LIKOVNI ŽIVOT DUBRAVE 2001.

U susret Uskrsu  – 9. 4. – 29. 4. 2001.


Kristina Jeić

GOLGOTA

Vijek je strašan, mrk i težak
Kao crna savjest kleta;
Na Golgoti patnik visi
Iz prezrenog Nazareta!

I izdiše na svom gnijezdu
Pogođeni golub bijeli,
I izdiše zadnjim dahom
Umirući: Eli! Eli!

Pod Golgotom sve se bljeska
Od mermera i od zlata,
Redaju se divne zgrade
Raznih Kajfi i Pilata.
Pjeva narod odabrani,
Iz Engada vatru pije;
Presahle su, regbi, davno
Gorke suze Jeremije!

Jehovu su pobrisali
Sa slobodom stijega;
Vikali su pred Pilatom:
Propni njega! Propni njega!
On izdiše na svom gnijezdu,
Pogođeni golub bijeli,
I izdiše zadnjim dahom
Umirući: Eli! Eli!

O, Gospode, dovodim Ti
Pred patničko Tvoje drvo,
O, sve one, o, sve one,
Što ih teški udes srvo;
Prevarene, zavedene,
I bez nade i bez vjere,
I molim se za nje Tebi:
Miserere, miserere!

O, Gospode, tvrdo li je
Teško drvo, na kom jesi;
O, Gospode, moli za nas,
Kada budeš na nebesi`.
Zapadoše ideali,
Kud se naša noga vere,
Pokaži nam pravo sunce;
Miserere, miserere!

I gledajuć kaplju rujnu,
Što iz tvojeg srca kaplje,
O, Gospode, oprost čujem,
Što ga Tvoja usna šapće.
I osjećam, što Ti zbori
Od očiju suza vruća,
Da ne može nikad biti
Bez Golgote uskrsnuća!

Silvije Strahimir Kranjčević


Marija Gagić-Đaković

Ludmila Milica Biželj rođena je u Grabovu Potoku 1936. godine. Na Pedagoškoj akademiji u Zagrebu 1966. godine diplomirala je u klasi profesora Mladena Veže. Radila je i djelovala kao nastavnica u Zagrebu. Od 1981. godine nosi titulu zaslužne likovne pedagoginje Hrvatske. Izlagala je na više samostalnih i skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Slike joj se nalaze u privatnim zbirkama i u nekoliko stalnih postava. Sudjelovala je u nizu dobrotvornih akcija. Članica je Grupe 69, Udruge likovnih stvaralaca i invalida Domovinskog rata te grupe Moslavački krug.

Vesna Pavičić rođena je u Zagrebu 1951. godine, gdje sada živi i radi. Vrlo se rano počela baviti slikanjem. Slikanje večernjeg akta i perspektive učila je kod profesora Mađera i Koydla, a oblikovanje i keramiku kod Višnje Markovinović. Sada radi kao restauratorica pod stručnim vodstvom praškog đaka Franje pl. Hrvoja.

Ivan Roso rođen je 1952. godine u Zagrebu. Na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu diplomirao je grafiku u klasi prof. Ante Kuduza. Samostalno je izlagao u Zagrebu, Crikvenici, Varaždinu i Sarajevu. Sudjelovao je na mnogim skupnim izložbama.

Antun Krešić rođen je u Starim Jankovcima nedaleko Vinkovaca 14. veljače 1955. godine.Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1981. godine, u slikarskoj klasi prof. Šime Perića. Samostalno izlaže od 1979., a skupno od 1981. godine. u Vinkovcima, Splitu, Poznanovcu, Eisenstadtu, Beču, Heitzingu, Crikvenici, Mariboru, Beogradu, Voloskom, Pirovcu i Šibeniku. Nagrađen je na II. Međunarodnoj izložbi Volosko 87` nagradom „Mandrač“. Predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman odlikovao ga je 1997. godine Danicom hrvatskom s likom Marka Marulića za osobite zasluge u kulturi.

Ljerka Filakovac rođena je 1928. godine u Osijeku. Grafički odjel na Srednjoj obrtnoj školi u Zagrebu završila je 1948. godine, a 1952. diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu (profesori: Omer Mujadžić, Vladimir Filakovac, Oton Postružnik, Vjekoslav Parać, Tomislav Krizman). Nakon prvog samostalnog izlaganja 1954. godine boravi u Švicarskoj, Italiji, Austriji, Nizozemskoj i Engleskoj. Od 1965. godine djeluje u Grožnjanu, član je Umjetničke kolonije u Iloku. Članica je HDLU-a, Udruženja umjetnika Grožnjan, Accademia delle Arti e del Lavoro – Italija, Accademia Europea-Accademia Bedriacense- Italija, International Biographical Association Cambridge – Engleska. Izlagala je na više samostalnih i skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja.

Ivan Branko Imrović rođen je 1957. godine u Popovači. Maturirao je na Školi primijenjenih umjetnosti kod profesora Bifela i Doleneca. Godine 1983. diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti, smjer kiparstvo, u klasi profesora I.. Sabolića. Od 1983. do 1985. polazio je majstorsku radionicu „A. Augustinčića“ pod vodstvom profesora I. Sabolića. Godine 1986. postaje članom ZUH-a, te djeluje kao samostalni umjetnik. Od 1991. do 1992. godine aktivno sudjeluje u Domovinskom ratu. Radi kao profesor na Školi primijenjenih umjetnosti i dizajna u Zagrebu.

Tomo Krmić rođen je 1950. godine u podravskom selu Gradec. Završio je elektrotehničku školu i neprekidno se bavi slikanjem od 1972. godine. Izlaže od 1975. godine. Živi i radi u Zagrebu. Glavni motiv njegovih crteža i slika je život na selu. Sudionik je mnogih izložaba, a do sada je izlagao četiri puta. Od 1990. godine član je Hrvatskoga društva naivnih umjetnika.

Leonardo Budimlić Majnarić rođen je 1962. godine u Zagrebu. Završio je školu primijenjene umjetnosti 1985., a 1990. godine diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, slikarski odjel, u klasi prof. Vasilija Josipa Jordana. Član je HDLU-a i Likum-a. Radio je kao nastavnik likovne kulture u OŠ Voltino i u školi Zavoda za preodgoj maloljetnika Glina – Turopolje. Godine 1990. za svoj rad dobio je pohvalu znanstveno-nastavnog vijeća ALU. Izlagao je na više samostalnih i skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu.

Marija Gagić-Đaković rođena je u Zagrebu, slikarica je i grafičarka ; od 1976. godine ima status samostalne likovne umjetnice – članica je ZUH-a, ULUPUH-a i Zadruge likovnih ujetnika Likum. Osim primijenjenom umjetnošću – obradom stakla, kazališnim plakatima, diagrafikom za kazališne scenografije, stručnim crtežima i ilustracijama za medicinske udžbenike – bavi se slikarstvom i grafikom. Do sada je izlagala na više izložaba u zemlji i inozemstvu.

Jerko Biško rođen je u Posušju 1937. godine. Slikarstvom se bavi od 1965. kao samouk, a izlaže od 1971. godine. Sudjelovao je na više od 400 skupnih izložaba u zemlji i inozemstvu. Imao je 28 samostalnih nastupa u Zagrebu, Karlovcu, Zaprešiću, Beogradu, Senju, Rijeci i Krapinskim Toplicama. Sudjelovao je u radu likovnih kolonija u rijeci, Vrbovcu, Svtozarevu, Trebnju, Zagrebu, Ernestinovu, Karlovcu i dr. Za svoja ostvarenja dobio je više od 70 priznanja i nagrada, među kojima Prvu nagradu „Zvuci s kamena“ u Posušju i Prvu nagradu likovnih radnika Hrvatske.

Zlatko Nežić rođen je 1957. godine u Poljani kod Vrbovca. Akademiju likovnih umjetnosti završio je u Zagrebu na grafičkom odjelu u klasi profesora Alberta Kinerta. Bavi se ilustriranjem, dizajniranjem i slikanjem. Sudjelovao je na više od trideset likovnih kolonija u zemlji i inozemstvu. Izlagao je na mnogim samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Sudjelovao je brojnim kolonijama. Član je HDLU_a i HZSU-a.

Željko Prstec rođen je 8. srpnja 1950. godine u Varaždinu. Školovao se u Varaždinu i Zagrebu gdje je diplomirao na Višoj tehničkoj školi. Svoj slikarski rad prvi puta izlaže 1969. godine i do sada je priredio više od pedeset samostalnih izložbi slika u Hrvatskoj i inozemstvu. Ilustrirao je više knjiga te izradio nekoliko grafičkih mapa. Član je HDLU-a i HZSU-a. Živi i radi u Varaždinu.

Nenad Čulić rođen je u Zadru 1949. godine. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Zagrebu. Od 1968. godine studira slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Profesori su mu bili Ljubo Ivančić, Antun Mezdić, Ivan Lovrenčić, Ferdinand Kulmer i Ivan Šebalj.  Diplomirao je slikarstvo u klasi profesora Nikole Reisera 1972. godine. Od tada do 1985. godine radi u novinskoj redakciji kao grafički urednik, tehnički urednik i urednik ilustrator. Osim uređivanjem novina, bavi se uređivanjem knjiga i časopisa – općenito grafičkim radom. Nakon 1985. godine intenzivnije slika, te osim skupno, više puta samostalno izlaže. Osim što slika, od 1991. radi kao likovni pedagog u osnovnoj školi.

Velimir Rački rođen je 1953. godine u Zagrebu. Pohađao je Školu primijenjenih umjetnosti i dizajna u Zagrebu. Slikarstvo je diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi profesora Stančića i Jordana, 1979. godine. Od 1987. godine priredio je dvadesetak samostalnih izložbi. Sudjelovao je na mnogim skupnim izložbama. Bio je docent na Hrvatskoj akademiji likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu.

Kristina Jeić rođena je u Zagrebu 1965. godine. Završila je Školu primijenjene umjetnosti u Zagrebu. Diplomirala 1987. na Akademiji likovnih umjetnosti, Odjel za grafički dizajn u Zagrebu, u klasi profesora Miroslava Šuteja. Izlaže od 1985. godine Bavi se grafikom i ilustracijom, a na grafičkom području najviše je postigla u tehnici monotipije na podlozi grafičkog otiska.


Ljerka Filakovac


Zlatko Nežić


Nenad Čulić


Tomo Krmić


Antun Krešić


Ivan Branko Imrović


(iz knjige dojmova)

Skip to content