Izložba Milana Bukovca u Fotogaleriji Dubrava

U Fotogaleriji Dubrava, Dubrava 51 a, otvara se 9. studenoga u 19.00 sati izložba Milana Bukovca pod nazivom “Havana”. Izložba je otvorena do 3. prosinca 2020., radnim danom od 10.00 do 20.00 sati. Ulaz je slobodan. Otvorenje izložbe održat će se u skladu s propisanim epidemiološkim mjerama. 


MILAN BUKOVAC

Havana  9. 11. – 3. 12. 2020.

Havana Milana Bukovca

Nikada nisam bio na Kubi, no zamišljenom, mitskom Kubom putujem, međutim, već godinama. Na takvim putovanjima, čudesna mješavina povijesti, glazbe, filmova i slika, vjerojatno prati svakog prosječno obrazovanog entuzijasta čije se romantične predodžbe kreću od poluinformacija o klimi, stanovnicima, sportu, revoluciji i emigraciji, mafiji, kocki i glazbi, zaljevu svinja, ruskim hrtovima i nesvrstanima, preko ruma i cigara, Ramona Mercadera, Guillerma Portabalesa i Teofila Stevensona do Castra i Leonarda Padure. Navedeni popis predodžbi sasvim je proizvoljna i brzinska improvizacija. Treba li uopće reći da je provalija koja dijeli imaginarno, o kojem govorimo, od doživljenog, opasno duboka?!

Fotografije Milana Bukovca nastale u Havani, na stanovit način predstavljaju most iznad ponora o kojem govorim. I premda poznatiji kao međunarodno cijenjeni autor eksperimentalnih filmova, Bukovac se u svojim fotografskim zapisima s Kube, točnije iz Havane, prepušta instinktima klasičnog dokumentarista i sjajnog promatrača, vješto izbjegavajući zamke koje Havana postavlja, čak i ambicioznijim, a kamoli prosječnim turistima. Detalje na koje Bukovac nenametljivo upućuje promatrača svojih fotografija, nećete pronaći u kućnim zbirkama koje svojim prijateljima pokazuju inače dragi ljubitelji izleta i putovanja na egzotične destinacije, nećete ih pronaći niti u turističkim vodičima ili u ambicioznijim prodajno-propagandnim wendersovskim projektima. Na nekoliko se fotografija Bukovac ironijski i duhovito pozabavio i tim, tipično turističkim banaliziranjem stvarnosti. Smatram da je gotovo suvišno u ovom predgovoru govoriti o profesionalnom pristupu i tehnički sjajnim i dotjeranim Bukovčevim fotografijama, jer riječ je o samorazumljivoj činjenici. Tek, posjetiteljima izložbe, toplo preporučam laganu šetnju mostom od imaginarne do zaista doživljene Havane, mostom koji sačinjavaju fotografije Milana Bukovca.

Srećko Lebinec

Popis izloženih radova: 
1. – 13. Iz Ciklusa Havana, 2010., fotografska slika (Leica M8), 40×30 cm
14. – 35. Iz Ciklusa Havana, 2010., fotografska slika (Leica M8), 30×40 cm

Milan Bukovac rođen je 1958. godine u Zadru. Završio je Studij filma, televizije i novih medija. Za film se zainteresirao još kao dječak te je u petom razredu osnovne škole postao član kino sekcije pri školi koju je pohađao, kao i član Kinokluba Zadar, gdje je završio prvu filmsku školu. Godine 1976. postaje član Kinokluba Zagreb te do 1989. godine ostvaruje veći broj filmskih radova (animiranog i eksperimentalnog žanra). Od 1992. godine počinje ozbiljnije raditi na video medijima, premda još uvijek nastoji ostati u kontaktu s dobrom starom 16 milimetarskom vrpcom. Niz godina bio je tehnički tajnik Kinokluba Zagreb. Godine 1990. zaposlio se u Kino savezu Hrvatske (današnji Hrvatski filmski savez) na radnom mjestu stručnog suradnika. Od 1994. godine radi kao snimatelj na Hrvatskoj televiziji gdje je danas voditelj Odjela kamermana. Kao predavač ili kao demonstrator održao je velik broj filmskih i video tečajeva vezanih uz snimanje, montažu i animaciju. Godine 1992., uz pomoć prijatelja, osniva Autorski studio – fotografija, film, video. Bio je višegodišnji voditelj filmskih radionica na Međunarodnom dječjem festivalu u Šibeniku. Radovi su mu uključeni u retrospektivne programe i antologije hrvatske avangarde. Za filmove je dobio niz značajnih nagrada (Zlatna medalja za eksperimentalni film na Unica 93 – Argentina, dvije nagrade „Oktavijan Miletić“, 1994. i 1997. godine, na Danima hrvatskog filma, nagrada strukovnog žirija “Festival kratkog metra” u Zagrebu 1997. godine, itd.). Održao je nekoliko samostalnih izložbi fotografija i veći broj zajedničkih izložbi (uglavnom u Muzeju za umjetnost i obrt te Muzeju suvremene umjetnosti). Član je međunarodnog udruženja animatora ASIFA, Hrvatskog novinarskog društva i Hrvatskog društva filmskih djelatnika.

fotografije s otvorenja izložbe snimio Domagoj Vranar

Skip to content