DAMIR KOLETIĆ

Zagrebačke vedute – 15. 10. – 31. 10. 2007. 

Doživljaj vedute i pejzaža konstanta je utkana u slikarstvo Damira Koletića. Prikazujući izglede donosi stanja dajući činjeničnom novu sadržajnost. Reducirajući likovna sredstva Koletić postiže bogatstvo dojma. Pomalo paradoksalno, no u svođenju prizora na plohe akromatskih vrijednosti, s tek pokojim akcentom kolorističke otvorenosti Koletić dostiže slojevitost sadržaja. Inzistiranjerm na ugođajnosti scene, dokidaju se detalji, priča oko motiva te dodiruje bit. Polazeći od načela klasične estetike, neke inačice poetskog realizma Koletić se približio metafizičkom, atmosferi prostora, relativizirajući tvarnost predmetnog. Odabranom tehnikom pastela sliku gradi na tamnom, najčešće crnom papiru, kontrastu svijetlim linijama, znaku kulminiranog svijetla. Ne radi se o efikasnosti maksimalnim raspona tona već o potrebi izrastanja slike iz potpuno zasićenog fonda. Ostvarena mekoća poteza, paralelnost linija u tkivu površine stvara potrebitu vibrantnost u kretanju oblikovnih silnica, organiziranih u čitkosti uprizorenja. Koletićeve vedute ne nose prizvuk razgledničkog premda često zahvaćaju i kutke spomeničkog, karakterističnog u pogledu na grad. Primjerice, Zagreb počesto ulazi u obzorje njegovih slika, prepoznajemo drage izglede, no Koletić im slikarskim posvojenjem daje novu dimenziju. Bilo zanimljivim kadriranjem, odnosom arhitekture i okolnog prostora, naglascima na fasadi.

Zakošenjima zdanja prema dubini slike ili dovođenjem u prvi plan dijagonalnošću ili horizontalnošću konstruktivnog rastera mijenja se i ekspresija dojma, s polaznom točkom u potpunom smirenju (tišini zrakopraznosti) do laganog dizanja naboja. I ritmizacija sastavnica prizora doprinosi događanju slike, koje je svjetlo vodilja razumijevanja. Iskrenje u tami, sabiranje u energiji crtovlja načini su uprisutnjenosti svjetla. Koletićeva umjetnost proizlazi iz koncentriranja na vitalitet površine ispod doslovnosti epiderme, služeći se opisnošću tek u manjoj mjeri. Takav pristup postavlja emotivnost u prvi plan, slikarev senzibilitet. U djelima sinteze promišljaja i tankoćutnosti osjećaja.

Damir Koletić relativno često predstavlja se samostalnim izložbama, sudjeluje na skupnim. No svaki put od istupa pripremljen je maksimalno ozbiljno, svaka slika odraz je, dakako uz kreativni zanos, poštivanja slikarstva. I u drugim ciklusima, zaokupljenost pejzažima ili svojevrsnoj slikarskoj složenoj rečenici, seriji zalazaka sunca, slikarski stav je isti. Stilistika se bitnije ne mijenja no djelo se u svom značenjskom i likovnom sloju neprekidno produbljuje. Razlog je to za uvažavanje Koletićevog izraza, za osobnu i prepoznatljivu interpretaciju veduta i krajolika, za stalnost otkrivanja ljepote.

Stanko Špoljarić


Popis izloženih radova:

1. Zvjezdarnica, pastel/papir
2. Donji grad, pastel/papir
3. Svjetiljke u Maksimiru, pastel/papir
4. Pogled sa Rokovog perivoj, pastel/papir
5. Mirogojske arkade, pastel/papir
6. Park, pastel/papir
7. Opatička ulica, pastel/papir
8. Glavni kolodvor, pastel/papir
9. Kula Lotrščak, pastel/papir
10. Opatovina, pastel/papir
11. Uspinjača, pastel/papir
12. Katedrala, pastel/papir

Damir Koletić rođen je 4. svibnja 1968. u Zagrebu, gdje se je i školovao, a aktivno izlaže i slika posljednjih 14 godina. Školovao se kod profesora Tanaya. Od 2000. godine član je HDLU-a. Njegove glavne teme su Zagreb i morski motivi. Radi uglavnom u tehnici uljenog i suhog pastela. Izlagao je na nekoliko samostalnih i skupnih izložbi. Živi i radi u Zagrebu.

Samostalne izložbe:
1993. Caffe galerija Yoto, Zagreb
1994. Galerija restorana Dva goluba, Zagreb
1995. Galerija Chromos, Zagreb
1996. Galerija Ina Commerce, Zagreb
1996. Izložbeni prostor Turističke zajednice grada Zagreba
1997. Galerija Croata, Zagreb
1998. Galerija Chromos, Zagreb
1999. Galerija Crosco, Zagreb
2000. Galerija “U predvorju”, HŽ, Zagreb
2001. Muzej Prigorja, Galerija Kurija, Sesvete
2004. Galerija grada Krapine, Krapina
2005. Galerija Citoren, Zagreb
2006. Galerija Ulrich, Zagreb

Skupne izložbe:
2000. Galerija Urlich, Doživljaji intime
2001. Galerija Urlich, Dat ću Vam novo srce
2002. Galerija Urlich, Likumove generacije
2003. Galerija Urlich, Likumove generacije 2003.
2003. 3. Zagorski likovni salon, Krapina
2004. Galerija Urlich, Likumove generacije 2004.
2005. Izložba recentnih radova članova HDLU
2005. Galerija Urlich, Likumove generacije 2005.
2006.Izložba recentnih radova članova HDLU
2007.Izložba recentnih radova članova HDLU

fotografije s otvorenja izložbe

Skip to content