DUBRAVA – OLIMPIJSKA VELESILA

Izložba poštanskih maraka – 19. 9. – 23. 9. 2016. 

DUBRAVA – OLIMPIJSKA VELESILA

Hrvatsko društvo olimpijske filatelije i memorabilije (HDOFM) u suradnji s Hrvatskom olimpijskom akademijom (HOA), već četvrtu godinu za redom, u sklopu proslave Međunarodnog olimpijskog dana 2016. na nacionalnoj razini, organizira filatelističku izložbu pod nazivom Olimpizam putem filatelije. Posebno je zadovoljstvo što se ove godine organizira i druga izložba s olimpijskim predznakom, Rio 2016. nazvana Dubrava – olimpijska velesila, u prostoru Kulturnog centra u Dubravi. Njome se želi svjedočiti o velikim uspjesima dubravačkih olimpijaca. Naime, iz Dubrave potječu 4 nositelja olimpijskih odličja, troje ovogodišnjih s Olimpijskih igara Rio 2016 – zlatnih Sandre Perković i Josipa Glasnovića i brončanog Filipa Hrgovića, dok je četvrta Martina Zubčić, brončana iz Pekinga 2008. godine.

Pred posjetiteljima je jedna u nizu filatelističkih izložbi, koje HDOFM organizira u skladu sa svojom temeljnom misijom: promicanje olimpijskih načela i ideje sporta u cjelini filatelističkim obilježavanjem olimpijskih i sportskih događaja, sportskih uspjeha, obljetnica iz sportske povijesti i dr. Ovom izložbom želi se pokazati kako je olimpijska filatelija sastavni dio olimpijske kulturne baštine, jer su na markama i drugom filatelističkom materijalu zabilježena gotovo sva događanja iz povijesti olimpizma i olimpijskih igara. Dodajmo da je olimpijska filatelija sigurno najpopularnija, a i najstarija tema među sakupljačima. Mora se naglasiti da je prvo izdanje olimpijskih maraka bilo davne 1896. godine u povodu prvih Olimpijskih igara u Ateni. Do danas je izdano preko 27.000 maraka s olimpijskom tematikom. Prve hrvatske olimpijske marke izdane su 1992. godine u povodu olimpijskih igara u Albertvilleu i Barceloni. Do ove godine Hrvatska je izdala 38 olimpijskih maraka.

Ovaj hobi okuplja veoma široki krug sabirača, ali i sportaša i sportskih radnika od kojih su svakako najpoznatiji Juan Antonio Samaranch, George Killian, bivši predsjednik FIBE i FISU (Univerzijade), zatim Gari Kasparov i Marija Šarapova, a kod nas doajen hrvatskog olimpizma dr Franjo Bučar. I olimpijska filatelija čini društvo zajedništva pružajući ljudima ljepotu za oko i duh. Dimenzijom male, marke su veliki ambasadori, jer promiču istinu o zemlji iz koje dolaze, različitost kulture i jezika, te prijateljstvo. One na tako malom formatu papira šutljivo svjedoče o razdoblju i prostoru u kojem su nastale, a ostavljaju trajan spomen na olimpijski moto: Brže, više, jače.

Osim ovakvih promidžbenih izložbi, za vrijeme Olimpijskih igara održavaju se natjecateljske izložbe OLYMPHILEX, u okviru programa Olimpijska kultura. Na njima su, po prvi puta pod hrvatskom zastavom, naši olimpijski filatelisti sudjelovali 1992. godine na olimpijskim izložbama u Albertvilleu i Barceloni, a nastavili su sve do Pekinga 2008. godine, osvajajući brojne medalje. I ova izložba je prigoda da pokaže dio tih naših filatelističkih radova. Zato vjerujemo da će vam se izbor izložaka svidjeti i da ćete uživati u ljepoti i bogatstvu (blizu 4.000 različitih) olimpijskih i sportskih maraka.

Ivan Librić

Popis izlagača:
Srđan Čermak: Boks
Ivan Librić: U ritmu Rija! Olimpijske medalje, Žene na olimpijskim igrama, Olimpizam
Luka Librić: Hrvatske olimpijske medalje 1992. – 2012.
Radivoje Marković: RIO 2016
Krešimir Poić: Vaterpolo
Nikola Turk: Atletika
Gordan Turudija: Pierre de Coubertin, Sportovi olimpijskih igara
Hrvoje Turudija: Veslanje

fotografije s otvorenja izložbe snimio Čedomil Gros

Organizator izložbe:
Hrvatsko društvo filatelije i memorabilije
Hrvatska olimpijska akademija

Skip to content