HRVATSKI NARODNI VEZ

Izložba radova polaznica tečaja – 15. 9. – 25. 9. 2008. 

Tečaj hrvatskog narodnog rukotvorstva skupni je naziv za više tečajeva koji prenose tradicijske vještine i znanja polaznicima u Narodnom sveučilištu Dubrava. Godinama tečaj hrvatskog narodnog veza okuplja brojne polaznike, uglavnom žensku populaciju, s ciljem ovladavanja različitim tekstilnim vještinama: vezom, kukičanjem, šlinganjem, apliciranjem i sl. Nedovoljno velik prostor suzio je granice i mogućnosti odabira mnoštva različitih vještina, poput tkanja na tkalačkim stanovima, ali je omogućio upoznavanje brojnih tehnika veza, čipkarstva, priručnih tkanja na okviru, šlinganja, necanja, zatim primjenu brojnih veziličkih bodova, ornamenata na predmetima svakodnevne uporabe (tabletićima, stolnjacima, nadstolnjacima, zavjesama. rudnicima i s1.), modi i modnim detaljima (pojas, torbica i s1.).

Živimo u vremenu kada je očigledno narodna nošnja dio tradicije koju rijetko odijevamo i javno pokazujemo. Nekada se njome isticao socijalni status osobe koja ju je nosila, odjevajući se prikladno dobi, godišnjem dobu ili godišnjim nadnevcima. S vremenom je pratila modu, trpjela izmjene, dopune, preslojavala različite kulturne utjecaje preživjevši do današnjih dana. Iako brižno čuvana u Škrinjama daleko od pogleda, opet oživljava na folklornoj sceni ili rjeđe na obredima vjenčanja. Brojni pogledi zaustavljaju se na njenom ornamentu, ruci koja je znalački s puno smisla za lijepo ivezla, otkala, izradila jednobojni ili višebojni motiv. Iako je često umjetnik anoniman, ostavlja pečat vrsnog poznavatelja slaganja boja i izvođenja određene vje5šine izrade na predmetima tekstilnog rukotvorstva.

U Centru za hrvatsku tradicijsku kulturu gotovo deset godina nastojimo uz pomoć vrijedne i nadasve nadarene umirovljenice, gospode Ljubice Hrstić, dugogodišnje djelatnice Posudionice i radionice narodnih nošnji, prenijeti baštinjena znanja izrade ornamenata na tekstilu, služeći se različitim vezilačkim bodovima i tehnikama. Početnički tečaj prema zadatom programu obuhvaća osnove veza, koristeći pritom obrubljivanje jednostavnim i složenijim bodom zadanog komada tekstila, nakon čega se uči bušeni vez, puni bod, pečki vez i sl. Potom zainteresirani polaznici ude osnove šlinganja, zlatoveza, križića, provlaku, bod  lančanac, kukičanje, rasplet i priplet itd. Čipka na kukicu, ali i na iglu, neizostavna je tehnika kojom se izrađuje samostalna ili ukomponirana čipka na platnu. Sa zadovoljstvom možemo istaknuti da su nam polaznice godinama vjerne, jer hrvatska narodna baština u tekstilnom rukotvorstu, posebno u vezilaštvu, nudi brojne mogućnosti izbora veza. Ovim tečajem želja nam je prenijeti što više znanja širokoj populaciju te potaknuti mlade da razmišljaju, upoznaju i nauče dio umjetnosti na tradicijskom tekstilu.

Ovogodišnja izložba nastavak je prethodnih. Polaznice su primjenjivale tijekom godine bijeli vez u različitim bodovima. pečkom, kukičanju, učile su izraditi sunčanu čipku koja se izvodi iglom, te primjenu boda lančanca na pojasevima i prslucima. Bijeli vez na platnu stvara sliku umjerenosti, decentnosti, s posebnim smislom za lijepo. Slaže se u svim varijantama bilo tekstila koji se nosi ili onog uporabnog. Polaznice ga vole izrađivati i pokazivati. Mnogi početnički radovi su mala umjetnička djela. U slobodno vrijeme, radeći naporno, žene srednjih godina razvijaju brojne kreacije poticane maštom, u relaksirajućem ugođaju, stvarajući pritom i najveće tekstilne izrađevine, poput prekrivača ili zavjesa. Nisu manje uočljive, doduše rjeđe viđene, rukotvorine posebno nadarenih žena poput jastuka koji nose motive posavske narodne nošnje, lanene haljine izvezete cvjetnim motivima sa slavonske rubine, ili raznobojni sukneni prsluci, veseli pojas u bodu lančanca iz Vrlike, ukrašen ukrasnom kopčom paftom. Sve izloženo načinjeno je s puno ljubavi i truda tijekom rada na tečaju, ali i kod ku6e. Veselimo se nastavku novog tečaja, novim bodovima, tehnikama, ali i novim polaznicima!

Mr. sc. Lucija Franić Novak
voditeljica Centra za hrvatsku tradicijsku kulturu

Voditeljica: Ljubica Hrstić

Popis polaznica:
Dubravka Auguštin / Marija Čuljak / Katarina Fošner / Katarina Jambrović / Gordana Magaš / Vinka Mareković / Nada Mataker Matica / Slavica Primorac / Ana Pupić / Nevenka Radas / Božena Rashid Shakin / Jasenka Smrekar / Ivka Vucić / Ljudmila Vujić

fotografije s otvorenja izložbe


(iz knjige dojmova)

Skip to content