PORTRETI IVANA PAVLA II. U HRVATSKOM SLIKARSTVU

6. 12. – 24. 12. 2010.


Fadil Vejzović

Papina vječnost

Papa Ivan Pavao II,  jest vječni papa, ne samo po svojoj univerzalnosti, već i zbog svog ovozemaljskog života, koji nam je bio za primjer i to svima na svijetu. Pa zato su hrvatski umjetnici doznavši za ideju sjećanja na papu, uzeli kist u ruke i nezaustavljivo ocrtali papin lik. Nije papin lik, odnosno portret, sam sebi svrha, da netko zastane i misli nad slikom, već je on materijaliziran zbog vječnosti, koja je iznad realnog, apstraktnog i drugog ovovremenog stila.

Hrvatski umjetnici Veža, Njerš, Turkalj i ostali, vidjeli su vječnu kategoriju u papinom liku bez sustezanja u formi i stilu, koji kako rekosmo nisu uopće bili u prvom planu. Vječni plan spasenja, prenosimo mi ovdje na zemlji, služeći velikom i malom, u čemu nas je u svom pontifikatu cijelo vrijeme podučavao Veliki papa. On nije statičan, on je pokretljiv, kugla zemaljska bila je poput lopte koju je papa držao u ruci i tako je lakoćom blagoslivljao. Blagoslivljao je na desetke jezika, pa onda naroda, pa i onih koji nisu imali svoje granice, kao i naš mali i izmučeni narod. Bio je živ i kad je izdahnuo, jer je molio svoju sestru, da moli da čim prije prijeđe u vječnost, za koju je dnevno molio, primao hodočasnike, blagoslivljao i opraštao, pa i onima koji su mu direktno pokušavali uzeti život. Umjetnost je volio u mladosti, dopisivao se i pisao umjetnicima, zato su i naši umjetnici bili njegovi, i on njihov Papa Woytila,koji će biti naš do konca svijeta. Amen.                                                    

Ivica Jurjević


Renata Facan pl. Kušec

Popis izlagača:
1. Mladen Veža, akademski slikar
2. Fadil Vejzović, akademski slikar
3. Renata Facan pl. Kušec, akademska slikarica
4. Vladimir Blažanović, akademski slikar
5. Nedjeljko Tintor, akademski slikar
6. Karlo Posavec, slikar
7. Vladimir Kuharić, akademski slikar
8. Pavao Hudek, slikar i kipar
9. Ljerka Njerš, akademska slikarica i keramičarka
10. Pia Pađen, akademska slikarica
11. Kruno Bošnjak, akademski kipar
12. Ratko Peraić, akademski kipar
13. Terezija Lončarević, slikarica
14. Zorica Turkalj, akademska slikarica
15. Kuzma Kovačić, akademski kipar


Zorica Turkalj


Mladen Veža

Organiztaor izložbe:
Hrvatska dijaspora

Hrvatska dijaspora djeluje od 2002. godine. Prva je registrirana udruga koja promiče izvornu hrvatsku Kulturu, svojim manjinama i sunarodnjacima diljem svijeta. Preko pisane riječi, slike i glazbe, želi biti čvrsto ukorijenjena u hrvatske kulturne centre i ustanove iseljenog hrvatskog naroda.Dosada je načinila niz likovnih i drugih manifestacija u zemlji i inozemstvu, koje su široj javnosti poznate. Izložba Portreti Ivana Pavla II u suvremenom hrvatskom slikarstvu ujedno je priznanje Sv. Ocu za sve što je učinio za hrvatski narod, a ujedno poveznica s drugim dijasporama, u svijetu koje gaje bliskost s našim narodom. 

Skip to content