JASNA RANOGAJEC-FRIŠČIĆ

Crteži na papiru – 6. 12. – 17. 12. 1983.


(naslovnica kataloga)

Deset godina

Gotovo se napunilo već deset godina otkako je Jasna Ranogajec-Friščić izlagala crteže u galeriji Dubrava, na prvoj samostalnoj izložbi, kad se svaki umjetnik konačno odluči da u javnosti pokaže produkciju za koju vjeruje da naznačuje njegov koliko-toliko učvršćen likovni stav. Međutim, nije pravilo da u godinama koje slijede mladi umjetnik nužno odrađuje osnovu s kojom je započeo i koju je pokazala ta prva izložba. Dapače, češće smo svjedoci naglih pa i radikalnih obrata, ali u slučaju naše ponovne gošće stvari govore u prilog njena nedvojbena kontinuiteta, bar u matici najnovijih crteža s izložbe. To nije ni pohvala ni pokuda, nego jednostavno očitovana srž logično nastavljene slikarske aktivnosti. Jasna Ranogajec-Friščić, što je naravno i razumljivo, pravi u međuvremenu određene otklone u traganju za drugačijim izražajnim mogućnostima, ali svejedno u pretežnome dijelu svoga rada iskazuje sličnu zaokupljenost kao i na ožujskoj izložbi iz sedamdeset i četvrte. To bi bila sloboda razradba s arhitektonski shvaćenoga krajolika, s povezanom predodžbom figure ili bez nje, pri čemu je jedanput prevaga na gradbenoj strani crteža. Novum je proširivanja asocijativnoga polja: Sada se sluti sveza s animalistikom – rekla bi Jasna Ranogajec-Friščić  –  I stvari poživinče, a ne samo ljudi – opet u vrlo slobodnim parafrazama prvotne osnove, ali i relacija s napravama mehaničke prirode. K tome treba dodati pokazano zanimanje za rješenja konstruktivno-apstraktnoga tipa te oblikovanje kozmičkih vizija, uvjetovano letovima u svemiru. U takvom rasponu promišljanja i likovne artikulacije Jasna Ranogajec-Friščić potvrđuje neprijeporni angažman umjetnika kojemu je do izravne komunikacije sa znakovitim sadržajem.

Josip Škunca

Katalog djela:
1. Jutro, 1982., krede u boji, 100×70 cm
2. Spaljeno, 1982., krede u boji, 100×70 cm
3. Pomak, 1982., krede u boji, 70×100 cm
4. Iz ciklusa O jabukama, 1983., kombinirana tehnika
5. Iz ciklusa Igra u igri, 1983., tuš u boji
6. Iz ciklusa Super mali, 1983., tuš
7. Iz ciklusa Na horizontu događaja, 1983., tuš
8. Iz ciklusa I o drugim stvarima, 1983., tuš
9. Iz ciklusa Prostor iznenađenja, 1983., tuš

Jasna Friščić rođena je 1941. godine u Zagrebu, gdje je diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti, 1965. godine, na slikarskom odjelu Otona Postružnika. Poslije Akademije nastavila je studij grafike u specijalki Marijana Detonija. Bavi se grafikom, crtežom i opremom knjiga. Od 1966. godine skupno izlaže na svim izložbama HDLU-a u Zagrebu, Splitu, Beogradu, Vinkovcima; na III. i IV. zagrebačkom salonu; na II. Salonu mladih (Zagreb); na Aukciji lige za borbu protiv raka te na Jugoslavenskoj izložbi grafike 1971. u Tunisu, Maroku i Mongoliji. Ovo joj je treća samostalna izložba. Djeluje kao likovni urednik u izdavačkom poduzeću Globus.

Samostalne izložbe:
1974. Zagreb, Galerija “Dubrava”
1982. Zagreb, Klub kazališta mladih
1983. Zagreb, Galerija “Dubrava”

Skupne izložbe:
Od 1966. izlaže na izložbama HDLU u Zagrebu, Splitu, Beogradu, Vinkovcima; na III i IV zagrebačkom salonu; na II salonu mladih; na aukciji lige za borbu protiv raka te na Jugoslavenskoj izložbi grafike, 1971., u Tunisu Maroku i Mongoliji.


(iz knjige dojmova)

Skip to content