VLATKA BLAKŠIĆ, LANA HUDINA I IVONA VULETIĆ

Flert – 13. 10. – 23. 10. 2008. 


Vlatka Blakšić

FLERT

Fotografiranje nije samo zabilježavanje zbilje i pohranjivanje u povijest bitnih nam osoba i trenutaka (jer što nije snimljeno nije ni postojalo). Taj čin gledanja kroz objektiv fotoaparata ima neki voajeristički stav autora i osobe koju fotografira. Fotograf žmireći na jedno oko, drugim gledajući kroz fotoaparat osobu koju snima mora u vrlo kratkom vremenu zauzeti stav i donijeti odluku o bezbroj elemenata i informacija koje osjeća i vidi.

Fotografiranje drugih ljudi, portreta, zasigurno je najteža fotografska disciplina, jer mora zadovoljiti tri strane, autora, modela i gledatelja.

Flert najbolje opisuje i objašnjava odnos između fotografa i osobe koja se fotografira. U tom čarobnom kliku u tom vrlo kratkom djeliću sekunde fotograf sažima sve svoje misli, osjećaje i emocije koje se mogu nazvati flert s ozbiljnom namjerom.

Znamo i sami koliko puta smo htjeli nekom nešto reći a nismo mogli, nedostajale su nam riječi, a to neizrecivo – fotografskom slikom je lakše izraziti.

U slučaju ove izložbe, tri mlade autorice Ivone Vuletić, Vlatke Blakšić i Lane Hudine, koja se sastoji od 30 kolor i c/b portreta koje su uglavnom autorice snimile između sebe, svojih prijatelja, fulirancije nema. Postoji stvaran odnos bez kalkulacija i predrasuda.

Gledajući slike na izložbi postavlja se pitanje što je fotografu i fotografiranome prilikom fotografiranja padalo na pamet? To vjerojatno nikada nećemo saznati (pitajte autorice na izložbi, ako će vam htjeti reći).

Tri autorice Flerta izložbom poručuju mi s fotografijom imamo ozbiljne namjere.

Stanko Herceg


Lana Hudina

Vlatka Blakšić maturirala je na Školi primijenjenih umjetnosti i dizajna u Zagrebu 2003. godine, smjer arhitektura. Upisala je 2004. godine Arhitektonski fakultet – Studij dizajna (smjer-produkt). Izlagala je na nekoliko skupnih izložbi. Godine 2007. dobitnica je Druge nagrade za uređenje interijera za tvrtku Chromos.

Lana Hudina maturirala je 2004. godine na VII. Općoj gimnaziji u Zagrebu. Iste godine upisala je Arhitektonski fakultet – Studij dizajna (smjer-produkt). Izlagala je na nekoliko skupnih izložbi.

Ivona Vuletić maturirala je na Školi primijenjenih umjetnosti i dizajna u Zagrebu 2003. godine, smjer arhitektura. Upisala je 2004. godine Arhitektonski fakultet – Studij dizajna (smjer-produkt). Izlagala je na nekoliko skupnih izložbi. Godine 2007. dobitnica je Druge nagrade za uređenje interijera za tvrtku Chromos.


Ivona Vuletić

fotografije s otvorenja izložbe

Skip to content