VERA FISCHER

30 godina u traženju nađenog i drugim igrama –  10. 3. – 24. 3. 1982.

 

Ne tražim ja nađeno namjerno, naprosto nađeno nađe mene, ja ne znam da je već nađeno, radujem se djetinjasto, i skoro uvijek na nekom mjestu na našoj zemaljskoj lopti, netko trza na istoj valnoj dužini i nađe što i ja, ili je našao davno i odavno ili nedavno. Već je rekao Propovjednik: Što je bilo opet će biti, i što se činilo, opet će se činiti, i nema ništa novo pod suncem. I opet i ponovo i bude isto, i opet nešto pokušavam, pokušavam prikazati moje pokušaje od 1951. do 1981. godine, sada na ovoj izložbi. Da bude zbrkano kako se zbivalo. Svako moje NAĐENO, dok još u vremenu punog oduševljenog ostvarivanja, otjeralo me da učinim nešto posve suprotno. Stalna pobuna protiv sebe. Bila sam dosad ozbiljna, i ne mogu se oduprijeti neozbiljnosti: ozbiljnoj neozbiljnosti ili neozbiljnoj ozbiljnosti, trideset godina je ozbiljna brojka. I tako sada na ovoj izložbi prikazujem TRIDESET GODINA ozbiljnih pokušaja. Pokušavanje prikaziva­nja pokušaja. Pokušavanja prikazivanja traženja pokušaja, da bih nešto našla što je već nađeno. Je li gotov krug? Ne! Mogu ga još puniti: tu su moja djela. I svašta što se u meni nataložilo: oči, uši, pupci, latica, prašnik (i prašina), rupa, tuljac, spužva, stoji na desnoj nozi, ogrlica, crve­no protiv zelenog, z1atni okvir, selotejp i skočlajt, autoportret, metla, ulje, pastel, opet spužva za brisanje, kuglice i trokuti (Trokut Dodig), po modelu ili fotografiji, snimanje ljudi, ulica, pjesma, društveno veselje, čaša, madrac , Jogi 190×115 cm., kutija prazna, kutija puna čega?, igračke, igračke, igračke, igračke, igračke, igračke, igračke, i igračke za moje druge igre. KOSA: crvena, crna, juta (što kažu plava, ne znam zašto), smeđa i zelena; ugljen, glina i Glina (gradić koji je jednom bio glavni grad za mene i nas), staniol, glazura, škare za lim, adrese, kuverte, medek, dude, rukavice, u rukavicama, štipaljke, kukci, važe, londonski Autobus, cvijet i kvazicvijet, okvir, list, ugovor, ladice (i izvan ladice), žarulja, lonac, špigl, kutija, kutija, ja sam izvan kutija, kišobran, šešir, pas i mačka koji se vole, majmuni u krletki, krletka bez majmuna, olovka, čipka, računanje, pi, let avionom i strah od letenja, ljeta, mora se idi na more, crna kola, ušmrkati slanu vo­du, nekog upoznati, ne samo to, Dubrovnik, Babin Kuk, već četiri i po godi­ne čekam sudsku pravdu, bušili su moje ženske aktove, izlažem ih. One se uopće ne stide. Ni sud. (Vera, tj. ja, nemoj biti prizemna, digni se, ako ne baš u nebo, u neki drugi krug pakla, možda nađem Mefista, trebam ga, jako ga trebam, on nema telefon, ne mogu ga naći u telefonskoj knjizi, pomozite mi, kako da ga nađem?)

Dakle, tu smo!

Vera Fischer

 

KATALOG ILI PROGRAM
ILI
PROGRAM ILI KATALOG

Izlažem ovom prilikom razno nastalo tokom godina. Kako se isti interes kod mene uvijek vraća, tako opisujem ŠTO i dodajem KADA, pa opet ŠTO.

PORTRETI:
1951. Lici, sadra, razne godine: crteži prisutnih, papirići
1966. Prezivala se Slogar, učenica osnovne škole, na Selskoj cesti, ulje
1973. Vivi ili djevojka s ogrlicom, ulje
1978. Marlenka, ulje u zlatnom okviru
1980. Violeta moje mladosti (Nada Tončić), ulje,

PEJSAŽ:
1953. Istarski motivi, crteži i izvodi iz novina

DIZAJN:
OD 1955. projekti za Velesajam, keramika, porculan, svjetiljke, industrijsko oblikovanje (Galdovo, Zaje­čar)

RAZNI MATERIJALI:
1958. do …
Mnogo radova iz žičane mreže, betona sa šljakom, s žicom za parkete, plastike, lim bakreni, željezni, aluminijski, terakota, bitu­men, poliuretan miješan s gipsom, obojen,

PJESME: 1958.

NOVO: 1960. Cesta noću, lim sa savijenom žicom, štoplampom i drve­nim konjićem

KOLAŽI:
od 1969. od sličica, od zajdnpapira, kolaž od riječi od 1970.
od 1970. MATEMATIKA, RITAM, OBLI OBLICI, U SLICI I SKULPTURI, plastične ploče Galdova

RAZNE SLIKE U TEHNICI ULJA:
od 1962. GOL­KOND F i još mnoge druge, Cvijeće, necvijeće i aktovi. Uz to Ogrnuta, ulje, grafika i reljef (izveo Lesiak)

SKUPTURE RAĐENE U LIKOVNIM KOLONIJAMA
Od 1973. u Ostrošcu, Sisku i Kraljevu.

SMEĆE, ODBAČENI PREDMETI, OSTAVŠTINE:
od 1978. izlažem zvučnu i foto-dokumentaciju.

FOTOGRAFIJE:
od 1976, izlažem uspomene KAZETE: snimanja od 1975

ŠIVANJE:
Šos iz 1976 g. (na meni)

Osim na izložbi prikazanog, u okviru Književnog sijela utorkoim, održat će se 16. 3. recital moje poezije s kazete u interpretaciji Biserke Ipše i Mla­dena Šermenta, te film Marijana Hodaka o Akciji radnika Čistoće, itd.

 

Vera Fischer rođena je u Zagrebu 27. siječnja 1925. godine. Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu diplomirala je 1951., u klasi profesora Vanje Radauša. Izlagala je na više samostalnih I skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Sudjelovala je na brojnim likovnim kolonijama. Radovi joj se nalaze u galerijama i privatnim zbirkama diljem svijeta. Monumentalnu skulpturu izvela je u Cazinu i Sisku.

Skip to content