Zagrebački ljetni likovni salon 2020. – Urbani zapisi

U Galeriji Kontrast, Dubrava 51 a, otvara se  6. srpnja u 19 sati skupna izložba članova i prijatelja HDLU-a Zagreb, pod nazivom ”Zagrebački ljetni likovni salon 2020. – Urbani zapisi”. Izložba će se moći razgledati do 21. srpnja 2020., radnim danom od 10 do 20 sati. Ulaz je slobodan.ZAGREBAČKI LJETNI LIKOVNI SALON 2020.

Urbani zapisi – 6. 7. – 21. 7. 2020. 


Vanda Jurković

Zagrebački  ljetni  likovni  salon  2020.  –  Urbani zapisi

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Zagreb četvrtu godinu zaredom organizira ”Zagrebački ljetni likovni salon”, koji se i ove godine održava u Galeriji Kontrast i sa temom ”Urbani zapisi” želi propitati osjećaje pripadnosti nekom gradu u kojem smo odrastali, ali isto tako i osjećaje otuđenosti. Revijalne izložbe u pravilu izbjegavaju teške teme, trebale bi nam probuditi lijepa sjećanja kroz urbane vedute koje otključavaju prizore iz mladosti, no ove godine zagrebački potres donio je i neke drugačije poglede kod jednog dijela autora, protkane dubokom nostalgijom, žalošću nad izgubljenom ljepotom, osjećajem samoće u gradu koji se smrznuo u vremenu kao na starim razglednicama.

Zidovi iza kojih su skriveni ljudi, mali prozori na starim, u nizu poredanim zgradama dotrajalih fasada donose nam prizvuk tajni, pomisao na ono što se iza zidova ne vidi kao izgubljeno vrijeme tihoga života u sjeni i starosti koja pritišće pleća u ozračju davnih uspomena. Ponegdje grad ostaje iza leđa žene, koja se sama zaputila prema novim prostranstvima u crvenoj haljini kao na slici Rade Marković i mi se tada ne pitamo kakav je bio taj grad rasplinut u plavičastoj pozadini, nego nas zanima čvrstina samotne figure u prvom planu, njezin prkos i krhkost istovremeno, spojeni u činu odlaska.

Grad kao tamno utočište na slikama Darije Dolanski Majdak i Marije Kruljac ispreda mnoge priče pod noćnim nebom, o vjeri i prolaznosti, samotnom kamenu koji se istovremeno urušava i oblikuje u protoku vremena, od materijalnog postaje duhovni simbol, mjesto na kraju nekog puta, kamo se odlazimo sakriti ili zaštititi. Gradski šetači na kiši na slici Laure Šarabok odašilju nam osjećaj distance, utonuli u svojim mislima, skrivenih lica promiču razlivenom ulicom. Ovo i jeste vrijeme distance, ovo proljeće globalne pandemije 2020., kada smo se udaljavali u tjeskobnim mislima, u nespokojnoj slutnji budućnosti. Ili smo sanjarili o dolazećim vremenima kada će sve to proći, a mi ćemo zagrliti ljubljena bića kad izađemo iz karantene, no taj trenutak nikad nije došao, jer nas je minulo iskustvo učinilo opreznima i zatvorenima u samo-očuvanju vlastitog prostora i granica.

Grad kao mjesto susreta i života ipak nam se ukazao na slikama Vedrana Bukovine, Patricije Purgar, Vande Jurković. Život koji vibrira na ulicama, sva ta vedrina ustreptale boje, šetači sa torbama i knjigom u ruci, parovi i biciklisti, dva mirna, a radoznala goluba……vizure mladosti koja u ritmu ulice traži nadahnuće trenutka, svjetlost i širinu. Suzana Gajdek i Mladen Žunjić prikazali su svoje gradove u kontrastnom koloritu, kroz koji se probijaju i duhovne poruke, poziv ka introspekciji i meditaciji, kada nas neki urbani motiv dotakne intimnim sjećanjem i povede nas u dubine bića, kroz protočne, a ipak promjenjive osjećaje, od strasne čežnje prema melankoliji, želji za smirajem u nekom sjenovitom kafiću uz baršunaste glasove jazz pjevačica. Ekspresije su to koje povezujemo i sa poezijom ili onom neuhvatljivom točkom budnosti, u zori između sna i jave.

Grad Juraja Jonkea nadrealan je, izrastao iz bijelih čaški cvjetova, bajkovit, sa skrivenim riznicama i potkrovljima, dok su Luka Koščak, Valentina Marđetko i Zlatko Isaković kroz osobni rukopis prikazali neke urbane motive u kojima se zgrade i tornjevi prostiru u daljini i zovu naš pogled da cjelovito obuhvati te složene kompozicije. Jutarnje i večernje izmaglice u djelima Andreje Dujnić Žmirić i Hrida Matića prate tok svjetlosti u vodi, obrise i sjene mosta, građevina, kupola, gdje arhitektonski oblici skladno uranjaju u prirodno okruženje. Aida Hebib Raguž se poigrala sa bjeličasto – sivkastim strukturama u kreiranju minimalističkih oblika koji asociraju na jedra brodica i galebova krila, dok je Matej Škarica sučelio detalje zgrada u perspektivi ispod sumračnog neba, kad se gradska vreva zgušnjava oko uličnih kafića i terasa.

Ležernost ritmova i zvukova, ponegdje kaotičnost u igri svjetla i tmine, sudaranju tonova, obline i oštrine, mala magnolija kao sjećanje i spomenik jednoj mladosti koja je bila pogažena u raznom ”trgovanju”, ljudi ponekad kao iz Štulićevih pjesama na Cvjetnom trgu 80-ih, opijeni ili izgubljeni u vremenu, dodiri generacija, naplavine dojmova. Kad odemo iz naših gradova sanjajući o boljim mjestima, u osjećaju srodnosti ili odbačenosti, sebe ipak uvijek nosimo sa sobom u slikama koje su pričale priče na gradskim ulicama, o danas povrijeđenom gradu Zagrebu narušene strukture, koji je pamtio i bolje dane, a baš zato ga možda i više volimo. Prave ljubavi uvijek u sebi nose prolaznost i ranjivost, hrabrost jednako kao i poniznost, struju života i vizija što plamte iza građevina, jer gradovi nisu samo od materije, nego su i zbirka sjećanja njihovih stanovnika. 

mr. art Krešimira Gojanović


Suzana Gajdek


Aida Hebib Raguž

Izlagači:
Vedran Bukovina
Darija Dolanski Majdak
Andreja Dujnić Žmirić
Suzana Gajdek
Krešimira Gojanović
Aida Hebib Raguž
Zlatko Isaković
Juraj Jonke
Vanda Jurković
Luka Koščak
Marija Kruljac
Valentina Marđetko
Rada Marković
Hrid Matić
Patricija Purgar
Laura Šarabok
Matej Škarica
Mladen Žunjić


Darija Dolanski Majdak

Popis izloženih radova:
1. Aida Hebib Raguž, ”Moj grad”, kombinirana tehnika, 40x50x10 cm
2. Vedran Bukovina, ”Magic of Zagreb”, akril na lesonitu, 50×60 cm
3. Vedran Bukovina, “Magic of Zagreb 2”, kombinirana tehnika na platnu, 80×60 cm
4. Vedran Bukovina, “Zagreb u 12.00″, akril na platnu, 70×50 cm
5. Valentina Marđetko, ”Ljubljana”, akril na kapafixu, 44×44 cm
6. Valentina Marđetko, ”Ljubljana 2”, akril na kapafixu, 42×42 cm
7. Krešimira Gojanović, ”Saturnalije u Meštrovićevom paviljonu”, tuš na papiru, 40×30 cm
8. Krešimira Gojanović, ”U sjeni magnolije”, crtež tuš na papiru, 40×30 cm
9. Hrid Matić, ”Dubrovnik 1”, akvarel, 40×30 cm
10. Hrid Matić, ”Dubrovnik 2”, akvarel 2, 40×30 cm
11. Hrid Matić, ”Komiža”, akril na platnu, 48×62 cm
12. Zlatko Isaković, ”Zagreb”, lavirani tuš, 44×34 cm
13. Patricija Purgar, ”Susjedi iz Savske”, akril na platnu, 50×39,5 cm
14. Laura Šarabok, ”Pogled”, akril na platnu, 30×20 cm
15. Laura Šarabok,, ”Svakodnevnica”, akril na platnu, 70×50 cm
16. Rada Marković, ”Osijek”, ulje na platnu, 50×60 cm
17. Rada Marković ”Cvijetni trg 80-ih”, ulje na platnu 60×50 cm
18. Rada Marković, ”Odlazak”, ulje na platnu, 50×60 cm
19. Darija Dolanski Majdak, ‘’ Crkva Sv. Marka’’, ulje na platnu, 50×50 cm
20. Darija Dolanski Majdak, ‘’Džamija’’, ulje na platnu, 50×50 cm
21. Darija Dolanski Majdak, ‘’Katedrala’’, ulje na platnu, 50×50 cm
22. Marija Kruljac, ”Grad”, akril na platnu, 48×38 cm
23. Marija Kruljac, ”Pejzaž”,  akvarel, 36×25 cm
24. Luka Koščak, ”Zagreb – pogled s Gornjeg grada”, akril na platnu, 50×70 cm
25. Andreja Dujnić Žmirić, ”Magleno jutro na nasipu Petrinjčice”, ulje na platnu, 20×30 cm
26. Andreja Dujnić Žmirić, ”Sisačko jutro”, ulje na platnu, 20×30 cm
27. Matej Škarica, ”Gradski detalj dvorišta”, ulje na platnu, 50×60 cm
28. Matej Škarica, ”Ljetno predvečerje na terasi”, ulje na platnu, 41×50 cm
29. Juraj Jonke, ”Zagreb”, ulje na platnu, 60×40 cm
30. Suzana Gajdek, “No stress, on Cres”, akril na platnu, 50×70 cm
31. Vanda Jurković, ”Maksimirska”, akril na platnu, 50×70 cm
32. Vanda Jurković, ”S trga”, akril na platnu, 50×70 cm
33. Mladen Žunjić, ”Skulptori u tami”, akril na platnu, 90×100 cm
34. Mladen Žunjić, ”Puls grada / unutarnji pogled”, akril na platnu, 90×100 cm
35. Mladen Žunjić, ” Virtuozni ples ulice”, akril na platnu, 90×100 cm


Krešimira Gojanović


Rada Marković

   Organizator izložbe:

Skip to content