. Pritom je moguće jednako uvjerljivo pričati o cijelim svjetovima, kako o onim unutarnjima, svojih autora, tako i o onima cijeloga čovječanstva. Isto tako se i  hvatati jednim krajem za daleke korijene kolektivne memorije, a drugim za beskrajne linijske spirale univerzuma. Nije stoga čudno da je umjetnicima linija uvijek izazov, od pamtivijeka do danas. Pogotovo je ona izazov danas, provlačeći se u svim medijima. Bila je ona, ne bez razloga, u ovom slučaju izazov i grupi keramičara suvremenog izričaja Sekcije za keramiku, staklo i porculan ULUPUH-a, koji u slijedu cijelog niza tematskih projekata realiziranih posljednjih godina pomiču keramiku u područje suvremene umjetničke prakse, smještajući je uz bok ostalim aktualnim medijima i time u područje promatranja iz suvremenog rakursa.

Najnoviji projekt iniciran od ove sekcije – IZAZOVI LINIJE, može se reći da na određeni način predstavlja drugi dio 2010. godine izvedenog projekta „Kiparsko u keramici“, koji se bavio problematikom volumena u keramičkome mediju, odnosno odnosom keramičarskog i kiparskog pristupa u građenju volumena. Sada međutim, u ovome projektu, nije u fokusu interesa način oblikovanja i modeliranja forme, već način komuniciranja s linijom u keramici. Linijom koja je tu prisutna na tri načina: kao plošna (na podlozi), prostorna i virtualna, a kroz radove autora mogu se pratiti njezine metamorfoze. Najčešće se, u većine izloženih radova, ona voli držati podloge, pa keramičari, komunicirajući s njom u zoni epiderme, stvaraju svojim linijsko-crtačkim ili linearno-slikarskim oslikom uzbudljivo vizualno događanje na površini keramičkih (i staklenih) ploča, skulptura, objekata, plitica, vaza, tanjura… Pritom imaginacija umjetnika kreće od minimalistički urezanog ili iscrtanog arhetipskog crteža, te u površinu utisnutog crtolikog udubljenja, do profinjenih linijskih struktura i „hokusaijevskih“ šara. Ili od dominacije jedne zlaćane linije, do bogatog kolorističkog linijskog vatrometa. Takva „površinska linija“ nekad se ipak poželi transformirati iz neopipljivo-dvodimenzionalnoga u opipljivo-trodimenzionalno – iz plošnoga u prostorno, pa združujući se s drugim materijalima i medijima, sa svjetlom i sa zrcalnim efektima, ona zaposjeda prostor kao instalacija ili objekt. Odnos linije/crteža i prostora tad se mijenja, a na našu percepciju i osjetila dodatno djeluju i pridruženi efekti. Zato se u toj situaciji mijenja i njezino sagledavanje, jer sve prelazi u drugu i drukčiju dimenziju. A pogotovo je ta dimenzija drukčija onda kad linija odskoči iz prostorno-taktilne zbilje u neopipljivi svijet elektronskih medija, u kojima se, začudo, unatoč svom taktilnom porijeklu, ona osjeća lako i prostorno oslobođeno. Jer tu je ona, kao što je to često slučaj i sa suvremenim crtežom, kroz multimediju i video ušla u jednu novu realnost.

Važno je na kraju reći da autori koji tu sudjeluju na izložbi IZAZOVI LINIJE pripadaju onoj grupi suvremenih keramičara koja njeguje poseban odnos prema mediju keramike. Keramičari su to koji imaju naglašenu osjetljivosti za prirodu svoga medija, za oblikovanje forme, ali i za strukturu površine i njezinu obradu. Njihov je pristup analitički, a način rada strog i discipliniran. Unatoč tome, radovi su im puni privlačne poetičnosti i snažne energije. Volumeni koje stvaraju i koji su u ovome projektu jedna od podloga njihovih linijskih vizualnih igara, najčešće su sažeti, reducirani i zgusnuti, strukturalni i elementarni. Time su sukladni onoj elementarnoj prirodi same linije, koja se skoro „sestrinski“ pridružuje po karakteru joj sličnim skulpturama, objektima, pločama i instalacijama, na čijim površinama, ili u čijem zagrljaju znalački profinjeno pleše svoj likovni ples. Dojam koji najposlije odašilju djela ovih umjetnika istinski je snažan. Jer minimalistička redukcija uvijek nosi maksimalnu vizualnu poruku, što je ovaj projekt dokazao. Dokazao je da jednostavni, sažeti i profinjeno korišteni izražajni efekti otvaraju (posebno u keramici!) sva osjetila i magično uvlače gledatelja u priču. I na kraju je još jednom potvrdio da podvrgavanje keramike suvremenim vizualnim transformacijama otvara nove mogućnosti iščitavanja ovoga medija, što u kontekstu suvremenog iščitavanja daje keramici novu vizualnu puninu i novo značenje.

Višnja Slavica Gabout


Ljerka Njerš


Sanja Stani


Smiljana Brezovec Meštrić

POPIS IZLOŽENIH RADOVA:

Vedrana Balković
1.  „Glazbala 1 (2 gitare)“ – objekti (keramika, žica)
2. „Glazbala 2 (1 citra)“ – objekt (keramika, žica)
3. „Glazbala 3 (2 harfe)“ – objekti (keramika, žica)

Andrea Bassi
1. „Art“, mozaična slika
2. „Art I“, mozaična slika

Željka Bračko
1. „Slikopisi davnina“, instalacija

Smiljana Brezovec Meštrić
1. „Igram se linijom, linija se igra sa mnom“ – instalacija

Ivančica Cvitić Znidarčić
1. „Ptica I“, plitica
1. „Ptica II“, plitica

Nadica Eichhorn
1. „Linija keramosfere 1“, skulptura
2. „Linija keramosfere 2“, skulptura

Đurđica Horvat
1. „Poruka iz srca“, instalacija

Pamela Ivanković
1. „Basic line““, instalacija

Vera Kovačić
1. Diptih 2, keramičke ploče
2. Diptih 3, keramičke ploče

Željka Korbar
1. „Pravi put“, instalacija (keramika/svjetlo)

Andrea Kržišnik Pušić
1. „Mjera linije“, keramička ploča

Višnja Markovinović
1. „Linije u recesiji“, skulptura

Marta Milunić
1. „Smiling silos“, grupna skulptura

Ljerka Njerš
1. „Atomska jezgra“ (iz ciklusa Hommage Ruđeru Boškoviću), ploča, staklo
2. „Igra odvojenih svjetova“ (iz ciklusa Hommage Ruđeru Boškoviću), ploča, staklo

Marina Orlić
1. „Val“, skulptura
2. „Titanic“, skulptura“
3. „Čovjek u moru“, skulptura

Vladimir Pecić
1. „Otisak linije I“, keramička ploča
2. „Otisak linije II“, keramička ploča

Zdenka Pozaić
1. „Zidovi sjećanja“ 19 i 20 (objekti)

Neva Prpić
1. „Bon appetit“, instalacija

Karmen Ptičar
1. DVD film i rad čiji je nastanak prikazan na DVD-u

Boris Roce
1. „Vaza 27“, skulptura, oslik grafičkim tehnikama
2. „Grmlje 1“, keramička ploča, oslik keramičkim i grafičkim tehnikama
3. „Pejzaž 3“, keramička ploča, osliik keramičkim i grafičkim tehnikama

Đurđica Skelin
1. „Utisak 1“ – keramička ploča
2. „Utisak 2“ – keramička ploča

Liljana Smodlaka
1. „Linea I“, keramička ploča, žica
2. „Linea II“, keramička ploča, žica

Sanja Stani
1. „Vrtlog I“, skulptura
2. „Vrtlog II“, skulptura

Blaženka Šoić Štebih
1. „Treba li presjeći keramički gordijski čvor?“, skulptura

Marina Tudjina Badurina
1. „Suza“, skulptura

Ivančica Vončina
1. „Dva vrča“, grupna skulptura

Klaudija Vukman
1. „Jasna“, skulptura
2. „Čista“, skulptura


Pamela Ivanković


Andrea Bassi


Vedrana Balković


Višnja Markovinović


Blaženka Šoić Štebih

Vedrana Balković rođena je 1950. godine u Zagrebu, gdje je završila Školu primijenjene umjetnosti, odsjek keramike, a potom diplomirala Likovne umjetnosti na Pedagoškoj akademiji u Zagrebu. Stalno je prisutna na likovnoj sceni od 1970. godine. Sudjelovala je na više samostalnih i na mnogim skupnim žiriranim izložbama u zemlji i inozemstvu. Članica je ULUPUH-a i LIKUM-a. Živi u Križu kraj Zagreba.

Andrea Bassi rođena je 1962. godine u Rijeci. Diplomirala je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu i specijalizirala ikonopis na Fakultetu za likovne umjetnosti u Ateni.  Od završetka likovne akademije kontinuirano izlaže i do sada se predstavila na petnaestak samostalnih i tridesetak skupnih izložbi u zemlji i svijetu (Kanada, Chile, Italija, Taiwan…). Članica je ULUPUH-a. Godine 2000. i 2001. boravila je u Kini te istraživala i stvarala u Jingdezhen Sanbao Ceramic Art Institute. Djeluje kao samostalna umjetnica, na području slikarstva, keramike, animiranog filma, ilustracije i dizajniranja uporabnih predmeta. Radovi su joj uvršteni u knjige „Povijest moderne keramike u Hrvatskoj“ i „Suvremena keramika u Hrvatskoj“ autorice Marine Baričević. Dobitnica je Godišnje nagrade ULUPUH-a za 2011. godine. Živi i radi u Zagrebu i Dubrovniku.

Željka Bračko rođena je u Varaždinu 1960. godine. Keramikom se bavi od 1996. godine. Više godina usavršavala se u studiju za keramiku Blaženke Šoić Štebih u Varaždinu. Sudjelovala je na brojnim skupnim izložbama Kerameikona i ULUPUH-a. Živi radi u Varaždinu.

Smiljana Brezovec Meštrić rođena je 1962. godine u Prelogu. Keramikom se bavi od 1996. godine. Izlagala je na 4 samostalne i 50 skupnih izložbi, te sudjelovala na nekoliko međunarodnih likovnih kolonija keramičara. Dobitnica je nekoliko nagrada i priznanja: na 1. međunarodnoj izložbi keramike „Hommage baroku“ 1997. godine u Varaždinu; na međunarodnoj izložbi keramike „Flower vases 2002.“ u Zagrebu. Članica je ULUPUH-a, HDLU-a i HZSU-a.

Ivančica Cvitić Znidarčić rođena je 1946. godine u Zagrebu. Završila je Školu primijenjene umjetnosti u Zagrebu (tehnološko – keramičarski odjel), te Pedagošku akademiju u Zagrebu, a 1976. godine Visoku školu za primijenjenu umjetnost (Hochschule für angewandte Kunst) u Beču. Od 1987. do 2004. godine predavala je na odjelu za keramiku Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn u Zagrebu. Od 1976. godine članica je ULUPUH-a. Izlagala je na više od 80 skupnih izložbi (Zagreb, Beč, Faenza, Sarajevo, Mostar, Ljubljana, Lisabon, New York ). Nagrađena je počasnom diplomom II. svjetskog trienala male keramike i srebrnom medaljom na međunarodnom Festivalu postmoderne keramike u Varaždinu. Živi u Zagrebu.

Nadica Eichhorn rođena je 1950. godine u Zagrebu. Po obrazovanju diplomirani inženjer kemijske tehnologije. Keramikom se bavi od 2002. godine. U CEKAO-Zagreb 2005. pod vodstvom keramičarke Mirjane Rajković stječe zvanje oblikovatelj predmeta od gline. Do sad je izlagala na 5 samostalnih te sudjelovala na 40-ak žiriranih izložbi u zemlji i inozemstvu. Članica je ULUPUH-a, Likum-a, ULSZ-a i FOTOZINE org. Živi u Zagrebu.

Đurđica Horvat rođena je 1961. godine u Rijeci. Diplomirala je 1994. godine kiparstvo na autorskoj umjetničkoj školi AGORA u klasi akademskog kipara Ivana Kožarića. Nagrađivana je više puta posebnim priznanjima i pohvalama na žiriranim i međunarodnim izložbama, te pohvaljena za izraziti doprinos kulturi u Hrvatskoj. Član je ULUPUH-a i HZSU-a. Dobitnica Godišnje nagrade ULUPUH-a za 2011. godine. Živi u Velikoj Mlaki, djeluje u Zagrebu.

Pamela Ivanković rođena je 1966. godine u Zagrebu. Školu primijenjene umjetnosti završila je 1985. godine. Keramikom se bavi od 1994. godine. Izlagala je samostalno te na mnogim skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Dobitnica je nagrade Talijanske unije (1999.) grada Grožnjana i Narodnog sveučilišta Trst, Nagrade za alternativno djelo (2002.) i Ex-tempore Piran. Članica je ULUPUH-a i HZSU-a (od 2005.) Živi u Grožnjanu i Zagrebu.

Vera Kovačić rođena je 1945. godine u Rumi (Srbija). Završila je Višu pedagošku školu – likovno usmjerenje u Novom Sadu. Diplomirala je na Fakultetu primenjenih umetnosti, na odjelu keramike u Beogradu, gdje je i magistrirala 1983. godine. Živi u Hvaru.

Željka Korbar rođena je 1959. godine u Zagrebu. Priredila je do sada jednu samostalnu izložbu i sudjelovala na dvadesetak skupnih žiriranih izložbi, na kojima je dobitnica dvije počasne diplome. Članica je ULUPUH-a i Kerameikona iz Varaždina. Živi i radi u Zagrebu.

Andrea Kržišnik Pušić rođena je 1961. godine u Zagrebu, gdje je 1981. završila Školu primijenjene umjetnosti u klasi prof. Barlovića. Od završetka školovanja profesionalno se bavi umjetničkim radom. Do sada je izlagala na više od 40 samostalnih i skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu, a dobitnica je i nekoliko počasnih diploma za svoj rad. Uvrštena je u knjige „Suvremena keramika u Hrvatskoj“ i „Povijest moderne keramike“. Članica je ULUPUH-a i LIKUM-a. Živi i radi u Zagrebu.

Višnja Markovinović rođena je 1930. u Zagrebu, gdje je 1955. godine diplomirala na Akademiji primijenjenih umjetnosti, u klasi prof. Ernesta Tomaševića. Nakon akademije studijski je boravila u Italiji, Francuskoj, Nizozemskoj i Španjolskoj, a od 1961. do 1977. živjela je u Londonu, gdje se umjetnički usavršavala u poznatim londonskim likovnim radionicama. Članica je Arts Society of Paddington (ASP) i National Society of B.A. (NS), a od 1972. i International Association of Art (AIAP- IAA). U nas je dugogodišnja članica HDLU-a i LIKUM-a, kao i ULUPUH-a, te varaždinskog Kerameikona. Održala je do sada 23 samostalne izložbe, u Velikoj Britaniji sudjelovala na 27 skupnih, a sveukupno bila sudionica na gotovo 200 žiriranih izložbi u zemlji i inozemstvu. Dobitnica je mnogih nagrada i priznanja. Radovi joj se nalaze u mnogobrojnim muzejima i privatnim zbirkama u domovini i širom svijeta. Živi i radi u Zagrebu.

Marta Milunić rođena je 1939. godine u Zagrebu. Diplomirala na Medicinskom fakultetu u Pragu. Od 1968. do 1970. privatno je studirala keramiku kod prof. Blanke Dužanec. Od 1970. profesionalno se bavi keramikom, te postaje članicom ULUPUH-a. Održala je 14 samostalnih i sudjelovala na pedesetak skupnih, žiriranih izložbi u Hrvatskoj i u inozemstvu. Članica je i Kerameikona iz Varaždina. Otkupne nagrade za Muzej za umjetnost i obrt u Zagrebu: 1970., 1972. i 1987. godine. Živi i radi u Zagrebu.

Ljerka Njerš rođena je 1937. godine u Begovom Hanu (Bosna i Hercegovina). Završila je Školu primijenjene umjetnosti u Zagrebu – odjel keramike kod prof. Blanke Dužanec, a potom diplomirala slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu kod prof. Marina Tartaglie. Grafiku je studirala u The Curwen Studio u Londonu. Izlagala je u zemlji i u inozemstvu. Osim brojnih skupnih, imala je preko 80 samostalnih izložbi. Godine 2012.. izdana joj je monografija. Između ostalih nagrada dobitnica je i Nagrade grada Zagreba (1995.), te Specijalne nagrade za staklo na Međunarodnoj izložbi minijature u Majdanpeku 2010. godine. „Galerija Ljerke Njerš“ otvorena je u Žepču u Domu kulture 2010. godine. Živi i radi u Zagrebu.

Marina Orlić rođena je 1958. godine u Puli. Djeluje kao samostalna umjetnica, profesionalno se baveći keramikom, kiparstvom i slikarstvom. Članica je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika (HZSU), HDLU Istre i ULUPUH-a. Realizirala je nekoliko javnih radova u Hrvatskoj (Pula, Medulin, Pomer) i BiH (Mostar), te radila na restauraciji zidnih slika na nekoliko spomenika kulture u Istri. Svojim radovima zastupljena je u knjigama „Povijest moderne keramike u Hrvatskoj“ i „Suvremena keramika u Hrvatskoj“ autorice Marine Baričević, a djela joj se nalaze i u nekoliko javnih i privatnih zbirki umjetnina. Suosnivačica je i predsjednica Centra za oblikovanje keramike „Krater“ u Puli. Surađuje s pulskom Školom primijenjenih umjetnosti i dizajna (keramičke radionice za učenike kiparskog odjela). Živi i radi u Puli.

Vladimir Pecić rođen je 1948. godine u Zagrebu. Godine 1968. završio je
Školu primijenjene umjetnosti – odjel keramičkih tehnika u Zagrebu. Održao je 16 samostalnih izložbi, sudjelovao na 56 skupnih žiriranih i 8 međunarodnih izložbi. Dobitnik je brojnih nagrada i diploma (dva puta u Faenzi, na Concorso Internationale della Ceramica d´Arte Contemporanea). Godine 1984. rad mu je otkupljen za fundus zagrebačkog Muzeja za umjetnost i obrt. Član ULUPUH-a, LIKUM-a i HZSU-a. Živi u Zagrebu.

Zdenka Pozaić rođena je 1940. godine u Čazmi. Školu primijenjenih umjetnosti u Zagrebu završila je 1960., a 1966. godine diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Godine 1968. završila je Specijalku za grafiku. Početkom devedesetih počinje raditi reljefe u drvu i keramici, a 1995./96. okušala se i u slikanju na emajlu. Objavila je mnoge pjesničko-grafičke mape i bibliofilska izdanja. Imala je 50 samostalnih izložbi i sudjelovala na više od 300 skupnih u zemlji i inozemstvu. Dobitnica je više nagrada za grafiku, crtež i ex-libris. Članica je ULUPUH-a i HDLU-a. Godine 2012. izdana joj je monografija. Živi u Zagrebu.

Neva Prpić rođena je 1950. godine u Beogradu (Srbija). Završila je keramiku u CEKAO Zagreb, pod umjetničkim vodstvom Mirjane Rajković. Od 1995. član je njene radionice koja djeluje pri istom centru. Od 2004. član je Kerameikona, a od 2005. godine ULUPUH-a. Od 1998. redovito izlaže u Hrvatskoj i inozemstvu. Živi u Zagrebu.

Karmen Ptičar rođena je 1962. godine u Zagrebu, gdje 1981. završava Školu
primijenjene umjetnosti. Izlagala je na 10-ak samostalnih te sudjelovala na mnogobrojnim skupnim izložbama. Članica je ULUPUH-a, LIKUM-a i HZSU- a. Živi u Zagrebu.

Boris Roce rođen je 1952. godine u Kičevu (Republika Makedonija). Završio je Filozofski fakultet u Rijeci (sad Akademija primijenjenih umjetnosti), odsjek likovni odgoj i likovne umjetnosti, smjer grafika, u klasi prof. Butkovića. Keramikom se bavi od 1986. godine. Izlagao je na 30 samostalnih i preko 400 skupnih izložbi. Dobitnik je 16 međunarodnih i 5 nacionalnih nagrada. Sudionik je 36 keramičarskih raku kolonija. Živi i radi u Rijeci.

Đurđica Skelin rođena je 1955. godine u Zagrebu, gdje je diplomirala na Ekonomskom fakultetu. Keramikom se bavi od 1985. godine. Kod profesorice Mirjane Rajković učila je osnove i tehnologiju keramike. Usavršavala se u Švicarskoj i Austriji na području stare japanske vještine- raku. Predstavila se na petnaest samostalnih i preko 50 skupnih izložbi u zemlji svijetu (Austrija, Italija, Portugal, Francuska , Aveiro…). Sudionik je brojnih likovnih kolonija i studijskih putovanja. Član je HDLU-a, ULUPUH- a i LIKUM-a. Živi u Zagrebu.

Liljana Smodlaka rođena je 1940. godine u Sutivanu na Braču. Završila je prvi stupanj Akademije primenjenih umetnosti u Beogradu. Potom je specijalizirala keramiku u Londonu, prvo na Paddington Institute, a zatim na Putney School of Art. Izlagala je na 26 samostalnih i na mnogobrojnim
skupnim izložbama. Živi u Splitu.

Sanja Stani rođena je 1967. godine u Zagrebu, gdje je završila Školu primijenjene umjetnosti (odsjek keramike), a nakon toga diplomirala etnologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Umjetničkim oblikovanjem keramike bavi se od 1985. Sudjeluje na samostalnim (7) i skupnim (brojne) izložbama. Član je ULUPUH-a i HZSU-a. Dobitnica je nekoliko međunarodnih nagrada: 2. nagrade za najbolje djelo mladog autora (II. i III. međunarodni Ex- tempore keramike, Piran, 2001. i 2002.); Grand prix VI. međunarodnog Ex-tempore keramike, Piran 2005.; Godišnje priznanje ULUPUH- a 2005. godine. Živi u Zagrebu.

Blaženka Šoić Štebih rođena 1948. godine u Varaždinu. Keramikom se bavi gotovo 30 godina nakon što se usavršavala u Švicarskoj, Njemačkoj i SAD-u. Održala je brojne samostalne izložbe te sudjelovala na brojnim skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu. Članica je ULUPUH-a, predsjednica KERAMEIKONA- Hrvatskog keramičarskog udruženja i IAC-a, članica Međunarodne akademije za keramiku u Ženevi. Uz umjetnički rad bavi se pedagogijom te pisanjem stručnih članaka u keramičarskoj periodici. Organizira velike međunarodne izložbe. Godine 2005. nagrađena je Zlatnom medaljom grada Varaždina za izniman doprinos kulturi i promociji keramike kao umjetnosti. Živi u Varaždinu. 

Marina Tudjina Badurina rođena je 1952. godine u Zagrebu. Završila Školu primijenjene umjetnosti u Zagrebu, smjer keramike. Godine 1976. diplomirala na Bath Academy of Art u Velikoj Britaniji. Održala je samostalne izložbe u Zagrebu, Londonu, Milanu, Veneciji, Dubrovniku, Sarajevu, Pregradi i Piranu. Više puta je nagrađivana. Djela joj se nalaze u fundusu Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu, Galeriji umjetnina grada Slavonskog Broda, Galeriji grada Krapine i privatnim kolekcijama. Živi u Zagrebu.

Ivančica Vončina rođena je 1932. godine u Omišu. Diplomirani je inženjer kemije, tehnolog. Keramikom se bavi od 80- ih; sudjeluje na keramičarskim simpozijima, seminarima, kolonijama. Samostalno je izlagala na 20-tak izložbi u zemlji i inozemstvu. Brojne grupne žirirane izložbe, mnoge počasne diplome, nagrade međunarodnog žirija kao na izložbama: Vaze
(2002.), Svjetski dizajneri keramike (2007.), Hrvatski trienale keramike (2011.)… Član ULUPUH-a i Kerameikona. Živi u Zagrebu.

Klaudija Vukman rođena je 1969. godine u Schrunsu (Austrija). Diplomirala je na Fakultetu organizacije i informatike. Keramikom se bavi od 1998. godine. Keramiku je učila u Studiju za keramiku Blaženke Šoić Štebih u Varaždinu, kiparstvo u klasi prof. Nikole Pečka u Zagrebu. Izlagala je samostalno na 2 te sudjelovala na 30-ak skupnih izložbi. Dobitnica je više nagrada. Živi u Varaždinu.Željka Bračko


Željka Korbar

O AUTORICI PROJEKTA I SELEKTORICI IZLOŽBE:

Višnja Slavica Gabout rođena je 1954. u Sisku. Školovala se u Zagrebu. Diplomirala je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1977. godine povijest umjetnosti i engleski jezik, a 1982. upisala poslijediplomski studij. Govori engleski i francuski. Bavi se izložbeno-galerijskom djelatnošću, likovnom kritikom i novinarstvom. Stručne tekstove, recenzije i osvrte s područja likovnih umjetnosti objavljuje kontinuirano više od tri desetljeća u dnevnim, tjednim i periodičnim novinama i časopisima. Stalni je suradnik ekskluzivnog hrvatskog art-magazina „Kontura“. Autorica je i selektorica brojnih samostalnih i skupnih izložbi, koje ostvaruje u Rijeci, u Hrvatskom primorju, na otoku Krku i u Istri. U umjetničkim je savjetima niza galerija širom Hrvatske, te kreatorica programa u mnogima od njih. Voditeljica je Galerije sv. Trojice u Kastvu i Galerije Centra vizualnih umjetnosti Batana u Rovinju. Realizirala je i mnoge međunarodne projekte (suradnja s Cultural City Network – Graz, Accademia UNA -Trst, Grupa „Safir“ –Salzburg, „Bund Gelsenkirchener Künstler“ – Gelsenkirchen/ Njemačka, Sinji vrh –  Ajdovščina/Slovenija, Zollverein/Essen)

Studijska putovanja:
Italija, Španjolska, Portugal, Austrija, Mađarska, Švicarska, Francuska (Pariz – dva puta rezidencijalni boravak u Cité International des Arts), Bugarska, Slovenija, Njemačka … i drugdje.

Zahvalnice, pohvale, nagrade i kandidature:
2002. Zahvalnica keramičarskog udruženja Kerameikona, uz Međunarodni festival postmoderne keramike
2003. Pohvala za suradnju uz 20. godišnjicu Galerije Toš u Puntu/Hrvatska
2007. Pohvala za 20. godišnju suradnju uz 30. godišnjicu Galerije Bužančić, Zagreb
2007. Godišnja nagrada ULUPUH-a, pod pokroviteljstvom Skupštine Grada Zagreba, za najbolju izložbu u 2007. 
2008. kandidatura od strane strukovne udruge za Nagradu grada Zagreba
2010. kandidatura od strane strukovne udruge za Nagradu grada Zagreba
2011. Godišnja nagrada ULUPUH-a, pod pokroviteljstvom Skupštine Grada Zagreba

Članstvo u profesionalnim udrugama:
ULUPUH, Studijska sekcija
Hrvatsko novinarsko društvo
Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske
Hrvatsko društvo znanstvenih i tehničkih prevoditelja
Kerameikon, Varaždin

fotografije s otvorenja izložbe 

Skip to content